Verdient u wat u verdient?
Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseerde Data News samen met Roularta Media Research een bevraging onder het IT-lezerspubliek naar de samenstelling en tevredenheid over het loonpakket en de ruimere arbeidsomstandigheden.
In alweer een nieuwe editie van de Salarisenquête peilt Data News naar de professionele toestand van de IT’ers, hun loonsvoorwaarden en hun verwachtingen. We klokten af op 329 respondenten waarvan 77% Nederlandstalig: voldoende om relevante vergelijkingen met vorige edities te maken. De bevraging werd online afgenomen na een oproep van Data News onder het eigen lezersbestand. 77% is loontrekkend, 10% zelfstandig/freelancer, en niet onbelangrijk: 10% in (pre-)pensioen.
Net de helft van alle respondenten werkt in een bedrijf of organisatie buiten de typische ICT-sector. Respectievelijk 22% en 3% werkt in een overwegend softwarebedrijf en hardwarebedrijf. 16% van al wie de enquête invulde werkt bij een systeemintegrator of voor een consultancybedrijf. De enquête werd in mindere mate ingevuld door werknemers van een outsourcer/hostingbedrijf (5%) en distributeur/reseller (3%).
Heterogene weerspiegeling
55% werkt in particuliere dienstverlening, tegenover 17% in de openbare sector en overheid. Industrie & productie zijn goed voor nog eens 24% van de respondenten. Non-profit, inclusief gezondheidszorg, is met 4% ondervertegenwoordigd in dit onderzoek.
Wat de eigenlijke functies betreft, zien we dat de grootste groep een IT-manager is (13%). De 27 andere functies vertegenwoordigen elk minder dan 10% van het geheel. Dit toont enerzijds dat het onderzoek een heel heterogene weerspiegeling is van het ICT-landschap, maar betekent anderzijds wel dat we de resultaten nauwelijks kunnen uitdiepen per functiecategorie.
De meerderheid werkt verder in bedrijven van 500 personen en meer (51%), 23% voor bedrijven tussen de 101 en 500 werknemers. Ook nog goed om weten tot slot, is dat 55% van alle respondenten de laatste tien jaar voor slechts één werkgever gewerkt heeft, 21% voor twee werkgevers en 11% voor drie. Echte jobhoppers – meer dan drie werkgevers in de afgelopen tien jaar dus – vinden we niet veel terug in dit onderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier