Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De gebruikersvereniging Test-Aankoop verlengt straks zo goed als zeker haar contract met Colt Telecom voor het gebruik van de Ethernet breedbanddiensten. “Doorslaggevend is de prijs, de beschikbaarheid en de performantie,” zegt Eddy Lootens, it-infrastructuurmanager bij Test-Aankoop.

In de buurt van het Zuidstation is de Belgische hoofdzetel van Test-Aankoop gevestigd. Er werken 350 mensen, 60 daarvan zitten in de it-afdeling. “We hebben veel toepassingen intern ontwikkeld,” vertelt Eddy Lootens. De gebruikersvereniging telt in ons land 330.000 leden en heeft een stem waar met aandacht naar geluisterd wordt. Het heeft ook een internationale vertakking onder de koepel Euroconsumers, goed voor bijna 1,5 miljoen leden, verspreid over Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Dat vraagt om een internationaal netwerk.

Test-Aankoop stapte bijna drie jaar geleden af van zijn ip-gebaseerd virtueel privénetwerk van Verizon Business Services (toen nog MCI) en het Frame Relay netwerk van BT. “We kozen meteen voor het Ethernet-netwerk van Colt Telecom dat naast data ook de datacenter- en telefoniediensten overnam,” vertelt Eddy Lootens. “Voor Ethernet heb je geen speciale apparatuur nodig en het is goedkoper.” Test-Aankoop houdt wel de vinger aan de pols en heeft de controle van de quality of service in eigen handen. “We kunnen autonoom prioriteiten aanbrengen. Daarvoor hebben we Checkpoint in huis.”

De beschikbare bandbreedte bij Ethernet-diensten start bovendien vanaf 2 Megabit/s wat de data-stroom vergemakkelijkt. In België is de hoofdzetel verbonden met het datacenter van Colt in Nossegem via een 50 Mbit/s-verbinding. In de andere landen variëren de verbindingen van 2 Mb in Luxemburg tot 10 Mb in Portugal. Elke dag wordt een kopie van alle data genomen. “Performantie en beschikbaarheid zijn erg belangrijk voor ons, maar prijs speelt toch ook een determinerende rol.”

Uitgebreide toepassingen

Het netwerk versluist heel wat toepassingen. Naast internettoegang gaat het om de boekhouding (op basis van Agresso), human relations (HR Access), e-mail en videoconferencing. “Dat laatste gebruiken we regelmatig, steeds meer op de desktop trouwens.” De leverancier is Tandberg. Het netwerk wordt ook gehanteerd voor thuiswerkers die inloggen via een ssl-vpn van Juniper.

De werknemers mogen immers één dag per week thuiswerken.

Test-Aankoop biedt zijn gebruikers bovendien voldoende schijfruimte. “Ik heb bedenkingen bij bedrijven die slechts 100 MB geven voor e-mail. Bij ons krijgt iedereen standaard 1 Gigabyte.” En Eddy Lootens mag zich gelukkig prijzen want zijn it-budget gaat volgend jaar fors omhoog dank zij de implementatie in vijf landen van een Siebel-gesteund crm-project. Voor mobiele oplossingen zweert Test-Aankoop nog steeds bij een lokale aanpak per land “omdat een globaal aanbod toch nog niet bestaat.” In België is Mobistar de gelukkige. Het driejaren-contract met Colt loopt straks af. Test-Aankoop wil het onderste uit de kan halen. “Als je nu onderhandelingen start met je leveranciers, kan je echt wel op een aantrekkelijk aanbod rekenen.”

Colt wil groeien

Colt Telecom heeft naar eigen zeggen een honderdtal Ethernet-klanten in ons land. Samen met BT en Verizon Business is het één van de grote trekkers van deze netwerkoplossing. “Wij zien Ethernet op termijn als de standaard,” vertelt marketingmanager Bart Froyen. Hij geeft echter toe dat aan de interoperabiliteit van de diverse netwerken nog heel wat gesleuteld moet worden. Ethernet is één van die diensten die vooral in het kmo-segment aftrek vindt. “Dat is een grote markt in België. Het gaat om bedrijven van 10 tot 150 werknemers. Wij gaan voor een directe aanpak vanaf 100 desktops en een telecomomzet van 40.000 tot 50.000 euro,” aldus verkoopsdirecteur kmo Koen Bicke. Colt werkt ook samen met integratoren zoals Steria, Sogeti, Econocom en Cegeka. De operator staat vooral bekend als leverancier van oplossingen voor corporate ondernemingen en carriers, maar het kmo-segment staat niettemin voor 20 procent van de 105 miljoen euro omzet van Colt Telecom België. Overigens zal de telecomoperator die 140 werknemers telt, dit jaar naar verwachting nog met 10 procent groeien. Recent had Colt wel nog te kampen met netwerkproblemen en storingen op zowel data als spraak. “Wij hebben er geen last van gehad,” vertelt Eddy Lootens, die wel schamper doet over de problemen bij Scarlet. “Dat is bijna wekelijks.” Test-Aankoop heeft via leverancier Nucleus immers als back-up een server staan bij Scarlet (nu Belgacom). Vroeger deed de consumentenvereniging een beroep op Dedigate dat gebruik maakt van het datacenter van Level3. Ook die webdiensten werden uiteindelijk bij Colt ondergebracht.

Luc Blyaert

Het netwerk wordt ook gehanteerd voor thuiswerkers die inloggen via een ssl-vpn van Juniper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content