Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De investeringsvehikels van Jan Vorstermans (Qunova) en Brendon Grunewald (IceVista) vervellen tot VentureWise, een nieuw tech-fonds dat naast kapitaal ook een hele resem extra’s biedt.

Halfweg 2013 trok voormalig Telenet-coo Jan Vorstermans de deur achter zich dicht in Mechelen en hield hij Qunova boven de doopvont, een vehikel waarmee hij jonge bedrijfjes zou gaan ondersteunen en coachen. Bedoeling was om Qunova open te trekken naar derden, maar dat gebeurt voortaan in een andere constellatie, en onder een nieuwe naam.

Vorstermans en zijn in Zuid-Afrika geboren zakenpartner Brendon Grunewald (IceVista) brengen al hun huidige investeringen in tech-starters onder bij het nieuwe durfkapitaalfonds VentureWise, en gaan samen op zoek naar extern kapitaal voor dat project. In totaal wil het duo 50 miljoen euro bij elkaar brengen, al zou er tegen eind dit jaar al een eerste closing van 15 à 20 miljoen euro moeten rond zijn.

“Net zoals bij Volta Ventures is het de ambitie om early stage-investeringen te doen in tech-start-ups, maar er zijn ook enkele verschillen”, geeft Jan Vorstermans een woordje uitleg. “Zo wil VentureWise zich meer positioneren als venture builder dan als zuiver kapitaalfonds.”

“Naast het financiële, krijgen onze starters ook toegang tot diensten met meerwaarde”, klinkt het. “We kunnen bijvoorbeeld ontwikkelaars inschakelen, of mensen die met marketing bezig zijn. Het is de bedoeling om de starters sneller te doen groeien, of te laten evolueren naar een beter product. We hebben al heel wat nationale én internationale partners rondom ons verzameld die daarbij kunnen helpen.”

“Een ander verschil met Volta Ventures is dat VentureWise zich in de markt zet als een internationaal fonds dat een brug slaat tussen Europa en de VS”, vult Brendon Grunewald aan. “Onze partnerships worden ook zo opgevat. We zullen niet aarzelen om de bedrijfjes in onze portfolio naar Amerika te brengen als dat interessant kan zijn voor hen.”

Grunewald : “Tegelijk willen we Amerikaanse investeerders zo ver krijgen dat ze op het Oude Continent investeren. Gelukkig groeit het besef dat er bij ons minstens evenveel talent rondloopt als in de VS. Bovendien liggen de waarderingen voor bedrijven in Europa een pak lager dan in de Valley, wat maakt dat investeerders meer waar krijgen voor hun dollars. Hier krijgen start-ups geen waardering van 20 miljoen euro als ze nog niets bewezen hebben.”

MUZIEK

Intussen hebben Vorstermans en Grunewald zich al ingekocht bij zes tech-starters (waaronder Moovly, Playpass en Figibox), en dient een volgende investering zich al aan, allicht in Nederland, Spanje of Ierland. “We hebben al een investering lopen in Malta, en kijken dus echt wel breder dan België”, benadrukt het duo.

VentureWise mikt in de eerste plaats op starters actief in analytics, robotica en in de media. “In die domeinen zit zeker muziek”, knikt Vorstermans. Bedoeling is om in te stappen vanaf 100.000 euro, om dan geleidelijk te groeien tot een A-ronde, of uitzonderlijk misschien wel een B-ronde van enkele miljoenen, al zal dat laatste vooral afhangen van het totaalbedrag dat Vorstermans en Grunewald rond zich kunnen verzamelen.

“We starten aan tien procent equity en zullen in de praktijk nooit verder gaan dan 40 procent”, aldus nog de voormalige topman van Telenet, die toevoegt dat het klimaat voor onze starters er al heel wat beter uitziet dan een tijdje geleden.

“Maar de meeste fondsen nemen nog steeds een afwachtende houding aan. Dat is een gezonde positionering, maar bedrijfjes die nog veel te bewijzen hebben krijgen het zo toch nog moeilijk om geld te vinden. Als we met VentureWise dat gat wat mee kunnen helpen dichten, is onze missie geslaagd.”

Frederik Tibau

“In Europa krijgen starters geen waardering van 20 miljoen euro als ze nog niets bewezen hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content