Verbeterd bestandssysteem verhoogt betrouwbaarheid
We testten zeven compacte NAS-torens voor kleine werkgroepen of kmo’s van evenveel fabrikanten.
Drie van de zes NAS’en (Netgear, Synology en Thecus) in deze test ondersteunen het btrfs-bestandssysteem (‘b-tree file system’, ook uitgesproken als ‘butter F S’). Dit verdient in een professionele omgeving de voorkeur op het traditionele ext3/ext4-systeem. Btrfs legt immers sterker de nadruk op fouttolerantie dan ext3/4. Het heeft bijvoorbeeld een optionele ‘anti bitrot’-functie die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan. Dat vermindert wel de schrijf- en leesprestaties. Het back-uppen van de ene nas naar de andere verloopt met btrfs sneller en veiliger, dankzij een vrijwel automatisch ‘snapshot’-systeem.
Testprocedure
We testten met de Intel NAS Performance Test (naspt), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 32 GB testdata. De testmethode is in essentie dezelfde als de vorige jaren. Voor details verwijzen we u naar ons online archief. We rekenen de naspt-resultaten om in een gewogen snelheidsscore op 100. Daarnaast berekenen we een functionaliteitsscore op 100 aan de hand van ruim negentig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor de helft mee. Alle details vindt u in de tabel op onze website.
1. Asustor AS6210T
Asustor, dat voor het eerst deelneemt aan onze jaarlijkse NAS-test, staat als bedrijf los van de bekende hardwarefabrikant Asus, die wel de belangrijkste aandeelhouder is. Het bedrijf is gespecialiseerd in betaalbare storageproducten voor alle marktsegmenten, van laag tot hoog. De van stevig metaal vervaardigde, 6,4 kg zware AS6210T is het topmodel in de productreeks voor professioneel en zakelijk gebruik. Daarboven zitten in het gamma nog enkele rackvarianten. In deze brede tower kan u tien schijven kwijt, voor een maximale bruto capaciteit van 100 TB. De quadcore 1,6 GHz Intel Celeron cpu van de Braswell-generatie is krachtig genoeg om video te transcoderen en te streamen tot 4K UHD-formaat. Zelf produceert deze forse tafel-NAS ondanks de twee grote ingebouwde ventilatoren nooit meer dan 22 dB lawaai, maar dat hangt natuurlijk ook af van de geïnstalleerde schijven. Het dual-channel werkgeheugen van 4 GB kan u uitbreiden tot 8 GB. Met behulp van menuknoppen en het tweeregelige lcd-scherm op de voorkant vraagt u niet alleen statusinformatie op maar voert u ook allerlei beheertaken uit. De Linux-gebaseerde, desktopachtige ADM-beheerinterface lijkt op die van Synology en Qnap. U bedient alles via pictogrammen, die vervolgens een detailscherm openen met een tabinterface. Het besturingssysteem is wel niet goed in multitasking. Evenmin ondersteunt ADM het btrfs-bestandssysteem; standaard wordt ext4 gebruikt. Deze krachtige NAS is niet alleen inzetbaar als 4K-mediacenter of 720p-videobewakingscenter met 25 gelijktijdige videokanalen maar is ook VMware- en Citrix-ready en draait naast alle gebruikelijke bestands-, synchronisatie- en back-uptaken ook ‘native’ VirtuaBox, waarbij de virtuele pc via de hdmi- en usb-poorten bereikbaar is. Via tientallen apps breidt u de functionaliteit nog verder uit.
Gemiddelde snelheid: 52,2 MB/s
Functionaliteitsscore: 95/100
Prestatiescore: 85/100
2. Drobo 5N2
Het Amerikaanse Drobo, gespecialiseerd in gebruiksvriendelijke externe storage-oplossingen, bestaat al sinds 2005 maar is pas sinds kort bij ons actief. Het is de eerste keer dat we een NAS van deze fabrikant testen. De 5N2 is een compacte, zwartmetalen tafel-NAS met ruimte voor vijf 3,5-inchschijven. Deze NAS gebruikt geen sledes: na het verwijderen van de plastic voorplaat schuift u de schijven direct in een soort cassette. Schijven kan u net zoals bij elke NAS ‘hot swappen’. Drobo BeyondRAID kiest het beschermingsniveau zelf naargelang de soort en hoeveelheid van ingestoken schijven. De redundantiebescherming is veel sneller klaar dan bij gelijk welke andere fabrikant: binnen de twintig minuten waren onze drie schijven gebruiksklaar met een raid5-equivalente bescherming. Herstellen van de raid-bescherming gebeurt eveneens vliegensvlug: op enkele minuten tijd is de array weer gezond. Raid6-equivalent is trouwens ook beschikbaar: gewoon een schijf bijsteken en in het Drobo Dashboard voor ‘dual protection’ kiezen. BeyondRAID laat toe om schijven van verschillende capaciteit door elkaar te gebruiken of schijven van plaats te verwisselen zonder gegevensverlies, op voorwaarde dat u de visuele instructies opvolgt van de leds naast elke schijf: knippert het ledje bijvoorbeeld groen dan mag de schijf worden verwijderd, knippert het geelgroen dan moet u er vanaf blijven. Een webinterface ontbreekt: het volledige beheer gebeurt met de Drobo Dashboard-software voor Windows of Mac OS. Zelf draait deze quad-core Marvell Armada-gebaseerde NAS een Linux-achtig besturingssysteem en zijn verschillende Linux-gebaseerde apps als uitbreiding beschikbaar. Beveiligde cloudtoegang voor de meeste apps en toepassingen kan worden ingesteld maar datzelfde lukt niet voor het beheer. De 5N2 heeft behalve twee ethernetpoorten geen enkele andere poort, zelfs geen usb-poort voor een noodvoeding. Dat laatste is volgens Drobo niet nodig, want een ingebouwde accu zorgt ervoor dat schrijfopdrachten altijd worden voltooid, zodat er geen gegevensverlies kan optreden. Aan de onderkant is er een klepje waarin u een m. 2 msata-ssd kwijt kunt om als cache te gebruiken.
Gemiddelde snelheid: 43,1 MB/s
Functionaliteitsscore: 50/100
Prestatiescore: 56/100
3. Netgear ReadyNAS 524X
ReadyNAS is Netgear’s gamma van zakelijke NAS’en, waarin ook desktopmodellen zoals de hier geteste ReadyNAS 524X hun plaats hebben. In het productgamma zitten stevige, uit metaal vervaardigde torentjes met twee, vier of zes sleuven. Vorig jaar testten we de 526X met plaats voor zes schijven. De dit keer geteste, volledig nieuwe, ReadyNAS 524X heeft ruimte voor vier schijven en is naar keuze leeg verkrijgbaar (door ons getest) of gevuld met maximaal 24TB desktop- of enterpriseklasse-hdd’s. De versies met enterpriseschijven zijn uiteraard duurder dan de voor eindgebruikers bedoelde varianten met desktopschijven. De ReadyNAS 524X past daardoor zowel in een high-end thuisnetwerk als in een kleinzakelijke omgeving. De dual-core Intel Pentium Server processor is krachtig genoeg om ‘on the fly’ 4K UHD-video te transcoderen en streamen. Het apparaat is verder voorzien van twee extra snelle 10GBase-T ethernet-poorten. Wij hebben ze in een gewoon gigabitnetwerk getest om de vergelijking met de andere NAS’en eerlijk te houden. Niettemin zijn met deze NAS snellere prestaties mogelijk: afhankelijk van de applicatie en de gebruikte schijven twee- tot viermaal sneller dan met gigabit ethernet. Alle NAS’en van het merk draaien hetzelfde Linux-gebaseerde ReadyNAS 6.6 besturingssysteem, ook de goedkoopste 210 Series en duurste 620 Series. De interface daarvan werd recent opgefrist en heeft nu dezelfde desktopachtige werking als bij de meeste andere NAS’en. De standaardfuncties breidt u uit met allerlei apps. Verse schijven worden standaard, en zonder dat u dit vooraf kiest, geformatteerd naar Netgear’s verbeterde versie van raid, x-raid. Die voorziet automatische expansie en vergroting van volumes naarmate u schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. De gebruikelijke raid0 tot en met 10-niveaus zijn overigens ook beschikbaar in de vorm van ‘flex raid’.
Gemiddelde snelheid: 70,4 MB/s
Functionaliteitsscore: 92/100
Prestatiescore: 96/100
4. Qnap TVS-671-I5-8G
Qnap’s TVS-671 serie NAS biedt plaats aan zes schijven en is verkrijgbaar met drie verschillende processoropties: dual-core Intel G3250 of Core i3-4510 met 4 GB ram en de door ons geteste quad-core Core i5-4590S variant met 8 GB dual-channel ram. Het werkgeheugen is bij alle versies uit te breiden tot 16 GB. Deze zes kg zware NAS is volledig van stevig metaal vervaardigd. Twee grote ventilatoren koelen de geïnstalleerde schijven; een kleinere ventilator koelt de processor. Als we de schijven niet meetellen, produceert deze NAS nooit meer dan 21 dB(A), belangrijk voor een apparaat dat ook als ‘transcoding’ 4K-mediaserver of, met behulp van Qnap virtualized pc technologie (qvpc), als pc functioneert. Dankzij twee vrije pci-express sleuven kan u zelfs pc-insteekkaarten toevoegen, bijvoorbeeld een 10G-ethernetkaart. De TVS-671 is ruim voorzien van poorten, met vier netwerkpoorten en vijf usb-aansluitingen. Een hdmi-uitgang is eveneens van de partij. De bruto opslagcapaciteit van 60 TB kan u uitbreiden met apart verkrijgbare expansiemodules. De videobewakingsserver Surveillance Station ondersteunt ruim 2.700 soorten ip-camera’s. Vier cameralicenties zijn inbegrepen in de aankoopprijs.
