Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

TomTom, de specialist van geolokalisatieproducten en diensten, is voorstander van een dual-vendorbeleid in opslag, maar verving zijn HDS-systemen zopas door XIV’s van IBM.

Wie cartografie zegt, denkt meteen aan gegevensopslag. Zelfs aan (zeer) grote opslagvolumes. Wist u dat TomTom in Gent over een belangrijk datacenter beschikt, gekoppeld aan een geavanceerde opslaginfrastructuur?

Meteen preciseren dat het bedrijf vandaag overal ter wereld datacenters heeft, met – jazeker – ook twee grote centers in Gent en Amsterdam. Er ligt echter een consolidatieproject op tafel. Het team van Geert De Paepe, vice president data center infrastructure, staat wereldwijd in voor het beheer van de interne it-infrastructuur..Een groot deel hiervan wordt gebruikt voor het aanmaken van de digitale kaarten. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van data die gegenereerd wordt door alle rondrijdende gps’en. Deze (anonieme) data – welke informatie geven over wijzigingen in verkeerssituaties – worden gebruikt voor het up-to-date houden van de kaarten.

Voordelen

Vier jaar na de verhuizing van zijn datacenter in Gent moet TomTom nadenken over de vervanging van een intussen verouderd gedeelte van zijn opslaginfrastructuur. “We hebben overwogen om het onderhoud van de HDS-machines te verlengen, maar kozen uiteindelijk voor installatie van nieuwe systemen”, legt Geert De Paepe uit. Hij voegt er echter meteen aan toe dat het bedrijf in een dual-vendorbeleid gelooft. Zo werden de HDS-systemen gebruikt als database storage (san) en wordt NetApp gebruikt voor de nas en de vm-omgeving (via nfs).

TomTom liet zich bij zijn keuze leiden door diverse criteria: technische én commerciële. Denk bij dat laatste vooral aan prijs, bijvoorbeeld de kostprijs van sata-disks. “Performantie was een belangrijk criterium, al hebben wij geen extreem hoge IOPS [Input/Output Per Second] nodig”, zegt De Paepe die voorts benadrukt dat hij de uitrustingen zeer uitgebreid getest heeft en ook contractuele waarborgen heeft geëist. De HDS-oplossing is wel degelijk ter sprake gekomen – “Onze HDS-systemen hebben ons nooit in de steek gelaten” – maar de datamigratie was een niet te verwaarlozen aspect, en ook bij HDS moesten de data migreren naar nieuwe systemen… Andere belangrijke elementen waren het beheer van de infrastructuur en de gebruiksvriendelijkheid van de management tools.

Uiteindelijk koos TomTom voor IBM en zijn XIV-platform van de nieuwe generatie “al behoorden wij toen [begin 2010, nvdr] tot de eerste klanten bij Cegeka, de reseller in de operatie.”

Naast het prestatieniveau en de gemakkelijke datamigratie – de XIV-box wordt gewoon tussen de oude opslag en servers geplaatst, en de migratie kan online verlopen, in alle transparantie – vermeldt Geert De Paepe vooral de prijs (dankzij het gebruik van sata-schijven) en de gebruiksvriendelijke beheersinterface die de opleiding van de gebruikers absoluut heeft vergemakkelijkt. “De prijs was bovendien ‘all-in’: er werd geen enkel supplement gevraagd, ook niet voor de snapshot-, mirroring- of synchronisatiesoftware. En extra capaciteit is op afroep meteen beschikbaar.”

Infrastructuur

TomTom beschikt voortaan over 3 XIV-systemen: 2 in Gent en sinds kort 1 in Lebanon (New Hampshire, VS). De opslagcapaciteit bedraagt 200 TB. De NetApp-uitrustingen nemen ook nog eens 650 TB voor hun rekening.

Tussen 2005 en 2008 is de opslag nagenoeg jaarlijks verdubbeld. Daarna volgde 2009 waarin de groei van die opslag stilviel – de crisis, weet u wel – maar in 2010 zagen we de opslagcapaciteit weer met meer dan 30% toenemen. De groei wordt veroorzaakt door enerzijds de geografische expansie en anderzijds door nieuwe features in de kaarten. Hoogstwaarschijnliik worden in de toekomst nog meer XIV-systemen geïnstalleerd.

En de cloud? “De kaarten zijn onze intellectuele eigendom en onze corebusiness”, vermeldt Geert De Paepe “en deze willen we intern houden”. “De vraag naar opslag is vrij voorspelbaar en schommelt niet significant door de tijd.” Maar dat belet niet dat voor andere zaken opslag in de cloud overwogen wordt, bijvoorbeeld voor de distributie van de updates van de kaarten naar de klanten toe…

Marc Husquinet

De opslagcapaciteit bedraagt 200 TB. De NetApp-uitrustingen nemen ook nog eens 650 TB voor hun rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content