Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Nadat het de absolute leider werd op het vlak van servervirtualisatie, waagt VMware zich nu aan desktops en aan het (geautomatiseerde) beheer van virtuele omgevingen.

Als er één markt is die volledig gedomineerd wordt door één enkele speler, dan is het wel die van de servervirtualisatie. “Sinds de virtualisatie van hun testinfrastructuur begrijpen de klanten de voordelen van gevirtualiseerde productiesystemen en zijn ze niet langer bang om dit soort producten te installeren”, vertelt Anne-Mie Foucart, algemeen directeur van VMware Benelux. Foucart weet waarover ze spreekt. “Ik was de eerste in België die met VMware werkte. En in een tijd dat het product niet echt geliefd was bij serverfabrikanten”, herinnert ze zich van haar periode bij Getronics. “Maar de klanten moesten reageren op de explosie van hun serverparken.”

Natuurlijke uitbreiding

Nu de virtualisatie van servers een stabiele en beheerste technologie is, waagt VMware zich aan de werkstations van eindgebruikers. “Meestal gebeurt dat in het kader van projecten, bijvoorbeeld bij de vervanging van materiaal of de migratie naar een nieuw besturingssysteem, of wanneer een groep gebruikers nieuwe functies wenst”, aldus Anne-Mie Foucart. Volgens haar is de virtualisering van desktops geen bijkomstigheid, maar maakt ze deel uit van een end-to-end-benadering. De baas van VMware Benelux onderscheidt vijf fasen in het hele virtualisatieproces: scheiding van de test-/ontwikkelingsomgevingen en de productie, consolidatie (eerste manier om kosten te besparen), automatisering (verdere kostenbesparingen, maar ook een manier om beheer en ‘provisioning’ en dus de flexibiliteit te verbeteren), en het ‘self-managed datacenter’ (met lifecycle management voor de gegevens). De laatste fase is die van de ‘cloud computing’, zowel op het niveau van de servers als van de opslag. “Bedoeling is altijd kostenbesparingen te bereiken dankzij de automatisering van de operaties, een betere beheersbaarheid en een verhoogde flexibiliteit” benadrukt Foucart.

Kmo’s

Daarnaast wil VMware zo snel mogelijk werk maken van de doorgroeimogelijkheden van het platform, de samenwerking met de distributiekanalen en de verrijking van de productfunctionaliteiten. VMware heeft overigens niet alleen ecosystemen opgebouwd (met integratoren zoals Getronics, Atos of Capgemini), maar ook een ‘gemeenschap’ van partners die nieuwe functies ontwikkelen rond het product (met name voor de beveiliging, op de virtualisatielaag). Daarbij blijft VMware ook ‘vendor neutral’. Inzake distributie is Anne-Mie Foucart van oordeel dat “we in België over een zeer goed kanaal beschikken, waaraan we nog meer kennis en expertise gaan overdragen wat uiteindelijke moet leiden tot win-winsituaties.” VMware werkt uitsluitend indirect, zodat distributieconflicten vermeden worden, al “beschikken we over een ‘direct touch sales force’.” De partners richten zich trouwens steeds meer op kmo’s (via Techdata voor verkoop in volumes). “We gaan nieuwe partners benaderen om hen te sensibiliseren voor de virtualisering van desktops”, aldus nog Foucart. “Onze organisatie zal dan nog groeien.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content