Telenet Tecteo Bidco probeert een overeenkomst te sluiten met het BIPT. Een eigen product op het gekochte spectrum moet een alternatief zijn voor het volwaardige 3G-netwerk dat het tegen de zomer van 2014 moet opzetten.

Telenet Tecteo Bidco, de joint-venture tussen de Vlaamse en Waalse kabelaar, betaalde destijds 71,5 miljoen euro voor de vierde 3G-licentie. De voorwaarde is wel dat er tijdig een commercieel aanbod moet komen en dat er tegen de zomer van 2014 een netwerk met 30 procent dekking moet zijn. Zo niet verliezen de bedrijven hun gezamenlijke licentie.

Dat zou voorlopig kunnen opgelost worden met enkel masten in een aantal grootsteden, gezien het dekkingspercentage op de bevolking in plaats van het grondgebied slaat. Maar een volwaardig netwerk zit er vandaag in geen geval aan te komen. “Wij gaan geen volledig uitgewerkt netwerk met eigen antennemasten opzetten omdat dat economisch, ecologisch en stedenbouwkundig niet optimaal is”, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. In plaats daarvan onderhandelt het bedrijf momenteel met de regulator over een alternatieve oplossing waarbij het bedrijf zijn licentie kan behouden zonder dat het heel België vol zendmasten moet zetten.

“We voeren inderdaad gesprekken met het BIPT over een commerciële lancering van een eigen product op ons eigen spectrum”, zegt Coenjaerts. Die gesprekken zitten in een eindfase, maar op het moment van schrijven willen zowel Telenet als het BIPT niet kwijt wat er concreet op tafel ligt.

Telenet en Tecteo (Voo) hebben in principe de licentie op dit moment niet nodig. Ze gebruiken het netwerk van Mobistar, een deal die intussen is verlengd tot 2017. Wel kan de licentie op termijn van pas komen. Zo heeft Telenet in het verleden al aangegeven dat extra spectrum kan dienen als pasmunt in onderhandelingen met andere operatoren.

Een jaar geleden klonk het bij het BIPT dat Telenet en Tecteo geen licentie moeten kopen om er daarna niets mee te doen. Bij Telenet klonk het dan weer dat de regulator zelf stappen moet zetten, onder meer om structurele sitesharing aan te moedigen. Dan zou het spectrum van Telenet kunnen gebruikt worden. Al werd er destijds ook gekeken naar zaken als femtocellen, waarbij 3G-functionaliteit binnenshuis kan worden aangeboden. Niet onlogisch als je weet dat Telenet bij de helft van alle Vlaamse huishoudens al toestellen heeft staan die om de zoveel jaar worden vervangen.

Alles wijst er op dat Telenet dan toch zijn 3G-licentie zal gebruiken met een bijhorend eigen product of dienst. Maar hoe die er concreet zal uitzien, zal pas blijken nadat Telenet met het BIPT een overeenkomst bereikt over wat het moet lanceren om toch de 3G-licentie niet te verliezen.

[PVL]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content