Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vertrekkende vanuit de expertise van het in 2008 overgenomen Hostbasket, bouwt Telenet het cloudaanbod verder uit. “Cloud brengt dynamiek in de markt en daar moeten we dus op inspelen”, zegt Martine Tempels, hoofd van de bedrijvenafdeling bij Telenet.

Al erkent Martine Tempels wel meteen dat cloud een buzzword is. “Het grote probleem is dat het woord zo slecht gedefinieerd is in de markt, zodat iedere speler er zijn eigen invulling aan geeft”, zegt Tempels. “Wel is het voor ons duidelijk dat de cloud echt disruptief kan werken, en dynamiek in de markt brengt. Daar willen we zeker deel van uitmaken”, klinkt het.

Om die bewering kracht bij te zetten, trok Telenet begin november John Myklebust aan: de bij Belgacom weggehaalde director datacenter, hosting and cloud. Datzelfde Belgacom dat onlangs nog tegen Data News zei dat het cloudaanbod van Telenet in essentie bestaat uit hostingdiensten in een nieuwe verpakking. “Dat klopt zeker niet”, reageert Myklebust. “Ons aanbod reikt veel verder dan pure webhosting. Maar onze insteek is wel anders dan die van sommige andere spelers. Wij hanteren een volumebenadering in combinatie met ‘pay per use’. Het is een shared omgeving en dus hebben we veel klanten nodig”, zegt Myklebust. Dat zijn voornamelijk kmo’s, maar ook grotere bedrijven vinden zoetjesaan de weg naar Telenet: “Voor hen kunnen we perfect een private cloud opzetten”.

Pieken opvangen

“Belangrijk in de definitie van cloud computing is dat er echt per verbruikte eenheid getarifeerd wordt, of het nu om applicaties, infrastructuur of storage gaat”, zegt Martine Tempels. “Op die manier kan de cloud pas echt gebruikt worden om pieken op te vangen, en we zien dat dat concept nu toch echt ingang lijkt te vinden”, zegt Tempels. De aanvankelijke argwaan voor de cloud – vooral naar security, privacy en vertrouwen toe – ebt langzaam maar zeker weg. “Dat cloud computing daarom vroeger al eens ‘stealth computing’ genoemd werd, heeft mij trouwens altijd gestoord”, aldus Tempels.

Hybride model

Maar hoe gaat Telenet dan trachten op te boksen met de vele – vaak Amerikaanse – cloudaanbieders zoals Amazon? “Dé differentiatie moet van service komen. We gaan het Hostbasket service center daarom verder uitbouwen”, zegt Tempels: “Al volstaat het vaak al gewoon om te weten dat je op elk moment iemand aan de lijn kan krijgen. Probeer dat maar eens met een Amazon.”

John Myklebust erkent wel dat Telenet niet alles zelf kan doen. “We gaan voor een end-to-end aanpak waarbij we vertrekken vanuit de connectiviteit. Dat is waar we goed in zijn. Systeemintegratoren zijn voor ons dan ook belangrijke partners, om tot een model van ‘hybrid cloud’ te komen op maat van de klant.”

Martine Tempels is er van overtuigd dat tablets en smartphones de uitrol van de cloud kunnen versnellen. Maar zelf (mobiele) apps ontwikkelen en aanbieden is Telenet niet meteen van plan. “Je moet doen waar je goed in bent en je daar tot beperken”, zegt Tempels. “Wel gaan we zeker extra partners toevoegen genre Nomadesk (bestanden opslaan en delen in de cloud, nvdr). En dat mogen zeker Belgische partners zijn”, lacht Tempels. Ook Microsoft Lynq (unified communications & collaboration, nvdr) wordt naast Office 365 (de cloudvariant van de klassieke kantoorsuite, nvdr) geïntegreerd in het aanbod.

Bedrijvenmarkt verder bespelen

Telenet toont zich in ieder geval strijdlustig om ook de bedrijvenmarkt verder te blijven bespelen. Martine Tempels weet wel dat het gebrek aan een degelijk mobiel aanbod Telenet nog parten speelt “maar dat is slechts een kwestie van tijd.” En over een gebrek aan nationale dekking wil Tempels niet weten als het over de bedrijven gaat. “Voor de bedrijvenmarkt kunnen we wel degelijk landelijke connectiviteit bieden. Met de Axa-deal hebben we het nog bewezen dat we indien nodig bijvoorbeeld het kabelnetwerk van Voo kunnen inschakelen. En daarnaast kunnen we ook glasvezel of dsl aanbieden. Enkel het residentiële aanbod is geografisch beperkt”, besluit Tempels. 2012 dient zich in ieder geval aan als een uiterst boeiend telecomjaar

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content