Aangezien 65 % van de gegevensopslag voortaan in virtuele omgevingen gebeurt, richt Tintri zich exclusief op de opslag van desktops en gevirtualiseerde servers. Momenteel alleen op VMware, maar andere hypervisors volgen ongetwijfeld.
Vandaag staat de term ‘software defined datacenter’ (sddc) centraal in de strategie van spelers als VMware, Cisco en andere, met als doel de creatie van een onafhankelijke infrastructuur van de onderliggende fysieke systemen zodat de aanwending en het gebruik van de middelen geoptimaliseerd kunnen worden. “De sdcc moet zich vertalen in een meer flexibele infrastructuur, meer geautomatiseerd en minder duur, vat Kieran Harty, ceo en oprichter van Tintri, samen. De gegevensopslag is echter de laatste stap van de hervorming om deze sdcc te creëren.”
VM-aware
Vandaar de keuze van Tintri om zich te specialiseren in de opslag voor gevirtualiseerde omgevingen. “Met onze vm-aware-opslag ziet de systeembeheerder geen LUN’s, volumes, enz., meer, maar ziet hij de vm als een object.” Met een veel eenvoudiger beheer als gevolg, benadrukt de baas van Tintri. “Men moet geen specialist meer zijn in gegevensopslag om ons product te gebruiken.”
Tintri heeft ervoor gekozen om een kolom met ssd-schijven en hd’s (eventueel sata) te creëren door er een systeem van flashbestanden aan te koppelen in de vorm van een intern ontwikkelde appliance. Het product werd in 2011 gelanceerd en is sinds deze zomer beschikbaar in versie 1.4. Deze versie wordt gekenmerkt door een nog eenvoudigere interface voor de systeembeheerder, met functies van regelmatige snapshots en van cloning van virtuele machines, alsook met een cloning met VAAI die de aanmaak van clones gevoelig versnelt. En voor het volgende kwartaal is er al een major release 2.0 aangekondigd die vooral de replicatie van snapshots zal aanbieden.
Wanneer hij de sterke punten van het aanbod van Tintri opsomt, brengt hij vooral de kosten in dollar per vm, de gebruiksvriendelijkheid (met name van de installatie en van het beheer) en de efficiëntie (zowel op het vlak van de initiële investering als van de opex op het vlak van beheer, energiebesparing en afkoeling) ter sprake.
Verder dan VMware
Tintri is ook van mening dat de concurrentie meer komt van gevestigde waarden als EMC, NetApp of HP eerder dan van nichespelers als Nutanix, Nimble Storage of Pure Storage, en zelfs Virsto (zie hiernaast). “Onze grootste concurrenten zijn de verkopers van algemene gegevensopslag, analyseert de ceo verder. Terwijl we exclusief gespecialiseerd zijn in de gevirtualiseerde omgeving. In vergelijking met de leveranciers van all-flash-oplossingen, kunnen wij interessantere prijzen aanbieden, terwijl we in vergelijking met de bouwers van gemengde ssd-hd oplossingen over onze eigen file system beschikken. Dit systeem biedt de mogelijkheid om voordeel te halen uit iops-prestaties van de ssd en daarna de gegevensopslag te verplaatsen naar klassieke schijven voor de capaciteit. Volgens mij zijn EMC en NetApp onze echte concurrenten, want zij bieden een hoog integratieniveau met de virtuele omgeving VMware. We moeten het verschil maken met onze functionaliteiten op het vlak van integratie, samen met de kosten en de prestaties.”
Laten we ook nog preciseren dat Tintri zich tot hiertoe beperkt heeft tot de vSphere-omgeving van VMware, maar dat het in de toekomst ook het gebruik van andere hypervisors overweegt, waaronder Hyper-V 3.0 van Microsoft en XenServer van Citrix.
Het bedrijf commercialiseert 2 gamma’s: de T445 onder de vorm van een 4U single controller voor 8,5 TB bruikbare opslagcapaciteit, en de T540 in het formaat 3U dual controller voor 13.5 TB bruikbare opslagcapaciteit.
Het bedrijf werd in maart 2011 opgericht en heeft sinds de oprichting voor 60 miljoen $ investeringskapitaal verworven. Tintri bedient vandaag meer dan 150 klanten voor 1,8 PB geïnstalleerde opslagcapaciteit en beschikt in Europa over filialen in Groot-Brittannië en Duitsland. En sinds enkele weken werd er in de persoon van Niels Roetert een verkoopverantwoordelijke aangesteld voor de Benelux en Europa. Tintri is namelijk van mening dat deze landen bijzonder geavanceerd zijn op het vlak van virtualisatie.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier