Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De bedrijfswereld en de overheid stapelen de it-vacatures op. Maar over de invulling van de term ‘informaticus’ en de te treffen maatregelen lopen de meningen uiteen. ‘Ieder voor zich’ lijkt momenteel het motto.

De afgelopen jaren kregen we telkens opnieuw cijfers voorgeschoteld die het gebrek aan informatici in ons land moeten aantonen. Waarschijnlijk ging het dan niet over programmeurs of websiteontwerpers (want die jobs raken wel ingevuld) maar over analisten, projectbeheerders, consultants – it-functies met een hoge toegevoegde waarde. Agoria, de federatie van de technologische industrie, sprak eind 2007 over 14.000 in te vullen vacatures en de creatie van “slechts” 5.000 nieuwe banen tussen mei 2006 en mei 2007. En zopas nog berekende Agoria Wallonie dat de hooguit 1.000 afgestudeerden met een it-diploma niet zullen volstaan om 1.500 openstaande vacatures te vullen.

Projecten

Iedereen lanceert zo zijn eigen initiatieven om het probleem te verhelpen. Van half juni tot eind 2010 voert Agoria Wallonie een sensibiliseringscampagne en stuurt daarbij 100 informatici naar 100 scholen.

In juni 2008 probeerde Agoria jongeren van 10 tot 14 jaar warm te maken met zijn Experia-project, en voerde het specifieke acties voor jongeren van 16 tot 18 jaar.

Interface 3 (promotor van het Ada-project dat meer vrouwen wil opleiden voor it-jobs) probeerde van februari tot mei it-opleidingstrajecten en beroepen te promoten via het project ‘Informaticien-ne d’un jour’. Een duizendtal leerlingen uit 71 klassen namen deel aan het project.

Om nog te zwijgen van de initiatieven van de VDAB, Actiris, Forem, Selor, en diverse opleidings- en bijscholingsinstellingen.

Vragen

Al die lovenswaardige initiatieven ten spijt, raakt het tekort aan informatici niet weggewerkt, en laten de jongeren de studierichting massaal links liggen. Moet er derhalve niet meer werk worden gemaakt van interne bedrijfsopleidigen en bijscholingen? Want ook daar loopt het in onze bedrijven mank en scoort de Belgische it-wereld jaar na jaar slecht.

De informaticus van morgen zal ook niet zozeer een technicus maar een all-rounder moeten zijn (met een stevige it-kennis), waardoor meer uiteenlopende profielen de openstaande vacatures zouden moeten kunnen invullen. Loutere programmeringsopdrachten kunnen nog altijd worden opgelost met outsourcing en offshoring.

Het is geen slecht idee om actie te voeren op verschillende fronten, alleen zorgt die versnippering ervoor dat het doel voorlopig gemist wordt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content