Op 14 en 15 oktober organiseerden de Federale Staat, de Gewesten en de Gemeenschappen van België het vierde ODF Plugfest, een leveranciersneutraal evenement dat implementeerders en belanghebbenden van de odf-standaard voor kantoordocumenten bijeenbrengt.
De eerste dag kwamen ontwikkelaars van onder andere Microsoft, Novell, Oracle, OpenOffice.org, AbiWord, Google en KOffice samen om in scenario’s de interoperabiliteit tussen hun software uit te testen en enkele nieuwe en gewenste functionaliteiten van de odf-specificatie te bespreken.
De dag erna begon IBM’s Rob Weir met een update over de status van odf 1.2, dat in de laatste fase van zijn ontwikkeling is en door Oasis waarschijnlijk goedgekeurd zal worden tegen januari 2011. Het grootste verschil met de huidige versie van de standaard is de toevoeging van een taal voor formules in rekenbladen, OpenFormula. Maar ook digitale handtekeningen zijn in odf 1.2 expliciet ondersteund. Bart Hanssens van Fedict wees de aanwezigen op de mogelijkheid van het eID-applet – een open source project van Fedict – om odf-documenten te ondertekenen met behulp van de eID-kaart. Heel wat opensource kantoorsoftware ondersteunt al grote delen van odf 1.2, en John Phillips van Microsoft bevestigde nog eens de eerder al gedane belofte dat Microsoft Office odf 1.2 zal ondersteunen binnen de 9 maanden na de publicatie van de standaard door ISO.
Braille in OpenOffice.org
Op het ODF Plugfest toonden ook verschillende ontwikkelaars hun innovatieve tools om odf-bestanden te manipuleren of om te zetten naar andere formaten. Eén van die converters is Odt2braille, een opensource uitbreiding voor de tekstverwerker OpenOffice.org Writer die toelaat om tekstdocumenten naar brailleschrift om te zetten of rechtstreeks naar een brailledrukker te sturen. Het voordeel ten opzichte van bestaande, vaak commerciële software is dat de gebruiker met Odt2braille alles in een vertrouwde tekstverwerkeromgeving kan doen.
Het Odt2braille-project is onderdeel van het Europees project Aegis en is ontwikkeld door Christophe Strobbe van de KULeuven. De extensie ondersteunt momenteel acht brailledrukkers, waaronder de Elekul die aan de KULeuven ontwikkeld is, en is beschikbaar voor Windows (XP, Vista en 7). Strobbe liet weten dat er later versies voor Mac OS X en Linux volgen en dat er op termijn meer modellen brailledrukkers ondersteund worden. De uitbreiding komt waarschijnlijk ook naar het rekenbladprogramma OpenOffice.org Calc en het presentatieprogramma OpenOffice.org Impress.#
Koen Vervloesem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier