Een omzet over 2008-2009 die “met 24% gestegen is ondanks een half jaar crisis” en “rendabiliteit die als voorbeeld geldt voor de hele groep”. Uit die troeven wil algemeen directeur Philippe Jaeken van CSC Belux vanaf nu munt slaan.
Het Belgisch-Luxemburgse filiaal van CSC haalde in 2007-2008 een omzet van 79 miljoen euro. Daarmee staat het op de 10de plaats in de lijst van it-dienstenbedrijven van Pierre Audoin Consultants (zie tabel). In ons land bedient CSC vier grote markten: tertiaire sector, overheid, industrie en financiewezen (banken en verzekeraars). Sinds kort is er ook een pool met 35 medewerkers (op een totaal van ongeveer 500) die zich bezighoudt met performance en change management. De groep viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en telt wereldwijd 92.000 mensen die een omzet neezetten van 17 miljard dollar. “We zijn de laatste constructeuronafhankelijke speler op wereldvlak”, benadrukt Philippe Jaeken herhaaldelijk.
Zich onderscheiden
Het Belux-filiaal heeft duidelijk geen last van de crisis. En dat is niet toevallig, aldus Jaeken: “We voeren transformatieprojecten uit over 2, 3, 4 jaar in het hart van organisaties, en combineren daarbij technologie en expertise.” Hij benadrukt ook nog de partnerships die worden aangegaan met de klant en het belang van governance.
In België heeft CSC vorig jaar 80 nieuwe medewerkers aangeworven, en ook dit jaar zouden er ongeveer 80 rekruteringen moeten gebeuren, waarvan zo’n 30 jonge afgestudeerden. Dertig procent van het personeel is overigens jonger dan 28. “Deze jongeren willen zich bewijzen, groeien, leren. Ze zijn bedreven in tal van disciplines en zijn vaak trouwer aan het bedrijf. Tegelijk worden de ouderen gestimuleerd door de jonge garde”, zegt Jaeken, die eraan toevoegt dat CSC comités heeft opgericht onder leiding van seniors met het oog op de ontwikkeling van interne competenties. “We bieden onze medewerkers elk jaar 10 tot 15 opleidingsdagen aan.”
Als veelbelovende markten citeert Philippe Jaeken de telecommunicatiesector (convergenties), markten die worden geliberaliseerd (de energiemarkt bvb.), de banksector en de industrie (erp-implementaties, voornamelijk SAP, en business intelligence). Daarnaast staat CSC ook erg sterk in de publieke sector: de FOD Financiën, de Politie, of de NMBS, waar CSC momenteel werkt aan grote transformatieprojecten.
“Wat de it-dienstverleners betreft, had je in België de zeer grote spelers, de middenmoot, en de rest. Wij willen niet langer deel uitmaken van de rest. We willen uit de schaduw treden en duidelijk onze plaats opeisen op de radar. We willen verder groeien wanneer de economie zich herstelt, en niet enkel groeien in crisisperiodes dankzij de punten waar we het verschil maken.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier