Nu hij aan het hoofd staat van een team van ongeveer 5.000 werknemers als global CIO en senior vicepresident Core Business Services van GSK, loopt de Belg Daniel Lebeau over van het zelfvertrouwen. Hergebruik op korte termijn en vereenvoudiging op lange termijn : ziedaar de credo’s van deze man met een passie voor alles technologie en strategie.
Zijn carrière is al even briljant als uitzonderlijk. Als doctor in de natuurkunde begon Daniel Lebeau in ’84 als ingenieur bij Euratom, waarna hij in februari ’91 werd benoemd tot IT-directeur van de Belgische fabrieken van Kraft Foods (nu Mondelez). Een tiental jaar stond hij aan het roer van een veertigkoppig IT-team. Hij voerde een geïntegreerd systeem in dat het aantal IT-systemen terugbracht naar 50, “en dat is een absoluut record voor een bedrijf van 14.000 werknemers”.
VEREENVOUDIGING
In september 2.000 werd hij door GlaxoSmithKline aangeworven als vp Information & Management Systems aan het hoofd van een team van zowat honderd mensen, om er zowel SAP als erp te implementeren in de Vaccindivisie. Tussen 2001 en 2009 verviervoudigden de inkomsten van het bedrijf zowat en werden er een honderdtal applicaties geschrapt terwijl de kosten werden teruggedrongen naar 5.000 € per werknemer per jaar.
In april 2012 werd Lebeau dan gepromoveerd tot CIO van de GSK-groep, dit keer met 3.000 informatici onder zijn vleugels. “Alles wat al was bereikt in de Vaccindivisie en bij Kraft hebben we in 3 jaar tijd nog een overgedaan, maar dan beter,” vat hij samen. In de praktijk heeft hij zijn strategie opgebouwd rond 2 belangrijke pijlers – een strategie die hij ‘de af te leggen weg om een doel te bereiken’ noemt.
“Op erp-vlak is alles een kwestie van vaardigheden. Je moet de gepaste vaardigheden in huis hebben om van de IT-afdeling een kleine McKinsey of Accenture te kunnen maken. En buiten erp draait alles rond vereenvoudiging. Zo moeten we overschakelen van 4.000 systemen in 2012 naar 2.000 in 2020, ofwel 20 systemen per 1.000 werknemers. ” Op het vlak van infrastructuur “hadden we onaanvaardbaar hoge kosten omdat we opgescheept zaten met informatica uit de jaren ’90”, maar dankzij de benchmarking van Gartner kon IT de eenheidsprijs (per pc, server, poort of GB) doen dalen met 7 procent per jaar.
Om zijn boodschap over te brengen, bedacht Daniel Lebeau de beroemde video ‘Spaghetti’, waarin hij het vertrouwen wint van zijn 3.000 medewerkers, verspreid over 150 landen, door uit te leggen dat ‘de situatie onleefbaar want veel te complex is’, en hij noemt vervolgens 360 verschillende systemen voor hr of 300 systemen voor financiën. Daarnaast voerde hij zijn ‘IT Fitnessplan’ in door te laten zien dat je fit moet zijn om wendbaar te zijn. “De ideeën waren erg duidelijk en mijn ervaring uit het verleden was een flinke hulp. En bij twijfel liet ik me bijstaan door een coach, die me goed heeft aangemoedigd. Wat als hij het allemaal mocht overdoen ? “Dan zou ik het allemaal sneller en beter doen”, antwoordt hij. “Telkens met de wil om vooruit te lopen, ik loop liever een stapje voor dan te volgen. ”
MODE-EFFECTEN
In de informatica zijn ‘hypes’ niet weg te denken en soms durven ze de onderliggende trends wel eens te overschaduwen. Wat vindt Daniel Lebeau daarvan ? “Als de marketing van de providers sterk is, dan komt dat omdat hun commercieel belang zo groot is. Neem nu cloud : naar mijn mening is dat 2 tot 3 keer zo duur. Volgens mij is het belangrijk om een strategie te hebben en die goed op te bouwen. In de informatica is het belangrijk om het juiste milieu te vinden en zonder haast te investeren. Dat zien we bijvoorbeeld voor alles wat mobiel is : alle leveranciers zetten uiteindelijk de stap, dat lijdt geen twijfel. En daarom is er geen haast bij. ”
Big data ? “Dit is een heel belangrijk gebied voor onderzoek : de bedoeling is om waarde te halen uit het kruisen van zeer grote interne en externe databases, bijvoorbeeld klinische, verkoops- of genoomgegevens. ”
Sociale netwerken ? “Je moet pas investeren als de gebruikers aandelen nemen op de resultaten. Met andere woorden, als je kunt aantonen dat de gebruikers ook echt iets met de sociale netwerken doen. ”
Byod ? “Eerst moeten we een oplossing vinden voor de normalisering van de nationale wetgevingen inzake de belasting op extralegale voordelen, want computerapparatuur is tenslotte een voordeel in natura voor de werknemer. ”
Veiligheid ? “Dit is de grootste negatieve hype. We hebben een chief security officer aangesteld en hebben een honderdtal veiligheidsspecialisten in dienst. Dit gebied vereist heel wat expertise, beoordelingskwaliteit en middelen. Het is net een ui die je pelt : hoe meer je ingaat op de details van veiligheid, hoe meer je zin krijgt om te huilen. ”
LESSEN
Welke lessen trekt Daniel Lebeau uit deze nieuwe uitdaging als global CIO ? “Ten eerste is het belangrijk om altijd positief te blijven, vertrouwen uit te stralen en schouderklopjes te geven en te krijgen. Want het is net of we in een theater spelen ; een deel staat op de scène en een deel daarbuiten. Vertrouwen hebben in je vaardigheden, complexe problemen kunnen oplossen en schipperen met het beleid van de organisatie zijn allemaal uitdagingen waar we voor staan. [… ] Een van de sleutels tot succes is altijd zeggen wat je denkt, een ethiek van waarheid en authenticiteit hanteren, want ‘truth will always prevail’. ” Een andere slogan luidt “Speed increases trust, trust increases speed. ” Met andere woorden, je verplaatsen van een vicieuze cirkel naar een verdienstelijke cirkel. ”
Hij is ook nog altijd gefascineerd door informatica. “De waarde van IT ligt voor de hand. Op farmaceutisch vlak speelt informatica zeker geen strategische rol, in tegenstelling tot onderzoek, maar het is wel belangrijk. Trouwens, ik werf geen informatici aan, maar wetenschappers, wiskundigen, businessspecialisten, enz. Mijn doel is om de technologische middelen te verminderen ten gunste van de business process ressources. Want technische vaardigheden kun je snel verwerven. ”
Daniel Lebeau legt nog de nadruk op het belang in zijn carrière van een aantal grote bazen, waaronder Jean Stephenne, met wie hij 12 jaar nauw heeft samengewerkt. Een carrière van CIO vormt een constante uitdaging, maar hij zegt “dat hij vandaag verrassend relaxed, sereen en vol vertrouwen is. Door mijn maturiteit en leeftijd krijg ik meer gedaan, terwijl de IT-tools een grotere persoonlijke productiviteit bieden, en ik verlies minder tijd met reizen nu ik in Londen zit. Bovendien kan ik heel goed dingen onthouden. Ik kan terugvallen op 40 jaar carrière en ik haal profijt uit wat ik al heb bereikt.”
Die ervaring zal hem nog goed van pas komen in zijn nieuwe functie als senior vicepresident Core Business Services (CBS), belast met de financiële diensten, inkoop en vastgoed. Hij heeft zowat 5.000 medewerkers onder zich staan (zie ook onze website van 30 juli).
DROMEN
Daniel Lebeau kon zich geen betere carrière wensen, maar toch zit hij nog boordevol plannen. Zoals een boek schrijven over informatica en de twintig modellen die hem hebben geholpen in zijn carrière (het boek staat al op stapel…), lesgeven (hij is nog hoogleraar geweest aan de Polytechnische Faculteit van Bergen en docent aan de HEC van Luik) of niet-uitvoerend lid zijn van een directiecomité op het gebied van veiligheid of scannen. “Ik ben een machine die anderen veel kan leren”, zei hij nog. “En ik omring me vooral graag met mensen die dat doen. De automatisering van een moderne onderneming is een beetje zoals het robotiseren van de fabrieken van gisteren. IT is een beroep met toekomst dat de komende jaren een explosie zal kennen. ”
Zijn ultieme droom ? “Als ik 20 was, zou ik naar Silicon Valley trekken. Dit is dan mijn ondernemende kant die bovenkomt.”
Dromen dus, maar geen spijt over deze uitzonderlijke carrière. “Ik ben erg trots dat ik Belg ben, op de kwaliteit van het werk en het onderwijs. De waarde van een Belgische CIO ligt in mijn ogen boven het Europese gemiddelde.”
Marc Husquinet
“Op het gebied van erp gaat het allemaal eigenlijk om vaardigheden, met als doel om van de IT-afdeling een kleine McKinsey of Accenture te maken. En buiten erp draait alles rond vereenvoudiging”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier