Veiligheid is eerste bekommernis voor IIoT

IoT dringt door tot in de industrie. Het levert een nieuw acroniem op : IIoT of ‘Industrial Internet of Things’. Niet alleen de schaal van de genetwerkte dingen is er anders, ook de impact van die connectie. Een genetwerkte kerncentrale is van een ander kaliber dan een slimme thermostaat.

Het Internet of really big Things is één van de stokpaardjes van Roland Teixeira, ceo Benelux bij GE. Het bedrijf is vooral bekend om zijn industriële activiteiten, zoals de bouw van vliegtuigmotoren, treinlocomotieven, windmolens, turbines, MRI-scanners en meer. Tegelijk bouwt het bedrijf de poot GE Digital uit. “Bij elk apparaat en elke machine die we bouwen, hoort ook een digitaal luik”, zegt Roland Teixeira. “Via sensoren verzamelen we data over de werking van de machine. De analyse van die data laat toe om het toestel optimaal in te stellen en te onderhouden.”

ALLES KAN BETER

Optimalisering, daar draait het om. Het is via optimalisering dat bedrijven in een uitgebouwde economie als die van België nog vooruitgang boeken. “Er zijn ziekenhuizen en er rijden treinen”, zegt Roland Teixeira. “Willen we beter doen, dan moeten we ervoor zorgen dat al die apparaten minder CO2 uitstoten of dat ze niet onverwacht stuk gaan.” Dat is mogelijk door data te verzamelen, te analyseren en gericht in te grijpen. “Nemen we een vrachtschip als voorbeeld. Op een tocht van pakweg Singapore naar Antwerpen capteren we data over de werking van de motoren, de schroef enzovoort. Het gaat daarbij voor zowat 95 procent om ‘dark data’ : gegevens over de standaardwerking van het toestel.” GE wil echter meer kunnen halen uit de resterende 5 procent : subtiele, bruikbare data waar de gebruiker van de motor heel gerichte acties op kan baseren.

“Stel dat de schroef van het schip lichte schade heeft opgelopen. Uit de data leiden we af dat de performantie is gedaald. Dat veroorzaakt automatisch meer verbruik en meer uitstoot.” In de wereld van IIoT koppelt het schip die informatie terug naar de rederij. Er komt een online aanbesteding, de winnende partij maakt een nieuwe schroef via 3D-printing. Bij aankomst in Antwerpen krijgt het schip dan meteen de nieuwe schroef, waarna het vertrekt voor een volgende opdracht. “Dat is optimalisering. Het schip hoeft onderweg niet ergens enkele dagen aan de kade voor herstellingswerken, wat tijd en geld kost.” Trekken we de lijn van die aanpak door, dan stapt de industrie af van het traditionele, tussentijdse onderhoud en kiest ze voor actie in functie van de concrete en voorspelbare behoeften. “Op dat moment is IIoT echt disruptief”, zegt Roland Teixeira.

OPEN DISCUSSIE

Hoewel het principe vergelijkbaar is – data verzamelen en analyseren – maakt GE toch een duidelijk onderscheid tussen huis-, tuin- en keuken-IoT en Industrial IoT. “Het gaat om bijzonder kritische apparaten : vliegtuigmotoren, kerncentrales, ziekenhuisapparatuur. Beveiliging is daarom het eerste en allerbelangrijkste aandachtspunt.” GE ondersteunt die visie door klanten Predix aan te bieden, zijn eigen Platform-as-a-Service dat het industriële internet moet faciliteren. “Op dat platform kunnen bedrijven hun oplossingen bouwen”, aldus Roland Teixeira. “Ze moeten niet zelf nog een platform ontwikkelen en het zorgt ook voor meer helderheid. De consument die een cloudtoepassing gebruikt, weet doorgaans niet meteen waar zijn data zich bevinden en hoe het zit met de beveiliging. In onze context is dat ondenkbaar. Via Predix maken we er een makkelijke, open discussie van.”

GE is een reusachtig conglomeraat van bedrijven, met een historiek van 125 jaar. Toch cultiveert GE vandaag de mentaliteit van de start-up. “Het hele businessmodel verandert. Onze klanten kijken anders naar de machines, naar performantie en naar onze service. Het model van onderhoud op vaste tijdstippen – en dus van vaste kosten – verdwijnt en krijgt een nieuwe invulling op basis van data en analyse.” GE heeft de eerste stappen intussen gezet. Het bedrijf voorziet sensoren in zijn machines, ontwikkelt software en bouwde het Predix-platform. “De ideeën van start-ups zijn belangrijk voor de transformatie van de industrie”, besluit Roland Teixeira. “Een ervaren partij als GE kan daarbij voor een stevig fundament zorgen.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content