Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met zijn Enterprise Cloud aanbod geeft Terremark ondernemingen de mogelijkheid om even gemakkelijk informaticakracht te bestellen als met een menu in het restaurant. Kortom, pragmatische privé cloud.

Het Amerikaanse Terremark is van zijn beginactiviteit colocation geleidelijk geëvolueerd naar beheerde hosting, en sinds enkele jaren ook naar cloud. “We moesten in de Verenigde Staten opboksen tegen concurrenten als Savvis of Verizon, maar de Europese markt is erg verbrokkeld”, legt Kurt Glazemakers, chief technology officer (cto) van Terremark Europe (en ex-Dedigate) uit. Hij noemde ook nog de problemen met taal en wetgeving, naast de psychologische barrière, om de huidige achterstand van cloud op het Oude Continent te verklaren. “We hebben dus geen echte concurrent. Dit is misschien jammer, want dat zou de markt stimuleren en mindshare creëren.”

Enterprise Cloud

Na de ontplooiing van virtualisatie met VMware op zijn infrastructuren sinds 2002, en daarna de oprichting van grotere klantgehelen (die geïsoleerd zijn op het vlak van veiligheid) om de hulpmiddelen dynamisch te kunnen delen tegen 2005 – “zodat we toen op nog geen week tijd een omgeving konden creëren”, lanceerde Terremark in 2007 een nieuw dynamisch framework, waarvan de verkoop in de Verenigde Staten van start ging in september 2008 en in mei 2009 op het Oude Continent.

Het aanbod van Terremark kreeg de naam Enterprise Cloud en richt zich vooral tot grote ondernemingen. “Veel it-afdelingen weten niet precies wat hun machines verbruiken of wat dit hen kost”, gaat Kurt Glazemakers verder. Met de Terremark suite kunnen ze middelen voor processors, geheugen en opslag nauwkeurig besturen op basis van een abonnement. Eventueel door een vast en een variabel gedeelte te combineren. Bovendien weet de klant steeds wat hij verbruikt en kan hij op piekmomenten eventueel bijkomende middelen bestellen. We merken op dat er nog twee andere variabelen op stapel staan: bandbreedte en licenties (ook al zijn cloud en sommige licentiemodellen, meer bepaald bij Microsoft, soms moeilijk met elkaar te verzoenen…). De klant kan ook zijn type netwerk kiezen en naargelang de behoefte veiligheidsappliances toevoegen.

Machines worden gecreëerd met behulp van een assistant en templates, waarbij het OS, of het OS en de database, enz. gekozen kan worden. Ook biedt Terremark verschillende formules aan voor kostentoewijzing en herfacturatie.

Er zijn vier sites beschikbaar (Sao Paulo, Miami, Washington en binnenkort Amsterdam, zie kadertekst) en toegankelijk met behulp van een interface en gemeenschappelijke tools. Terremark verkoopt dit Enterprise Cloud-aanbod rechtstreeks (in het kader van zijn partnerschap Virtual Computing Environment of VCE met EMC voor opslag en VMware en virtualisatie), via integrators (die diensten met meerwaarde aanbieden) en via application providers. En in de toekomst zouden er resellers kunnen komen. Als lokale referenties noemt Terremark Delaware (vooral voor SAP, maar geleidelijk aan ook voor Exchange), en ook Enfinity (leverancier van zonnepanelen die zijn SAP in zijn cloud laat draaien) en B-Rail (NMBS, die een nieuwe applicatie ontwikkelde die bij Terremark gehost wordt). Als pluspunt in vergelijking met de concurrentie (vooral Amazon) haalt Kurt Glazemakers vooral de prestatiegarantie aan, een meer transparante en voorspelbare kostprijs (vast en variabel) en de grote veiligheid (dankzij een historiek van de transacties, auditingprocedures, en pci- en insz-normen, met als referentie de overheidssite www.usa.gov).

Cloud voor KMO’s

Tegelijk biedt Terremark met vCloud Express een cloudoplossing die eerder bedoeld is voor ontwikkelaars en start-ups. Hiervoor gebruiken ze hetzelfde configuratietype als die van Enterprise Cloud (maar dan wat stijver), maar met goedkopere sata opslagdisks en zonder multi-tier. Om deze dienst toegankelijker te maken, kan er betaald worden met creditcard.

“België begint interesse te tonen voor cloud, maar we staan wel achter ten opzichte van onze buren uit Noord-Europa”, voegt Luc Van Maldeghem, regional manager VMware Alliance en Private Cloud EMEA North bij EMC, eraan toe. Maar zodra de klant beslist heeft, kent zijn vraag een exponentiële groei.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content