Teradata gaat van virtuele opslag een pijler van zijn nieuw database-aanbod maken met de bedoeling gegevens uit datawarehouses sneller ter beschikking te stellen van de eindgebruikers. Ook zijn nieuwe Extreme Data Appliance past perfect in diezelfde strategie.
Volgens Mike Koehler, ceo van Teradata, heeft zijn bedrijf de voorbije twaalf maanden meer producten en diensten geïntroduceerd dan in het hele vorige decennium – “gewoon omdat we sedert onze verzelfstandiging de volledige controle hebben over onze strategie en beter en sneller kunnen innoveren”. Op zijn recente gebruikersconferentie in Las Vegas waren er dan ook heel wat nieuwe aankondigingen. De belangrijkste was ongetwijfeld de nieuwe database, 13.0, voorzien van een rits nieuwe eigenschappen die de prestaties sterk zouden moeten verbeteren en die het rechtstreekse gevolg zijn van meer dan honderd vragen van klanten. Een van de belangrijkste vernieuwingen is Teradata Virtual Storage dat automatisch gegevens die het vaakst gebruikt worden (“hot data”) op de snelste harde schijven opslaat, en de “cold data” op de tragere plaatst, zonder enige tussenkomst van de gebruiker of de systeembeheerder. “We hebben er ook lifecycle management aan gekoppeld”, zegt chief development officer Scott Gnau. “Als het belang van de gegevens met verloop van tijd wijzigt, worden ze automatisch naar andere opslagsystemen overgebracht – intelligent databeheer dus. Opslagvirtualisatie wordt op die manier een cruciaal onderdeel van ons Multitemperature Datawarehouse omdat gebruikers nu voor het eerst in de mogelijkheid gesteld worden om verschillende soorten en groottes van harde schijven probleemloos te mengen en te beheren, zonder dat de totale prestaties eronder lijden”. Teradata 13 en Virtual Storage zullen in de eerste helft van volgend jaar beschikbaar komen.
Solid State Disks
Interessant in dat verband was het werkende prototype dat Teradata toonde van een systeem met Solid State Disks. “De prestaties van een data warehouse zijn in hoge mate afhankelijk van de in- en uitvoer van gegevens”, legt Gnau uit. “Vandaar dat wij SSD-technologie willen gebruiken waardoor niet alleen de snelheid enorm zal verhogen maar tegelijkertijd ook het stroomverbruik kan gehalveerd worden en ook de betrouwbaarheid opvallend toeneemt. We moeten wel met beide voeten op de grond blijven, ik verwacht dat SSD-drives pas op grote schaal zullen kunnen ingezet worden vanaf 2011. Maar het is duidelijk dat dergelijke opslag bepalend kan zijn voor de toekomst van data warehouses, en wij zijn klaar om volgend jaar al dergelijke configuraties te leveren, afhankelijk van de prijs natuurlijk.”
Teradata kondigde ook een nieuwe appliance aan, Extreme Data Appliance 1550, vooral ook bedoeld om klanten in staat te stellen analytics los te laten op enorme gegevensvolumes, tot 50 Petabyte, zoals productiedata, testgegevens in de automobiel- en de vliegtuigindustrie, rfid-bewegingen, of gegevens afkomstig van gsm-netwerken. Tegelijkertijd introduceerde Teradata een nieuwe consultingdienst, Data Quality Scorecard, die problemen met de kwaliteit van data moet aanpakken omdat hier vaak nog een rem zit op de efficiënte exploitatie van een datawarehouse, en dat zou volgens analisten van The Data Warehousing Institute jaarlijks miljarden dollars kosten.
Lange verkoopcycli
Intussen lijkt ook het partner-ship met SAS positief te evolueren. In Las Vegas werden een aantal nieuwe initiatieven aangekondigd die de samenwerking nog moeten versterken. “Ook in Europa verloopt dat prima”, zegt Hermann Wimmer, president Emea. “Wij gaan samen naar de klanten, we investeren er tijd en middelen in, en we verwachten dat het vooral volgend jaar zal resulteren in meer omzet voor beiden.” Binnen Europa presteren vooral de Teradata-vestigingen in Frankrijk, Spanje en de Benelux erg goed – “maar wij zitten uiteraard altijd met erg lange verkoopcycli die kwartaal- en zelfs jaarresultaten snel kunnen beïnvloeden”, aldus Wimmer.
De jongste kwartaalresultaten illustreren nogmaals dat probleem van die verkoopcycli: de omzet van Teradata bleef nagenoeg stabiel op 439 miloen dollar door het uitstel van enkele grote contracten (vermoedelijk omwille van de ongunstige economische toestand). Het zette ceo Koehler er ook toe aan de vooruitzichten voor het hele boekjaar met 4 procent te verlagen en de winst per aandeel in dezelfde zin aan te passen – al liet die laatste in het jongste kwartaal nog wel een groei noteren.
Frans Godden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier