Virtuele desktops zijn een bijna even grote hype aan het worden als het hele cloudgebeuren zelf. Het aanbod echte cloud-vdi’s is echter nog erg karig. Wij bekeken twee oplossingen voor u, van het Amerikaanse Sychron en het Belgische Yuntaa.

Op zich zijn virtuele desktops geen nieuwigheid meer: ze bestaan zo lang als er virtualisatie bestaat. De nieuwigheid zit ‘m in het gehost aanbieden van zulke virtuele desktopomgevingen: vdi in the cloud. (vdi staat voor ‘Virtual Desktop Infrastructure’.) Voor een bedrijf kan zoiets heel erg interessant zijn, want virtuele desktops zijn veel goedkoper dan fysieke, ze kunnen niet stuk gaan en de hardware hoeft ook niet vervangen te worden. Idealiter zou u zo’n cloud-vdi dan moeten kunnen gebruiken vanaf een thin client. Dat betekent alvast een forse besparing op uw energierekening vermits thin clients nauwelijks één tiende tot één vijftiende van een gewone pc verbruiken. Als u een honderdtal pc’s op die manier kunt vervangen door thin clients en een cloud-vdi, bespaart u op elektriciteit, onderhoud en hardware. Het argument geldt trouwens ook als u zelf een eigen vdi uitbaat. Dat vereist het draaien en onderhouden van een eigen hypervisor-gebaseerde virtualisatieomgeving. En nu kunt u dus zelfs dat uitbesteden.

Sychron OnDemand Desktop

Sychron is een Amerikaanse firma die zich volledig gespecialiseerd heeft in het aanbieden van vdi-oplossingen. OnDemand Desktop is hun meest recente product en komt neer op een gehoste vdi. Sychron maakt zich sterk dat zoiets een win-winsituatie voor u is, vermits u niet hoeft te investeren in dure servers en in de aankoop van nieuwe desktop-pc’s om de drie tot vijf jaar.

Werking

Het is de bedoeling dat u contact neemt met een gehoste Windows-desktop via rtp, maar Sychron heeft beveiligd door de eisen dat u daarmee contact legt via https. Dat vereist een Windows XP SP3 of hogere desktop met Internet Explorer 6 of beter (maar geen IE9) en die maakt dan gebruik van een ActiveX-gebaseerde Windows Terminal Services client. Sychron biedt ook een Java-client die moet draaien op andere browsers, andere Windows versies en andere platformen – alleen is die nog in bèta. Dat sluit de overgrote meerderheid van thin clients meteen uit, of toch voorlopig. Alleen thin clients op basis van Windows XP Embedded met IE kunt u momenteel met succes gebruiken. Na het inloggen via de webinterface opent zich een traditionele rdp-sessie.

Platform

OnDemand Desktop is ontworpen als een schaalbaar systeem voor ondernemingen waarbij u zogenaamde habitats aanmaakt. Een habitat is een welbepaald vdi-profiel. U kunt op die manier welbepaalde desktops (habitats) aan welbepaalde gebruikers koppelen en zo iedereen de desktop bieden die hij of zij nodig heeft. Sychron virtualiseert in principe met VMWare, maar kan als u dat wenst ook andere virtualisatiesystemen bieden. U kunt al uw VM’s met één enkele applicatie beheren en de VM’s individueel of met hele groepen tegelijk bijwerken voor updates of patches. Vermits het werk en de bijbehorende data zich in de VM bevinden en niet op individuele pc’s of notebooks kan er nooit iets verloren gaan of gestolen worden. En via het toegangscontrolesysteem beslist u wie waar toegang toe heeft. De exacte inhoud van de VM is uiteraard afhankelijk van de habitat. Voor deze test maakte Sychron voor ons een habitat aan met Windows XP en Office. Er was geen andere software aanwezig en ook geen enkele beveiligingssoftware. U weet uiteraard, dat u daar ook voor moet zorgen bij gevirtualiseerde Windows-systemen: die zijn even kwetsbaar als fysieke.

Info

Product: OnDemand Desktop 4.1

Producent: Sychron, USA; www.sychron.com

Leverancier: Raxco, www.raxco.be

Adviesprijs (excl. BTW): $1000/core (server core perpetual license), $200 onderhoud/jaar; degressieve prijsbepaling voor onderwijs/overheid en grote volumes

Systeemvereisten: Windows XP SP3 of hoger met IE 6, 7 of 8 maar geen 9 of een andere browser en ActiveX. Een Java-omgeving onder Windows, Mac of Linux is er ook, maar nog in bèta.

Prestaties

Sychron OnDemand Desktop werkt erg prettig qua werksnelheid. We moesten op geen enkel ogenblik wachten en dat gaf eigenlijk de indruk alsof we met een lokaal geïnstalleerde Windows aan het werken waren. Ook de opbouw van de desktop en wijzigingen daaraan, zoals het verslepen van een venster, verliepen aan een hoge snelheid. Onze toegang was natuurlijk wel tot een demosite, maar vermits Synchron alle testers en reviewers laat werken met dezelfde url hebben we er eigenlijk wel vertrouwen in dat dat minstens zo goed is voor hun betaalde accounts.

Deelconclusie

Als Sychron zijn Java-client uit bèta heeft en dus echt vanaf meerdere platforms en dus thin clients toegang mogelijk maakt, hebben ze een winnaar in handen want de prestaties zijn erg goed. Ook de ActiveX-toegang via Windows en IE moet nog gebruiksvriendelijker.

Virtual Yuntaa Platform

De in Diegem gevestigde firma Yuntaa levert sinds 2006 internetdiensten, met name een online-back-updienst. De nieuwste dienst heet Virtual Yuntaa Platform of kortweg VYP en dat is een gehoste bedrijfsdesktop die dus geen hardware of software vereist. U moet alleen iets hebben om VYP mee te contacteren en dat kan dus probleemloos een thin client zijn.

Werking

U vertrekt van hardware met een webbrowser en ondersteuning voor Java of Windows rdp. Daarmee surft u naar de VYP-website en logt in. Vervolgens kunt u kiezen wat u wenst. Een volledige Windows desktop of welbepaalde applicaties. De volledige Windows desktop bereikt u via rdp. Als u onder Windows of Mac werkt kan dat rechtstreeks met een uitvoerbaar bestand dat u aanklikt, maar u kunt ook kiezen voor een Java applet die dat voor u doet. In de keuzemogelijkheden biedt Yuntaa geen keuze voor Linux, maar als u klikt op de Java-optie voor de Mac blijkt dat prima onder Linux te werken. Wij probeerden het met Ubuntu 9.10 Karmic Koala 64-bit met Sun Java en dat werkte vlekkeloos. Ubuntu heeft ook zelf een rdp-client aan boord en u zou die natuurlijk ook kunnen configureren om rechtstreeks met de Windows rdp-sessie contact op te nemen. Het adres ziet u als u de Java-client uitprobeert. Werken met VMWare View is trouwens ook mogelijk.

Platform

De inhoud van het platform kunt u zelf bepalen en vermits u de gebruiker bent, moet u uiteraard ook betalen voor de benodigde licenties. Voor Windows en Office, bijvoorbeeld. Uiteraard helpt het bedrijf u met het samenstellen van het door u gewenste platform. Dat is dus volledig op uw maat. Voor onze test kregen we een Windows Terminal Server desktop ter beschikking met Office 2007, Visual Studio 2005, Acrobat Reader 8 en Firefox plus IE8. Voor zo’n omgeving zitten de benodigde softwarelicenties dan inbegrepen in uw abonnementsprijs. Die Windows Terminal Server bleek trouwens zelf gevirtualiseerd te zijn met behulp van VMWare. U kunt gebruik maken van lokale opslagruimte en printers, maar u kunt ook opslagruimte bij Yuntaa bekomen. Dat is tenslotte een van hun internetdiensten. Bij onze test was het gebruik van lokale systeembronnen overigens uitgeschakeld, dus dat konden we niet testen.

Prestaties

We hebben geen klagen over de prestaties. De Windows desktop had een prettige werksnelheid en gaf ons eigenlijk de indruk alsof we met een lokale Windows aan het werken waren en zeker niet met eentje op een internetsite. Op één uitzondering na: de opbouw van de desktop en de wijzigingen daaraan loopt duidelijk zichtbaar trager dan bij een normale Windows desktop. Het is zeker niet hinderlijk, maar dus wel zichtbaar.

Deelconclusie

Met zulke prestaties zien we wel toekomst in de combinatie van thin clients met gehoste Windows-desktops. Yuntaa maakt het zeker gemakkelijk en de prijs valt ook nog mee. Het kan dus zeker geen kwaad het ernstig te overwegen, zowel omwille van financiële als ecologische redenen.

Conclusie

Qua geboden functionaliteit, voorzieningen en de veelzijdige clientondersteuning zien we het Virtual Yuntaa Platform erg zitten. De snelheid van Sychron OnDemand Desktop was hoger, maar die oplossing was wat zwakker uitgewerkt. Het is duidelijk dat de ontwikkelingen van cloud-vdi’s nog maar in de beginschoenen staan. Interessant wordt het in ieder geval!

Info

Product: Virtual Yuntaa Platform

Producent/Leverancier: Yuntaa, B; www.yuntaa.com

Adviesprijs (excl. BTW): abonnement, afhankelijk van platformsamenstelling en opslagruimte; ons testplatform kwam neer op ca. 55 euro/maand

Systeemvereisten: Java platform, Windows of Mac (mag ook Linux en/of thin client zijn)

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content