Een fysieke verhuis was het uitgelezen moment voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel om virtuele desktops te introduceren.
De VGC, een ondergeschikt bestuur van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel, was volop bezig de verschillende administraties te centraliseren in één gebouw. “Met die fysieke verhuis in het achterhoofd hebben we bekeken hoe onze manier van werken efficiënter kon gemaakt worden”, vertelt ons Erik Hulsbosch, deskundige-coördinator Communicatie, Media en ICT bij de VGC. Doel was om in de in de nieuwe gebouwen ook flexibele werkplekken – en op termijn telewerken – te introduceren, op basis van thin clients met desktopvirtualisatie.
De VGC had vorig jaar al haar serverpark gevirtualiseerd met VMware (Dell won die aanbesteding, nvdr). “Via Dell hebben we ons de oplossingen voor desktopvirtualisatie van VMware en Citrix laten voorstellen”, legt team leader ict Chris Van De Wiele uit. ” De oplossing van Citrix zat technisch iets complexer in elkaar. We hebben dan besloten om eerst de oplossing van VMware te testen, ook omdat dat naadloos paste in de serveromgeving. Aangezien de eerste testen met VMware zeer goed verlopen waren, hebben we niet verder gezocht.”
Na het goeie testproject volgde in augustus de verhuis van de kernadministratie. “Ons project moest zo parallel mogelijk lopen met de fysieke centralisatie, zodat we tot een soort big bang kwamen”, aldus Hulsbosch. Alles samen liep het virtualisatieproject over nauwelijks een paar maanden. “Na een heel korte testperiode en enkele verwaarloosbare kinderziektes is dat gelanceerd voor 300 werknemers van de kernadministratie. Die hebben zich die nieuwe manier van werken, inclusief gebruik van thin clients, vrij snel eigen gemaakt. Zij zien ook de voordelen: op eender welke werkplek in het gebouw kunnen ze zich neerzetten en aanloggen. Vroeger ging dat zo maar niet.”
Ook voor de VGC zijn de voordelen legio, onder meer qua onderhoud, zeker als je erbij telt dat er ook overgestapt werd naar een modern datanetwerk en naar een centrale voice-over-ip-oplossing. “Uiteindelijk zaten wij met een configuratie die gewoon niet meer haalbaar was: een decentrale aanpak waarin iedereen voor zijn eigen standaard koos. Dat is allemaal van tafel geveegd. Op een half jaar tijd hebben wij eigenlijk tien jaar ingehaald.” Doel is om tegen begin 2012 ook een testproject op te starten rond telewerken. Als dat na 3 maanden positief wordt geëvalueerd – “en ik maak me sterk dat dat zo zal zijn”, aldus Hulsbosch – worden de virtuele desktops uitgebreid naar de andere administraties, goed voor alles samen 850 à 900 gebruikers.
Stefan Grommen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier