Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Hoewel de aandacht voor back-ups nooit ver weg is bij Veeam, heeft het bedrijf zich van bij de aanvang gericht op de wereld van virtuele machines en datacenter-continuïteit.

Met een naam die verwijst naar virtuele machines (de Vee en de aM) is Veeam niet meteen je grootvaders back-up bedrijf. Dat leert ook een snelle blik op de mogelijkheden van versie 9 van de Veeam Availability Suite. Hierin wordt zowel back-up voorzien als replicatie- en herstelmogelijkheden voor omgevingen die gebruik maken van VMware’s vSphere en Microsofts Hyper-V virtuele machines.

ELK BEDRIJF IS EEN SOFTWAREBEDRIJF

Continuïteit in de werking van datacenters dankzij snelle herstelfuncties is de uitdaging die Veeam wil aangaan, zowel voor grote bedrijven als in toenemende mate ook voor kleinere bedrijven. Dat is de nood die Veeam’s ceo Ratmir Timashev ziet in een wereld met virtuele infrastructuren, zowel bij de bedrijven zelf, bij dienstenleveranciers, als in gemengde omgevingen.

“In onze steeds complexere wereld moeten bedrijven innovatief zijn en sneller nieuwe producten en diensten in de markt zetten. Het is software die innovaties mogelijk maakt, met daarrond services. En die software en services draaien ergens waar er nood is aan verzekerde beschikbaarheid (in de cloud bijvoorbeeld). Daarom is elk bedrijf vandaag een softwarebedrijf, want het gaat om de services en hun beschikbarheid. Ongeacht of die op lokale systemen, in de cloud of in hybride omgevingen draaien.”

CLOUD STEEDS BELANGRIJKER

Als Veeam vandaag zijn plaats heeft op de lokale systemen van bedrijven waar een virtuele infrastructuur draait, sleutelt het bedrijf ook hard aan zijn positie in de cloud. Cloudgesteunde diensten winnen aan belang in bedrijven, maar ondernemingen moeten beseffen dat ze uiteindelijk zelf de eindverantwoordelijkheid hebben voor de continuïteit van hun bedrijfsinformatiediensten. Zich gewoon verlaten op sla-‘garanties’ van dienstenleveranciers volstaat niet.

Op het recente VeeamON-event in de VS werd dan ook een Veeam managed back-up portal for service providers aangekondigd (beschikbaar in het eerste kwartaal van 2016). Vanuit de MS Azure marketplace zal het providers en resellers de mogelijkheid bieden om back-up-diensten te leveren in ‘multitenant’-omgevingen (inclusief een aangepast facturatiesysteem). Gebruikers zullen makkelijk hierop kunnen intekenen, mét remote monitoring en beheer, claimt Veeam.

BREDERE KIJK

Overigens focust Veeam vandaag op VMware en Microsoft VM-omgevingen, “maar we kijken ook naar omgevingen met Xen en KVM,” aldus Timashev. De nadruk op VMware en Microsoft heeft veeleer te maken met de toegang die de technologie van Veeam heeft tot die omgevingen, in tegenstelling tot andere (wat onder meer tot zowel agent- als agent-loze oplossingen leidt).

De brede(re) kijk van Veeam mag overigens blijken uit de aankondiging op VeeamON van een (gratis) back-up en restore tool voor Linux servers ‘on premise’ en in de cloud (beschikbaar eerste helft 2016).

PRIVAAT BEDRIJF

Opgericht in 2006, is Veeam nog steeds een bedrijf in privébezit, en wat ceo Ratmir Timashev betreft blijft dat zo, ongeacht de aantrekkelijkheid van zijn technologie voor de grotere technologiespelers (denk daarbij aan VMware, Microsoft, HP…).

“Natuurlijk zijn we te koop,” klinkt het desgevraagd, “maar de prijs is te hoog. Ik ben daar eerlijk in naar mijn personeel en naar mijn partners toe. Onze prioriteiten liggen ook elders dan die van mogelijke kopers. ” Timashev schat de kans op zo’n transactie dan ook erg laag in.

Het bedrijf mikt erop dit jaar ongeveer 500 miljoen dollar aan omzet te boeken, en “tegen 2018 wil ik dat Veeam een bedrijf is met een omzet van 1 miljard dollar. ” In de komende jaren zal naast het ‘enterprise’-segment van de markt (waar in het derde kwartaal van 2015 de Veeam Availability Suite Enterprise Plus editie een groei met 86 procent kende), ook wat meer de middenmarkt worden bewerkt.

Daarbij zal naast de verkoop van licenties ook meer aandacht worden besteed aan recurrente inkomsten, zoals uit abonnementen en diensten (aaS). Zo kunnen producten en diensten bij de klanten zelf draaien, met onder meer beheerdiensten vanuit de cloud. Daarnaast kunnen ook nog diensten als ‘disaster recovery’ worden aangeboden.

Deze en andere diensten ziet Veeam als een belangrijke bron van inkomsten tegen 2018, voor zichzelf en voor de partners. Samen zouden die voor een significant percentage aan recurrente inkomsten kunnen zorgen, rekent Veaam zijn toekomst uit. En dat met behoud van de verwachting om al in 2018 de kaap van 1 miljard dollar omzet te ronden.

Guy Kindermans

“Tegen 2018 wil ik dat Veeam een bedrijf is met een omzet van 1 miljard dollar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content