Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

EMC acht zich met zijn twee pijlers – EMC voor infrastructuur en VMware voor virtualisering – in staat om ondernemingen op weg te helpen naar cloud computing. Maar de weg is nog lang.

EMC besteedt 10 tot 12 procent van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Vorig jaar was dat ruim 1,7 miljard dollar – “een cijfer dat dit jaar zeker geëvenaard zal worden”, aldus Joe Tucci, voorzitter en ceo. Het bedrijf wil zich immers ontpoppen tot een belangrijke speler op het vlak van cloud computing. “We beschikken over 9,8 miljard dollar in cash. Dat moet helpen om onze positie in onze expertisedomeinen zoals virtualisering, opslag en beveiliging te versterken.”

In etappes

Voor EMC is virtualisering de eerste stap op weg naar cloud computing. Die virtualisering zal in de eerste plaats gebeuren in de eigen datacenters van de bedrijven.

De jaarlijkse gebruikersconferentie EMC World pakte daarom uit met verschillende nieuwe producten voor de uitbouw van een gevirtualiseerde infrastructuur. Symmetrix V-Max bijvoorbeeld is een gevirtualiseerd opslagsysteem dat zich van zijn voorgangers onderscheidt door zijn enorme doorgroeimogelijkheden en de basis legt voor toekomstige gevirtualiseerde datacenters. De V-Max kan nu SSD-schijven van 400 GB huisvesten, met de mogelijkheid tot tiering tussen FC-, Sata- en SSD-schijven (waarvan de capaciteit blijft stijgen en de prijzen nog dalen) in een FAST (Fully Automated Storage Tiering) binnen één enkel toestel. EMC wijst ook op zijn rijkere softwareaanbod voor gevirtualiseerde datacenters. Dat slaat onder meer op vSphere, het “besturingssysteem voor cloud computing” waarmee de hardware van de rest van het datacenter (applicaties, OS, middleware) kan worden afgesplitst, en op vCenter (naast onder meer Navisphere). vCenter is een tool voor resource management die een beroep doet op policies om het beheer te automatiseren. Meer nieuwigheden kondigde EMC voorts aan rond beveiliging (met RSA), opslag en archivering (Avamar en Networker), governance en compliance (SourceOne of eDiscovery), provisioning, enz. “In 2009 zal EMC het accent leggen op opslag, bescherming, virtualisering en automatisering, inclusief automatische intelligentie”, aldus Joe Tucci. Hij benadrukt dat deze gevirtualiseerde infrastructuur onmiddellijk voordeel oplevert zowel op het vlak van de kapitaalsinvesteringen als wat exploitatiekosten betreft, toch niet onbelangrijk is in deze tijden van crisis.

Opening

Na de virtualisering van het datacenter spreekt EMC over de externe cloud, waar het internet optreedt als motor. “Terwijl een interne cloud betrouwbaar is en onder controle blijft, is een externe cloud veel dynamischer en flexibeler.” Alleen speelt het veiligheidsaspect daar een doorslaggevende rol. EMC verwijst daarbij naar partnerships, onder meer met AT&T voor het netwerkaspect. Zo zorgt het Atmos onLine-project van AT&T voor de creatie van een wereldwijd opslagsysteem van het cloudtype dat in petabytes rekent. Er zijn daarnaast ook samenwerkingsafspraken met Cisco.

Om de interne en externe clouds samen te brengen, ziet EMC heil in een ‘privécloud’ die applicaties, clients en virtuele middelen zal integreren met, eigenlijk “een combinatie van het beste van twee werelden” op het vlak van flexibiliteit, doorgroei mogelijkheden, beheer, veiligheid, enz.

Vragen

‘Clouds zijn geen kwestie van technologie’; ‘Alles is cloud en niets is cloud’; het zijn maar een paar van de citaten die we hoorden op EMC World. Analisten blijven inmiddels sceptisch. Iedereen is het erover eens dat het nog een paar jaar zal duren voor cloud computing de norm wordt, maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met het businessmodel van de cloudleveranciers? Amazon en Google worden vaak geciteerd, maar het gaat om Amerikaanse bedrijven die gezien de omvang van hun werkterrein aan schaalvergroting kunnen doen. In Europa gelden echter strengere nationale wetten, waardoor gegevens bvb. in hun land van herkomst bewaard moeten blijven. En wat doen we met de hoog oplopende communicatiekosten als gevolg van het falen van de telecomliberalisering? Hoe zit het trouwens met de facturering van de diensten? En de beveiliging van clouds? Kan cloud computing ook voordelig zijn, los van de interne cloud van een organisatie waarvan de doorgroeimogelijkheden en flexibiliteit worden opgehemeld? Er moeten voorts nog best practices inzake cloud computing gedefinieerd worden, en er moeten normen komen voor de onderlinge verbinding van clouds of het beheer van clouds van verschillende leveranciers. Vandaag heeft elke leverancier die naam waardig het in zijn strategie over cloud computing. Nu maar hopen dat zoveel wolken niet de mist ingaan…

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content