Van pc-verkoper naar end-to-end dienstenleverancier
Een jubileum is altijd een goeie gelegenheid om de balans op te maken en nieuwe doelen te stellen. Dell werd 35 jaar geleden opgericht, en is duidelijk van plan haar imago als pc-fabrikant van zich af te schudden. Niet per se door te stoppen met pc’s verkopen, maar door zichzelf te positioneren als leverancier van infrastructuuroplossingen.
De tijd dat iedereen dolenthousiast was over de pc’s die Dell zo wereldberoemd maakten, is al even achter ons. Na de privatisering in 2013, en een reeks overnames (zoals die van EMC in 2016 voor een record van 67 miljard dollar), probeert Dell Technologies zich te profileren als een coherente groep die innovatieve oplossingen biedt voor cloudomgevingen en computergebruik door eindgebruikers. Het aanbod is dan ook groot, met niet minder dan zeven merken: Dell, Dell EMC, VMware, Pivotal, Secureworks, Virtustream en RSA. “We hebben de barrières voor een betere integratie van deze verschillende technologieën grotendeels weggenomen”, zegt Michael Dell, voorzitter en CEO, op Dell Technologies World. Deze conferentie is meteen ook een gelegenheid om te laten zien hoe ver het bedrijf ondertussen staat.
Innovatie
“Toen we in 2013 uit de aandelenmarkt stapten, was dat omdat Dell verschillende technologische innovaties had gemist”, zegt Tom Sweet, chief financial officer, om de ‘privatisering’ van het bedrijf te rechtvaardigen. Een keuze die zichzelf heeft terugbetaald, aangezien het bedrijf in 2019 (het fiscale jaar dat eindigt in januari) zijn omzet zag stijgen met 14 procent, tot 91 miljard dollar. Daarnaast investeert Dell 4,4 tot 4,5 miljard dollar per jaar in R&D, of 20 miljard dollar in de afgelopen vijf jaar. “Om in deze markt relevant te blijven, en op de lange termijn winstgevend te blijven groeien, moesten we innovatieve technologieën ontwikkelen. Waardecreatie komt er bovendien door de integratie van die technologieën in de vorm van oplossingen”, zegt Michael Dell. Hij voegt er aan toe dat de nieuwe beursgang van het bedrijf hem ook de kans zal geven om de beste nieuwe talenten aan te trekken en te behouden.
Dell focust zich op innovatie op drie gebieden: functies die de producten verrijken, de technologie zelf (Dell heeft wereldwijd in zo’n 90 start-ups geïnvesteerd) en het ecosysteem van partners. “De klant wil niet langer zelf een integrator zijn. Ze willen met een kleiner aantal leveranciers omgaan, zodat ze zich kunnen concentreren op hun digitale transformatie”, aldus Michael Dell, die van plan is de samenwerking tussen de verschillende entiteiten van de groep te verbeteren.
Hulp bij de transformatie
De jaarlijkse Dell Technologies World 2019 klant- en partnerconferentie is een gelegenheid om verschillende interne synergieën binnen de groep te onthullen, waaronder Dell Technologies Cloud, die technologieën combineert van VMware, Dell en Dell EMC. Daarbij is het de bedoeling om end-to-end oplossingen aan te bieden, zowel in termen van de cloud (hybride, natuurlijk, volgens Dell) als de edge (de eindgebruiker) of de kern (de infrastructuur). “We zijn van plan om al onze producten nauwer te integreren in een soort ‘fabric’, verbonden aan onze professionele diensten en onze partners”, vat de CEO samen.
“Hoewel VMware onafhankelijk blijft, willen we innovatie stimuleren door dichter samen te werken met de onze verschillende groepen”, aldus Pat Gelsinger, CEO van VMware. Hij gelooft dat de transformatie ook de IT-afdeling moet betreffen, en wel op vier assen. Ten eerste, de transformatie van de infrastructuur naar de hybride cloud, die “ontegenzeggelijk de architectuur van de toekomst” is. Daarnaast moeten ook de applicaties veranderen, waarbij wordt afgestapt van het klassieke model (apps, middleware, OS, virtuele infrastructuur en fysieke infrastructuur) ten voordele van containers (Kubernetes) en de hybride cloud. Daarnaast moet ook de beveiliging worden aangepast. “Onze industrie heeft security veel te complex gemaakt”, aldus Gelsinger, die pleit voor een softwarelaag en virtualisatie. Ten slotte zal het werkstation moeten evolueren om “eenvoudig en veilig voor de consument” te zijn.
België
Pascale Van Damme, vicevoorzitter en algemeen directeur van Dell EMC Belux, die zo’n 70 partners en klanten in Las Vegas begeleidt, herinnert ons eraan dat ons land ernstig achter staat als het om digitalisering gaat. Slechts 2 procent van onze bedrijven zijn namelijk ‘digitale leiders’, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 5 procent, terwijl 23 procent ‘digital adopters’ zijn volgens de digitale transformatie-index van Dell Technologies. “De digitale transformatie zou nochtans de productiviteit en de omzet doen stijgen en ook de jongere generatie aantrekken, aangezien 90 procent van de jonge talenten zegt bereid te zijn om van werkgever te veranderen als die andere meer moderne technologieën biedt”, zegt Pascale Van Damme.
“Klanten zijn nu op zoek naar meer gemak en willen een permanente governance opzetten die IT afstemt op zakelijke doelstellingen en de algemene strategie van het bedrijf”, voegt Pascale Van Damme eraan toe. Een boodschap die in België goed lijkt te werken, aangezien Dell de nummer 1 is voor servers (voor HPE), in opslag (voor NetApp en HPE) en bij pc’s en netwerken. “Onze resultaten liggen hoger dan ons doel van een tweecijferige groei, omdat we in alle marktsegmenten groeien”, zegt ze, waarbij ze opmerkt dat contracten altijd worden verlengd of uitgebreid om end-to-end IT te dekken.
“We streven ernaar om onze boodschap te vereenvoudigen en een ‘trusted advisor’ te worden”, voegt ze er nog aan toe, waarbij ze de nadruk legt op de rol van het ecosysteem van partners. Ze onderstreept meteen ook dat bedrijven hun talenten moeten trainen en bijscholen in met nieuwe technologieën – onderwerpen die belangrijk voor hen zijn. Bovendien, in navolging van een recente studie van Agoria, herinnert ze eraan dat in 2030 ongeveer 600.000 vacatures voor technologie worden geteld en dat 4,5 miljoen mensen in België getraind zullen worden in digitale technologie, terwijl er meer dan 300.000 zich zullen moeten omscholen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier