De Vlaamse overheid twijfelt aan het nut van een eigen internetextensie. Bovendien ligt het onderwerp in de huidige politieke context erg gevoelig. “Een .vla zou gezien kunnen worden als een stap in de richting van een onafhankelijk Vlaanderen”, luidt het.

De haalbaarheidsstudie rond .vla, die besteld werd op vraag van minister-president Kris Peeters (CD&V), was een slag in het water. Bedoeling was om naast verschillende stakeholders ook gewone mensen aan het woord te laten over het onderwerp.

Met in totaal een 40-tal volledig ingevulde vragenlijsten, zijn de resultaten alles behalve representatief. De studie suggereert ook dat de zaak niet leeft bij het Vlaamse middenveld.

Daarbij komt nog dat uit perceptiestudies blijkt dat de naam ‘Vlaanderen’ internationaal niet veel teweegbrengt, en dat de kostprijs voor een suffix hoog oploopt. De voorbije weken en maanden werden er dan ook serieuze vraagtekens geplaatst bij het project.

“Er is ook een communautair aspect”, zegt een insider. “Met een .vla die aangestuurd wordt vanuit de overheid zou men kunnen denken dat Vlaanderen zich alvast al digitaal onafhankelijk verklaart.”

Momenteel werkt het kabinet van Kris Peeters aan een nota die zal worden voorgelegd aan de Vlaamse regering. Maar het initiële enthousiasme om voor een .vla te gaan, lijkt verdwenen. Dit terwijl het biedingvenster voor nieuwe internetextensies open gaat op 30 mei. Vanaf dan hebben kandidaten enkele weken de tijd om hun voorstel in te dienen. Een herkansing zal ten vroegste voor binnen enkele jaren zijn.

Overigens is er nog een andere reden waarom de tijd begint te dringen. Onlangs raakte bekend dat de Comunitat Valenciana interesse toont in een .val voor de Spaanse provincie Valencia, naar het voorbeeld van Catalunya. Daar beschikt men met .cat al sinds 2005 over een eigen internetextensie. “Als Valencia eerst zou zijn met het indienen van een dossier, kan het zijn dat .vla zelfs geen kans meer maakt”, zegt specialist Bart Lieben van het advocatenkantoor Crowell & Moring. “Icann kan immers oordelen dat .vla en .val te veel op elkaar gelijken. Indien de voorstellen als ‘confusingly similar’ worden afgedaan, dan zal de partij die als laatste een dossier indiende, allicht het onderspit moeten delven.”

[FT]

De voorbije weken en maanden werden er serieuze vraagtekens geplaatst bij het project. “Er is ook een communautair aspect”, zegt een insider.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content