Het mainframe is dood, lang leve het mainframe. Althans volgens Unisys, dat een migratieweg van zijn ClearPath aanbiedt door de troeven van dit platform te combineren met open systemen.
Het goede oude mainframe, wiens dood al lang geleden werd aangekondigd, kan uiteindelijk verdwijnen. Toch beschikt het over heel wat troeven op het vlak van betrouwbaarheid, veranderingsvermogen en veiligheid (de beroemde RAS) of automatisering. Kortom, de fabrikanten hebben nog niets beters gevonden om kritieke toepassingen met hoge beschikbaarheid te laten draaien.
Virtuele laag
Unisys onthult nu de geplande route voor haar ClearPath. Het doel: gebruik maken van ‘het dna van het mainframe’, zonder last te hebben van de gevolgen, zoals de vergrijzing van de Cobolkenners of de werkingskosten (hoewel sommigen twijfels hebben bij de ‘total cost of ownership’ van het mainframe).
De eerste grote evolutie houdt in dat de eigen CMos-processor plaats moet maken voor het Intel x86-platform, met de eerste machines voor het einde van het jaar. Maar ook en vooral gaat Unisys zijn systemen uitrusten met een softwarelaag waardoor “de code die verantwoordelijk is voor de specifieke kenmerken van het mainframe wordt geïsoleerd van het OS”, zegt Marc Lambotte, algemeen directeur van Unisys Belux. Dit alles gekoppeld aan een in-house virtualisatietechnologie die de naam s-Par kreeg en waardoor verschillende besturingssystemen kunnen draaien op één enkel platform door ze van elkaar te isoleren.
Met andere woorden, het wordt mogelijk om zowel het eigen OS van Unisys MCP/OS2200 als Windows, Linux of gelijk welke combinatie te gebruiken op een standaard platform door de eerder ontwikkelde legacy-applicaties te behouden (weliswaar door ze te hercompileren). Dankzij een speciality engine is het volgens Unisys zelfs mogelijk om specifieke appliances aan te sluiten. En dus nog meer open te staan voor nieuwe technologieën, zoals de iPad.
Alleen de pricing van het platform moet nog bepaald worden.
Troeven
Kortom, het lijkt erop dat Unisys het beste van twee werelden wil bieden: de kwaliteiten van het mainframe en de voordelen van de open wereld, met bescherming van hun investeringen. Het bedrijf wil het zelfs niet langer hebben over mainframe, maar heeft wel nog geen nieuwe naam gevonden.
Volgens Marc Lambotte zou een dertigtal Belgische klanten geïnteresseerd zijn in deze aanpak, net als de cloudleveranciers en mogelijk zelfs gebruikers buiten de ‘installed base’ van Unisys. Vooral dan omwille van de beveiligde partitioning. In België zou tegen het eind van het jaar een eerste klant over dit platform als test beschikken.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier