Omdat lichaamstaal zo belangrijk is, brengt video de communicatie en samenwerking tussen virtuele teams naar een hoger niveau. Goodman koos in zijn nieuwe Brusselse kantoren voor de combinatie van Polycom en Microsoft Lync.
Goodman is een Australische groep die wereldwijd logistieke magazijnen, bedrijfsruimten en kantoren ontwikkelt en exploiteert. Alles samen heeft Goodman Group voor ongeveer 16,5 miljard euro aan gebouwen in beheer, waarvan voor 2,6 miljard euro in Europa. Klanten zijn doorgaans ondernemingen met grote logistieke behoeften: e-commercebedrijven als Amazon en Zalando, industriële spelers als BMW, Duvel en Stanley Black & Decker, of logistieke spelers als DHL, Kuehne + Nagel en DB Schenker. In België heeft Goodman zes panden in eigendom. Het gaat om logistieke gebouwen in Willebroek, Puurs en Mechelen. De ondersteuning van de activiteiten op het Europese continent gebeurt vanuit Brussel, via ongeveer 80 van de 180 Europese medewerkers.
Toen Goodman zijn Brusselse kantoor verhuisde naar Vilvoorde, koos het bedrijf ervoor het in te richten volgens een nieuw principe van werken. Eerder had Goodman in de hoofdzetel in Sydney die keuze al gemaakt: activity-based working op basis van flexibiliteit, transparantie, samenwerking en efficiëntie. “In onze vorige kantoren in Strombeek werkten de medewerkers verspreid over twee verdiepingen, met daartussen een verdieping waar een ander bedrijf zijn intrek had genomen”, zegt it-directeur Peter Van Cauwenbergh. “Het nieuwe kantoor bracht de medewerkers fysiek bij elkaar, wat het teamgevoel meteen al ten goede kwam.”
VISUEEL CONTACT
Goodman wilde echter niet alleen meer teamgevoel in Brussel, maar bij alle Europese medewerkers, verspreid over twintig kantoren in elf landen. Unified communications – en met name video – speelt daarbij een sleutelrol. Goodman opteerde voor de combinatie van Polycom RealPresence en Microsoft Lync. “Dat zorgt voor efficiënte communicatie en samenwerking”, zegt Peter Van Cauwenbergh, “onafhankelijk van het toestel of de locatie van de medewerker.” In de grootste vergaderzalen beschikt Goodman over de HDX-room voor videoconferencing van Polycom. In andere kantoren zijn kleinere videoschermen voorzien, met daarop telkens een camera. Ook via de ingebouwde camera van hun laptop hebben de medewerkers toegang tot webconferencing. “Met één klik in Lync of in één van de videotoepassingen van Polycom hebben onze medewerkers onmiddellijk visueel contact”, aldus Peter Van Cauwenbergh. “Het visuele aspect is erg belangrijk. Het zorgt voor een heel andere dynamiek in de samenwerking.” Met Brussel als voorbeeld rolt Goodman de oplossing nu ook in zijn overige Europese kantoren uit.
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier