Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Intec is de enige Vlaamse vzw in het Brusselse gewest die zich op it-opleidingen voor werkzoekenden toelegt. Met succes, aldus directeur Luc Cattoor. Van de 11 anderhalve maand geleden afgestudeerde Java-programmeurs zijn er ondertussen al 10 aan de slag.

Intec biedt als vzw door de VDAB gecertificeerde it-opleidingen aan voor voornamelijk werkzoekenden en laaggeschoolden. “Een ict-beroep wordt doorgaans geassocieerd met bachelor- of masterstudies maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn”, zegt Intec-directeur Luc Cattoor. Aanvankelijk trachtte Intec uitsluitend kansarmen te overtuigen, maar ondertussen is de doelgroep verbreed tot werklozen en lager opgeleiden. “Als bedrijven het tekort aan ict-personeel willen opvullen met alleen maar hooggeschoolden, dan gaat hen dat de komende vijf à zes jaar al zeker niet lukken”, zegt Cattoor fors: “We willen aan die bedrijven duidelijk maken dat ook wij een vijver hebben waarin ze mogen komen vissen.”

Het gaat dan vanzelfsprekend niet over de hogere profielen als business analisten – “daar zijn uiteraard universitaire diploma’s voor nodig” – maar eerder functies in it-helpdesks, supportafdelingen of programmeren in groep. “We zijn de enige die uit het recente lastenboek van de VDAB weerhouden werden en zijn dus de enige Nederlandstalige vzw die gecertificeerde ict-opleidingen geeft aan werkzoekenden in het Brusselse”, zegt Cattoor.

‘A Smart Developer’

Concreet geeft Intec jaarlijks 12 opleidingen. Drie daarvan zijn initiërend, terwijl negen ‘arbeidsmarktgericht’ zijn. “We willen dus zo kort mogelijk op de bal spelen en zo dicht mogelijk bij de noden van de ict-rekruteringsmarkt aanleunen”, zegt de Intec-directeur. De opleidingen – uitsluitend gedurende de dag gegeven, klassikaal in een 35-uur stelsel – variëren van 420 uur tot 1720 uur.

Op 20 februari volgend jaar start – op uitdrukkelijke vraag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de nieuwe arbeidsmarktgerichte opleiding ‘A Smart Developer’. “Het gaat om een opleiding van 780 uur waarbij we 12 mensen de nodige theorie willen bijbrengen over de ontwikkeling van apps voor Apple- en Android-smartphones en -tablets, maar telkens met een specifiek doel voor ogen. Jongeren tussen 24 en 30 – want die willen we hoofdzakelijk aanspreken – hebben zo’n doel echt nodig. We leggen hen bijvoorbeeld uit wat je precies nodig hebt om een game te ontwerpen”, aldus Luc Cattoor.

Met 12 beschikbare plaatsen is de groep bewust klein gehouden om ook de nodige ruimte te laten voor eventuele individuele begeleiding.

Het echte werk

Na afloop van de opleiding is het uiteraard de bedoeling dat de afgestudeerden ook écht aan de slag gaan. Intec tracht daarom de banden met de bedrijfswereld aan te halen. “We staan open voor alle suggesties van de bedrijvenwereld zolang ze maar nuttig zijn voor onze cursisten”, zegt Cattoor. “Ze zijn welkom om een workshop te komen geven of ze kunnen altijd vragen om een van onze studenten een tijd lang te laten meedraaien op hun bedrijf. Iemand van RealDolmen geeft bijvoorbeeld vaak les en ook het personeel van Microsoft mag zich enkele uren vrij maken om les te komen geven”, weet Cattoor.

Ondertussen zijn heel wat afgestudeerde programmeurs uit de opleidingen .Net Developers en Java EE Developers ook effectief aan het werk bij onder meer Cronos, GFI, Logica en Unique Interim. “Van onze 11 afgestudeerde cursisten uit de recentste opleiding tot Java-programmeur zijn er ondertussen maar liefst 10 aan het werk als programmeur”, besluit de directeur trots.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content