Op alle geteste NAS’en behalve de Drobo kan u virtuele machines inrichten en op die manier meerdere virtuele computers vanaf de NAS draaien in een browser- of consolevenster. Wie dit te ingewikkeld of omslachtig vindt, krijgt van Qnap een alternatief in de vorm van een eenvoudige virtuele, Linux-achtige pc-toepassing die HybridDesk (HD) Station heet. U kan ook via QVS eenvoudig uw eigen virtuele machines toevoegen en u gebruikt via deze interface bijvoorbeeld vm-versies van Windows, Ubuntu of Android. Multitasking van apps kan alleen als u de ‘pc’ lokaal gebruikt. Via een consoleverbinding werkt elke app zelfstandig en uitsluitend full screen. De beheerder kan meerdere gebruikers toewijzen aan HD Station en hen aparte rechten toewijzen, om bijvoorbeeld het gebruik van sommige apps te beperken. De QTS Storage Manager gebruikt ext4 als bestandssysteem; btrfs is momenteel geen optie. Wel is er een uitgebreid en flexibel beheer van opslagpools mogelijk, met opties die u normaal aantreft bij een duurder SAN-systeem. Het ‘Static Volume’ brengt alle opslagruimte onder in één volume dat goed presteert met random data. Met een ‘Thick Volume’ wordt de beschikbare ruimte vooraf verdeeld tussen algemene opslag en virtualisatiegebruik. Wilt u ditzelfde volumesysteem met dynamische ruimteallocatie, dan configureert u een ‘Thin Volume’. Dit laatste volumetype gaat wel slechter presteren naarmate het langer gebruikt wordt.
Gemiddelde snelheid: 51,7 MB/s
Functionaliteitsscore: 98/100
Prestatiescore: 86/100
5. Synology DiskStation DS1517+
De DS1517+ is de nieuwste NAS in Synology’s Plus Series. Het is de eerste in de reeks met een vrije pci-e sleuf waarin een optionele 10G-ethernetadapter past. De DS1517+ heeft vijf vrije schijfsleuven met eenvoudig te verwijderen maar niet veilig afsluitbare plastic sledes. Er zit geen lcd-scherm op, alleen leds. Het ip-adres vindt u eenvoudig terug via Synology Assistant-software voor Windows, Mac OS X en Linux. De quad-core Intel Pentium cpu is krachtig genoeg om 4K UHD-video ‘on the fly’ te transcoderen en te streamen naar tv’s, mediaspelers, computers en mobieltjes. De bruto capaciteit van 50 TB breidt u met apart verkrijgbare expansiemodules uit tot maximaal 150 TB. Eén volume kan overigens niet groter zijn dan 108 TB. De expansiemodules worden verbonden via eSata. Met twee van deze NAS’en creëert u bovendien eenvoudig een ‘failover systeem’, waarbij de tweede NAS onzichtbaar alle gegevens van de eerste synchroniseert en bij uitval direct de werking ervan overneemt zonder dat de eindgebruiker dit merkt. Het op Linux gebaseerde DSM-besturingssysteem (DiskStation Manager) heeft een desktopachtige vensterinterface en zit intussen aan versie 6.1. DSM is volledig aanpasbaar en kan meerdere taken tegelijk uitvoeren, net zoals een desktopbesturingssysteem. De webinterface werkt naadloos met mobiele browsers en is dus zondermeer toegankelijk op een tablet of smartphone, al voorziet Synology ook de nodige mobiele apps. Via packages breidt u de functionaliteit bovendien fors uit. De DS1517+ heeft twee stille ventilators, die u eenvoudig zelf kunt vervangen mochten ze stuk gaan. Als u een wifi-dongle in één van de vier usb 3.0-poorten plugt, kan u deze NAS ook volledig draadloos gebruiken. De netwerktoegang werkt uiteraard wel sneller via de vier bundelbare ethernetpoorten op de achterkant.
Gemiddelde snelheid: 52,7 MB/s
Functionaliteitsscore: 93/100
Prestatiescore: 84/100
6. Thecus N4810
De 2,16 kg zware, grotendeels metalen Thecus N4810 kan inzake bouwkwaliteit naast de NAS van Netgear staan. Van deze NAS, die ruimte biedt aan vier schijven, bestaat ook een W4810-versie met krek dezelfde hardware, maar Microsoft Win-dows Storage Server (WSS) 2012 R2 Essentials als besturingssysteem. De N-versie draait het Linux-gebaseerde ThecusOS dat er in zijn nieuwe 7. x-versie veel gelikter uitziet dan voorheen en nu ook een desktopachtige, muisbestuurde interface heeft zoals de meeste andere fabrikanten die intussen gebruiken. De ThecusOS-versie is in de praktijk niet alleen gebruiksvriendelijker dan de Windows Storage Server-variant, hij presteert heel wat beter en heeft bovendien veel meer apps waarmee u de functionaliteit van de NAS nog uitbreidt. De quad-core Intel Celeron cpu is krachtig genoeg voor hapervrije weergave van 4K UHD-video. Dat kan via de ingebouwde displayport- en/of hdmi-poorten en spdif-digitale geluidsuitgang. Een Kodi-app is beschikbaar, zodat u deze NAS met weinig moeite in een multimediastreamer omtovert. De temperatuurgecontroleerde ventilator werkt stil genoeg voor installatie in een mediaroom of huiskamer en gaat nooit boven de 25 dB. De hdmi-videopoort kan u voorts ook gebruiken als X-Windows terminal. 4 GB ram is geïnstalleerd en die is uit te breiden tot maximaal 8 GB. Met twee van deze NAS’en creëert u dan weer een noodcluster, waarbij de tweede NAS onzichtbaar alle gegevens van de eerste synchroniseert en bij uitval direct de werking ervan overneemt zonder dat de eindgebruiker dit merkt. Eén van de vier usb 3.0-poorten is van het type-c met kleine, omwisselbare micro-usb-connector. Eén nadeeltje: ThecusOS laat momenteel niet toe om online het raid-niveau te wijzigen. Dit kan alleen als een tweede Thecus NAS beschikbaar is in het netwerk.
Gemiddelde snelheid: 48,2 MB/s
Functionaliteitsscore: 90/100
Prestatiescore: 79/100
7. WD MyCloud Pro PR4100 8TB
De compacte, 6 kg zware WD MyCloud Pro PR4100 8TB is van stevig metaal gemaakt en wordt aangedreven door een Intel Pentium N3710 quad-core processor met 4 GB ram. Dat kan u in principe niet uitbreiden, al is het volgens de handleiding wel mogelijk het bestaande so-dimm latje te vervangen door een groter exemplaar. Deze NAS koopt u leeg of gevuld met WD Red harde schijven met een omwentelsnelheid van 7.200 rpm. Wij testten de versie met vier vooraf geïnstalleerde 2TB WD Red-schijven, wat een bruto capaciteit van 8 TB oplevert. Het duurste model biedt een bruto capaciteit van 32 TB. Het raid5-volume is meteen gebruiksklaar en hoeft dus niet te worden opgebouwd. Van de 8 TB bruto capaciteit rest dan nog 5,94 TB effectief vrije ruimte. Het Linux-gebaseerde WD My Cloud OS 3 valt op door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Voor beginners is dit zeker de eenvoudigst te bedienen NAS, maar hij biedt toch bijna alle geavanceerde mogelijkheden die we verwachten, zoals beveiligde internettoegang via WD My Cloud of de mogelijkheid om het raid-volume ‘online’ (dus zonder dat u het apparaat uitschakelt) uit te breiden of te wijzigen. Wel valt op dat WD’s aanbod aan apps nog zeer beperkt is.
Gemiddelde snelheid: 42,3 MB/s
Functionaliteitsscore: 77/100
Prestatiescore: 68/100
Conclusie
De Netgear ReadyNAS 524X is de krachtigste en meest uitgebreide NAS in de test. Wellicht niet toevallig is het ook het duurste apparaat. De NAS’en van Asustor, Qnap, Thecus en Synology presteren ongeveer hetzelfde, maar de Asustor AS620T biedt het meeste waar voor zijn geld. Qnap, Thecus en Synology hebben echter een rijker uitgewerkt en gebruiksvriendelijker softwareplatform.
Jozef Schildermans
“De Asustor AS620T biedt het meeste waar voor zijn geld”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier