Het nijpende tekort aan Java-specialisten op de Belgische arbeidsmarkt bracht HP en de VDAB bij elkaar. Een gezamenlijk opleidingsproject heeft intussen tot een aantal concrete aanwervingen geleid.
Om de schaarste aan ict-profielen weg te werken, biedt de VDAB al langer verschillende opleidingsformules aan. Naast klassikale opleiding en zelfstudie voegt de VDAB daar ook samenwerking met de bedrijfswereld aan toe. Eerder dit jaar ging een project van start met HP als partner. Het project gaat uit van een wisselwerking. Aan de ene kant stromen deelnemers uit het opleidingstraject van de VDAB als potentiële nieuwe medewerkers door naar HP, aan de andere kant leverde HP voor de opleiding de nodige input en concreet advies. Op die manier slaagde de VDAB erin om het traject heel gericht op de behoeften van de markt af te stemmen. Drie kandidaten die het VDAB-opleidingstraject hadden doorlopen, kregen door HP een stageplaats aangeboden. Aansluitend heeft HP de drie ook effectief aangeworven.
Bredere samenwerking
Het samenwerkingsverband tussen de VDAB en HP spitst zich in de eerste plaats toe op Java-ontwikkelaars. Volgens Patricia Bauwmans, hr business partner bij HP, is dat geen toeval. “Het Java-traject van de VDAB bestaat al een tijd. Het lag voor de hand om daar als eerste mee aan te knopen.” Bovendien passen kandidaten uit het Java-traject van de VDAB binnen de reeks profielen waar HP continu naartoe op zoek is: een mix van jonge starters en meer ervaren profielen in uiteenlopende domeinen, zoals ontwikkelaars, projectmanagers en business analisten.
“Uiteraard beperken we onze samenwerking met de VDAB niet tot de Java-opleiding alleen”, zegt Patricia Bauwmans nog. Zo heeft HP ict-trainers van de VDAB uitgenodigd om bij HP een infosessie te volgen rond middleware, onder meer in verband met Unix. “We willen onze samenwerking zeker nog verder uitbreiden”, stelt ook Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, onder meer omdat de beschikbaarheid van ict-profielen op de arbeidsmarkt intussen tot een echt knelpunt is uitgegroeid. “Door samen te werken met een bedrijf als HP kunnen we enerzijds betere opleidingen voorzien voor werkzoekenden, en anderzijds de vacatures sneller ingevuld krijgen.”
Herscholing op eigen tempo
Ignace Van Tricht kwam in contact met de Java-opleiding via de VDAB Werkwinkel in Kortenberg. “Ik had al wat basiskennis van Java”, vertelt hij, “maar niet voldoende om concreet aan de slag te kunnen als Java-ontwikkelaar.” Ignace koos voor een opleidingstraject op basis van zelfstudie. “Dat liet me toe de leerstof op mijn eigen tempo te verwerken. Telkens ik een module had afgerond, legde ik een test af en kon ik naar een volgende opleidingsmodule overstappen.” Tegelijk zorgde de VDAB voor extra begeleiding, onder meer met tips over solliciteren en de samenstelling van een cv. Aansluitend op de opleiding liep Ignace Van Tricht zes weken stage bij HP. “Daar kon ik de leerstof uit de opleiding in de praktijk brengen”, zegt hij.
Marc Malfait volgde bij de VDAB gedurende acht maanden de voltijdse, klassikale Java-opleiding. “Ik heb een achtergrond als programmeur RPG en Cobol”, legt hij uit. “Het is een profiel waar vandaag nog maar weinig vraag naar bestaat. Omscholing leek mij de beste optie.” Na de opleiding kreeg ook Marc de kans om stage te lopen bij HP. Samen met Ignace en met Joris Geboers, een derde kandidaat die het VDAB-traject doorliep, kwam hij er als Java-ontwikkelaar terecht op een project rond repository access management. Na afloop van de stage kregen de drie bij HP een contract van junior Java-ontwikkelaar aangeboden. Marc Malfait, de vroegere mainframe-expert, wil op termijn graag weer datzelfde niveau behalen in de Java-wereld. Ignace Van Tricht wil in de eerste plaats zijn Java-kennis blijven uitbreiden. “Op termijn zie ik mezelf wel doorgroeien richting analist, om binnen projecten mee de processen uit te tekenen.”
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier