Door het plotse faillissement van de pakketleverancier, zag SPIE zich verplicht zijn erp-oefening helemaal over te doen. Bij de selectie van de nieuwe oplossing lette het bedrijf extra op de financiële gezondheid van de aanbieders.
SPIE is een Franse groep met 28.000 medewerkers. In België en Luxemburg telt het bedrijf 1.100 medewerkers en tien vestigingen, waarvan de grootste in Anderlecht en Zaventem. SPIE is gespecialiseerd in onder meer elektrotechniek, mechanica en hvac-werken (heating ventilation airconditioning). In België heeft het bedrijf een ict-team met zes medewerkers. Op het vlak van hardware volgt het team de keuzes die SPIE in Frankrijk maakt. De uitrol van erp was echter een volledig Belgisch project. “De vestigingen buiten Frankrijk krijgen de vrijheid om zelf de best passende erp-oplossing te kiezen”, zegt Chris De Luyck, application engineer it bij SPIE. “Het moederbedrijf vraagt wel dat alle vestigingen op een gelijklopende manier rapporteren.”
De implementatie van een erp-pakket van SoftCell moest voor een homogene omgeving zorgen. De Antwerpse leverancier ging echter op de fles nog voor de implementatie goed en wel was afgerond. De ondersteuning van het pakket viel abrupt stil. SPIE zag zich daardoor verplicht de hele erp-oefening over te doen. “Bij die nieuwe selectieprocedure hebben we onder meer ook de financiële gezondheid van de leveranciers onder de loep genomen”, vertelt Chris De Luyck.
Geen zware beslissingen
Na een grondige selectieprocedure koos SPIE voor het pakket Agresso Business World van UNIT4. “Functioneel paste die oplossing het best bij onze behoeften. Het bedrijf heeft in ons land een eigen kantoor en een lokaal team. Die aanwezigheid vormde voor ons een extra troef.” De implementatie van het pakket verliep daarna uiterst snel. Het hele voorbereidingstraject had SPIE al ten tijde van het Soft Cell-project doorlopen. “Alle processen waren in kaart gebracht en afgestemd op de erp-functionaliteit. Toen we aan de implementatie van Agresso begonnen, moesten we geen zware beslissingen meer nemen.” SPIE heeft intussen twee gebruikersinterfaces van Agresso in gebruik: de Smart Client-interface voor een vijftigtal administratieve medewerkers en de Web Client-interface voor ongeveer vierhonderd projectleiders en -medewerkers. “De vergelijking met SoftCell is moeilijk te maken”, vervolgt Chris De Luyck, “want de implementatie van dat pakket is halverwege het traject stopgezet.” Makkelijker is het om de voordelen van UNIT4 aan te duiden. Daarbij komt flexibiliteit als belangrijkste kenmerk naar voren. “We werken met het standaardpakket. Van maatwerk is hier nergens sprake. Onze behoeften zijn volledig ingevuld via de parametrisering van de oplossing. Bovendien kunnen we die parameters zelf bijstellen. Ook de ontwikkeling van rapporten voeren we zelf uit.”
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier