Telenet investeert in levenslang leren
Het tekort aan geschoold technisch personeel laat zich overal voelen, ook bij Telenet. Om daar aan te verhelpen investeert het bedrijf nu 4 miljoen euro in een Academy For Digital & Data Talent.
Met slechts 1,6 procent van de jongeren die dit jaar in een technische of technologische richting afstuderen is het einde van de ‘war for talent’ nog lang niet in zicht. Agoria schat dat rond 2030 één op de tien vacatures ter zake niet ingevuld zal raken bij gebrek aan werknemers met relevante digitale vaardigheden.
Bijscholing is dus vereist, en daar wil Telenet op inzetten. De komende vijf jaar wil het bedrijf uit Mechelen vier miljoen euro investeren in een Academy For Digital & Data Talent die ervoor moet zorgen dat het eigen personeel zijn technische vaardigheden en digitale kennis op peil houdt. “Op die manier willen we lifelong employability creëren”, zegt chief corporate affairs officer Ann Caluwaerts. “We willen onze medewerkers vaardigheden en kennis laten vergaren die ze doorheen hun hele loopbaan op de arbeidsmarkt kunnen inzetten.”
Om haar academie te realiseren gaat Telenet een partnerschap aan met KU Leuven, VUB, ULB en de programmeerschool BeCode. Die zullen de nodige opleidingen aanbieden aan het Telenetpersoneel, en dan in eerste instantie de 200 medewerkers uit de IT-, data- en ingenieursdepartementen. Samen met de universiteiten definieerde Telenet 118 thema’s voor trainingsprogramma’s rond onder andere Internet of Things, kunstmatige intelligentie en data-analyse, cybersecurity en cloudgebaseerde systemen. BeCode zal op zijn beurt trajecten aanbieden om codeer- en programmeertalen aan te leren, zoals Python en Angular. De trainingen van BeCode zijn complementair aan die van de universiteiten. “Terwijl BeCode vooral de doeners zal trainen, zullen de universiteiten meer focussen op de denkers”, licht Karen Boers, CEO van BeCode, toe. “Beide profielen zijn belangrijk voor een wendbaar bedrijf. BeCode en Telenet werken al geruime tijd samen aan een inclusieve maatschappij dankzij het aanbieden van ICT-opleidingen aan werkzoekenden en vroegtijdige schoolverlaters.”
Daarnaast wil de telecomoperator met zijn Academy for Digital & Data Talent ook nieuw en jong talent helpen klaarstomen en aantrekken. Zo zal het op structurele basis stages en meeloopdagen aanbieden, workshops en hackathons organiseren en gastcolleges geven aan de universiteiten.
Eigen focus
Elke partner in de Academy zal zijn eigen focus hebben. KU Leuven zal via verschillende van haar onderzoeksgroepen en -afdelingen research doen naar onder meer data-analyse en cybersecurity, netwerkbeheer en entertainment. VUB en ULB leggen zich dan weer toe op kunstmatige intelligentie. Verschillende onderzoeksgroepen van beide universiteiten zullen met Telenet ook werken rond natuurlijke taal- en spraakherkenning, transparante en ethische artificiële intelligentie, predictive network maintenance en machine learning, IoT en cybersecurity. “Het staat vast dat we allemaal langer zullen moeten werken”, zegt Caluwaerts. “Laten we er dan ook alles aan doen om het zo uitdagend en interessant mogelijk te maken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier