Eind september wees de Europese Commissie enkele grote raamcontracten toe aan Panoplis en Stratiqo, twee consortia onder leiding van het Belgische Trasys. Het gaat om contracten voor vier jaar met een waarde van bijna vijfhonderd miljoen euro.

“Raamcontracten bij Europese instellingen zijn zowat uitgegroeid tot onze specialiteit”, zegt Chris De Hous, ceo van Trasys. “Die contracten vragen veel samenwerking, omdat het praktisch nooit haalbaar is alles alleen uit te voeren.” De specialisatie van Trasys is het gevolg van een jarenlange evolutie. Het bedrijf ontstond begin de jaren tachtig als it-poot binnen Tractebel, vandaag onderdeel van GDF Suez. Al snel ging het bedrijf ook voor externe klanten werken. In 2006 stootte Tractebel het bedrijf af, waarna het in handen kwam van Ackermans & van Haaren, de Nationale Portefeuillemaatschappij en het management. Zowat de helft van de activiteiten vindt intussen bij internationale organisaties plaats. Het gaat vooral om projecten bij Europese agentschappen, de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. Voor de Verenigde Naties werkt Trasys mee aan het Kyoto-tradingplatform. Een kwart tot een derde van de activiteiten van Trasys vindt in de markt van de utilities plaats. Daar is de link met Tractebel uiteraard niet ver weg. Trasys telt ongeveer 600 medewerkers en realiseert een omzet van 70 miljoen euro.

Ontwikkeling en studies

De opdracht voor het Panoplis-consortium onder leiding van Trasys omvat het ontwikkelingsluik van het outsourcingcontract ESP-DESIS (External Service Provisioning for Development, Studies and Support for Information Systems). Het gaat om een raamcontract waar meer dan behoorlijke volumes aan vasthangen: bijna vierhonderd miljoen euro en negenhonderdvijftig voltijdse banen voor een periode van vier jaar. Daarna is het contract twee keer met één jaar verlengbaar. Zeshonderd banen zijn op de ontwikkeling van database- en applicatiemanagement gericht. Er zijn verder tweehonderd banen rond document en content management, en nog eens honderdvijftig voor ontwikkeling rond datawarehousing en rapporteringstools. Bij het Stratiqo-consortium gaat het om studies en testing, goed voor 95 miljoen euro en tweehonderd jobs. “De Europese Commissie hecht veel belang aan it”, vindt De Hous. “Ze wil een degelijke dienstverlening kunnen aanbieden aan haar klanten, en levert daar ook de nodige inspanningen voor.” Verliezer bij het ontwikkelingsluik is het One4EU-consortium met onder meer Unisys, I.R.I.S. en Sogeti.

“Het zijn belangrijke contracten voor de Belgische kenniseconomie”, aldus De Hous. “Het gevraagde werk is niet geschikt voor offshoring.” Tegelijk geven de contracten ook Trasys een belangrijke boost. “We zullen meer moeten rekruteren: minstens honderd extra medewerkers per jaar.” Voor de uitvoering van de ontwikkelingsprojecten is vooral nood aan analist-programmeurs, architecten en projectmanagers. Voor het studiewerk zijn ook heel wat consultants en testers nodig. De Europese Commissie vraagt de levering van de diensten vooral in Brussel en Luxemburg. Een tiende van de werken zal in het Italiaanse Ispra gebeuren, in het Joint Research Center van de Europese Commissie.

Duidelijke rolverdeling

Trasys won met zijn partners alle loten waarvoor het een bod uitbracht. Dat lukte dankzij de grondige voorbereidingen die de consortia troffen. “Zonder partners kun je dat natuurlijk niet. We hebben de consortia al samengesteld lang voor de Europese Commissie de aanbesteding uitschreef.” In het Panoplis-consortium zetelen naast Trasys ook Siemens IT Solutions & Services, Fujitsu Technology Solutions en Ordina Belgium. Ook een Luxemburgse, een Spaanse en twee Italiaanse partners doen mee. Voor Stratiqo ging Trasys met Siemens IT Solutions & Services, Fujitsu Technology Solutions en IBM in zee, naast een Franse en Italiaanse partner. Per aangeboden lot moesten de consortia het opnemen tegen zes à negen andere kandidaten. De meeste daarvan waren consortia die eerder al op de projecten actief waren. Lang niet alle kandidaten waren trouwens Europees. Ook een speler als Tata bracht een bod uit. De leden van de consortia delen de verantwoordelijkheid onder elkaar, maar Trasys coördineert het geheel. “Dat was de afgesproken rolverdeling, nog voor we ons gezamenlijke bod hebben uitgebracht. Onze taak bestaat erin ervoor te zorgen dat de sfeer in de consortia goed zit, zodat de samenwerking zo vlot mogelijk kan verlopen.” Dat kan best een delicate rol zijn. De bedrijven die binnen een consortium als partners optreden, zijn voor andere opdrachten vaak elkaars rechtstreekse concurrenten. “Die dualiteit zit ingebakken in de industrie. Dat zorgt eigenlijk nooit echt voor problemen. Bovendien werken we in een heel gefragmenteerde markt. Er zijn zowel heel grote, wereldwijde spelers, als regionale en lokale bedrijven in actief. Elk van die spelers beantwoordt op de markt aan een bepaalde behoefte.” Tegelijk houdt de consolidatie in de markt van de ict-dienstverleners aan. Het is tegen die achtergrond dat Chris De Hous de nieuwe rol van Trasys bekijkt. “Als ict-speler binnen Tractebel moesten we alleen instaan voor de eigen behoeften van het bedrijf. Vandaag ligt dat helemaal anders. We willen verder groeien en meer naambekendheid verwerven, ook bij het bredere publiek.”#

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content