Met ValueSource Technologies beschikt de KBC-groep in India over een eigen offshore software-bedrijf. In zijn groei voorziet dat bedrijf onder meer de mogelijkheid om derden een eigen ‘virtueel’ offshorebedrijf aan te bieden.
Chennai (voorheen Madras) ligt aan de oostkust van India en is een havenstad met een brede industriële activiteit, ondergedompeld in een verleidelijk brouwsel van toeterende drukte en kruidige geuren. Het gebouw van ValueSource kijkt er uit over een oceaan die ooit het land belaagde met een tsunami, maar belichaamt net als de vele andere gebouwen het vertrouwen in de ict-toekomst van India.
Belgische wortels
Een toekomst waarvan de wortels voor een deel in België liggen, want ValueSource Technologies werd in 2000 door oprichter Bipin Nambiar in België gestart. Als kmo mikt ValueSource op Belgische bedrijven die een beroep willen doen op Indiase ict-krachten maar zich niet echt thuis voelen bij de grote bedrijven die off-shore ontwikkelingsdiensten aanbieden. Er kwamen een aantal projecten voor de KBC groep waarna de bank-verzekeraar in 2004 besloot om ValueSource over te nemen en zo zijn plannen voor een eigen offshorebedrijf gestalte gaf. Onder leiding van managing director Maria De Boeck telt ValueSource momenteel bijna 300 werknemers, niet echt een klein bedrijf dus. Het doel is om “tegen 2011 door te groeien tot 500 à 600 personen.” ValueSource mag dan een 100% dochtermaatschappij van KBC zijn, toch krijgt het alle vrijheid om een eigen strategische koers uitzetten.
Voor KBC zelf zijn de voordelen natuurlijk legio, zowel inzake kosten – “voor één ontwikkelaar in België heb je een viertal ontwikkelaars in India” – als door het rechtstreeks contact tussen ‘klant’ en ‘leverancier’ wat een diepgaand inzicht in de onderliggende procedures garandeert. De KBC groep vormt vandaag nog de grootste klant, maar “we willen ook ontwikkelingsdiensten leveren aan andere Belgische bedrijven,” aldus De Boeck. “We zoeken bedrijven die hun eigen ontwikkelingscentrum willen opzetten, hier bij Value-Source.” Organisatorisch en financieel hebben we immers alles al op een rijtje en bovendien hebben we bewezen dat het werkt, klinkt het. “We zoeken een langetermijnrelatie met die klanten, bijvoorbeeld 3 à 5 jaar, die in die tijdspanne over hun ‘eigen’ ontwikkelingsmensen beschikken.” Kortom, ValueSource wil zijn klanten een virtueel offshorebedrijf bieden. Bovendien mogen die klanten “een kwaliteit verwachten alsof het voor de ict van KBC zelf zou zijn.” ValueSource richt zich voornamelijk op de ontwikkelingsactiviteiten in de ‘project-lifecycle’: detailed technical design, ontwikkeling en testen. Schaalvoordeel wordt bereikt door te werken volgens de bij KBC gangbare methodes, tools en processen. Maar ValueSource is ook flexibel genoeg om zich aan te passen aan de standaarden van de klanten.
Verzekerde capaciteit
Gezien het gewicht van KBC als klant, is het nog maar de vraag hoe ValueSource reageert als er zich zowel een dringende klus voor KBC als voor een derde partij aandient. “Dat wordt bepaald door de SLA,” aldus Maria De Boeck, waarbij “we naar een 50/50 verdeling KBC/non-KBC streven. We zijn tevens een onafhankelijke organisatie binnen de groep en er is een volledige scheiding – organisatorisch én qua infrastructuur – tussen het KBC- en het derdensegment.” Overigens kan ook ValueSource zelf een beroep doen op bijkomende ‘freelancers’, mocht dit nodig zijn. De terugval op de Indiase ict-markt zorgt er trouwens voor dat Value-Source de ‘betere profielen’ aantrekt. Het bedrijf maakt zich voorts sterk zijn projecten op tijd en binnen budget te leveren en te voorzien in een degelijk beheer van de werking en de interne kennisoverdracht. Het verloop ligt onder het Indiase gemiddelde, beklemtoont De Boeck, en er wordt geen ‘hire & fire’ politiek gevoerd. “We proberen de [KBC] werkcultuur naar hier over te zetten,” klinkt het. Dit alles moet het mogelijk maken dat de KBC-mensen in België zelf hogerop in de ‘valuechain’ worden ingezet.
“Een offshoringproject vereist immers een voorbereiding die grondiger is dan meestal het geval is, én een beter doordacht project!”
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier