Op het Fiber-to-the-Home-congres klonk het enige tijd geleden nog dat de telecomsector op een schakelmoment zit waarbij investeringen in glasvezel niet langer uitgesteld kunnen worden. Maar de grote Belgische operatoren zien dat enigszins anders, zo blijkt.
Uit de jongste rankings van de Europese ‘Fiber to the Home Council’ blijkt andermaal dat België helemaal niet voorkomt in het lijstje van landen waar glasvezelverbindingen beschikbaar zijn tot in de woonkamer (fiber to the home, kortweg ftth). En de vrees bestaat dat daar – zeker op korte termijn – niet meteen verandering in komt. De reden ligt in het huidige de facto duopolie van de Belgische telecommarkt én in technologische evoluties in zowel de coaxkabel (Telenet) als de dsl-lijn (Bel-gacom). Anders gezegd: zowel Belgacom als Telenet hebben ftth voorlopig niet meteen nodig.
Telenet: rek op Docsis
“De grote kostprijs voor ftth is het graafwerk om de glasvezel door te trekken tot in de huiskamers”, zei Jan Vorstermans, executive vice president technology & solutions bij Telenet in de marge van het Cable Congress in Brussel. “We brengen samen met de snelheidsverhogingen de glasvezel nu wel tot 600 meter van de huizen, maar ‘the last mile’ (het laatste stuk) blijft kabel”, klinkt het. Door die aanpassingen evolueert het netwerk van ‘fibre to the node’ naar ‘fibre to the curb’: zeg maar de straatkabines van Telenet. De onlangs aangekondigde en ondertussen reeds (deels) ingevoerde snelheidsverhogingen zijn het resultaat van ‘rek’ in de Docsis-kabeltechnologie. De Docsis 2.0 standaard (die gebruikt wordt in de huidige Telenet-modems) zit met de recente verhoging wel zowat aan zijn maximum. Maar de pas ingevoerde Docsis 3.0 standaard heeft volgens Vorstermans wel nog heel wat rek. Docsis 3.0 wordt gebruikt in de nieuwe modems die Telenet uitrolt bij het FiberNet-product dat een downloadsnelheid tot 100 Mbit/s toelaat. Maar volgens de theoretische specificaties van de standaard en via ‘channel bonding’ moeten snelheden van 300 à 400 Mbit/s perfect mogelijk zijn.
“Docsis 3.0 biedt meer dan voldoende capaciteit om te beantwoorden aan de huidige noden”, zei ook ceo Duco Sickinghe op het Cable Congress. “En binnen enkele jaren komt er misschien wel Docsis 4.0 aan.”
Of zoals Mike Fries, ceo van Liberty Global, aandeelhouder van o.a. Telenet maar ook UPC in Nederland, het nog zei: “I have never seen a product roll out as cost-effective as this”. “In Vlaanderen is ftth gewoon niet rendabel. Bovendien willen de consumenten ook niet dat alle trottoirs opengebroken worden. Om nog maar te zwijgen van de eigenlijke aansluitingen in huis” aldus Jan Vorstermans. Wel experimenteert Telenet in grote nieuwbouwprojecten toch al met ‘fibre to the home’.
Belgacom: vdsl2 kan nog sneller
Belgacom startte in 2008 al een eerste kleinschalige test met ‘fibre to the home’ en heeft ondertussen al testopstellingen in Rochefort, Sint-Truiden en La Louvière. In die trials draait het niet zozeer om de technologie ‘an sich’ – “die is ondertussen wel al gekend”, aldus woordvoerder Jan Margot – of om de zoektocht naar een achterliggend businessmodel, maar eerder om de fysieke aansluitingen. Zo wil Belgacom onderzoeken of bovengrondse glasvezelkabels en aansluitingen in wandcontactdozen een valabele optie zijn. Maar een echte grootschalige uitrol moeten we sowieso niet snel verwachten.
Belgacom opteerde eerder voor een uitrol van vdsl2 volgens het ‘fiber to the curb’ principe. De glasvezelkabel reikt daarbij tot de Belgacom-kabines in het straatbeeld. Momenteel heeft Belgacom daarbij een landsdekking van 73,1 procent. De Belgacom-woordvoerder wijst erop dat ons land daarmee wereldwijd aan de top staat in fiber to the curb. De infrastructuur haalt Belgacom nog steeds bij Alcatel-Lucent dat de dsl-technologie nog steeds verder ontwikkelt. Via bijvoorbeeld ‘bonding’ – het bundelen van lijnen – kan de snelheid van vdsl2 nog verder opgevoerd worden.
Ftth moet dus al van alternatieve spelers komen en dat blijft in het huidige telecomlandschap en het nog steeds mindere economische klimaat op zijn zachtst gezegd een ernstige uitdaging.
Kristof Van der Stadt
” In Vlaanderen is ftth gewoon niet rendabel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier