VMware, oorspronkelijk bekend vanwege virtualisatie (van servers en nadien van desktops), legt de laatste hand aan zijn cloudpuzzel met oplossingen voor de migratie van applicaties.
VMware heeft virtualisatie altijd beschouwd als de eerste stap op weg naar cloud, een weg die het bedrijf omschrijft als een “reis”. Vele leveranciers zeggen dat deze stap al gezet is, ook al heeft in België “naar schatting 30-35 % van de bedrijven meer dan 50 % van hun park gevirtualiseerd”, berekent Olivier Struye, manager System Engineers en presales verantwoordelijke bij VMware Belux.
De (Belgische) bedrijven treuzelen om cloud in te voeren, maar het grote publiek maakt er steeds meer gebruik van. Dit zou de invoering ervan in de onderneming moeten versnellen, dankzij het fenomeen van de it-consumerization, luidt de redenering bij VMware, wiens vSphere-oplossing zich opwerkt als marktleider. Een oplossing die voortaan beschikbaar is in versies voor kmo’s en grote bedrijven.
Werkstation
Een tweede pijler van cloud is de virtualisatie van het werkstation, een technologie die wordt aangezwengeld door het post-pc-tijdperk en de it consumerization die (vooral jongere) werknemers aanzet om eerder te kiezen voor hun eigen uitrusting dan voor de infrastructuur van de onderneming. En natuurlijk worden werknemers steeds mobieler. Ook hier stelt VMware zijn VDI-aanbod voor op het vlak van desktop virtualisatie met VMware View 5.
Maar deze desktop virtualisatie wordt voortaan verrijkt in het kader van het Horizon project, dat ‘hetzelfde principe gebruikt als iTunes, maar dan met de nodige veiligheid voor de onderneming”, vat Struye samen. Praktisch gezien gaat het om een reeks oplossingen waarmee je een self-service van applicaties kunt creëren. Met Horizon Application Manager kun je de toegang, uitrol en updates van Windows applicaties centraal beheren. Met Horizon Mobile kun je bovendien een mobiele werkruimte op maat ontwerpen onder Android, met mogelijke scheiding tussen de werkruimte en de private omgeving.
Applicaties
De derde fase van de cloudraket bestaat uit de applicaties die moeten worden gemoderniseerd om beschikbaar te zijn op gelijk welk platform en om vanaf gelijk waar toegankelijk te zijn. Dat is de ambitie van het Foundry project, een PaaS (Platform as a Service) multi-tenant open source aanpak waarmee je applicaties in cloud kunt bouwen, ontplooien en benutten (met ondersteuning van frameworks zoals Spring voor Java, Grails of Ruby on Rails). “Het doel is om de ontwikkelingstijd en de omvang van de ontwikkelingsteams te verminderen, terwijl applicaties ten dienste van de business sneller beschikbaar gesteld worden”, aldus nog Struye. Dit aanbod vormt een concurrent voor Azure, Force.com of Google App Engine.
VMware test een bètaversie uit van zijn Octopus-oplossing, een soort van “Dropbox voor bedrijven”, gebaseerd op de Mozy technologie voor online back-up en Zimbra voor datasynchronisatie. Dit biedt de medewerkers van een bedrijf universele toegang tot hun bestanden in cloud of intern in de organisatie, vanaf gelijk welke smartphone of tablet, met de nodige beveiliging. Het product zou vanaf het 2de semester beschikbaar moeten zijn. De concurrentiestrijd met Google Drive, Microsoft Skydrive en andere, zoals Apple iCloud, belooft alvast fel te worden.
De CIO als makelaar
“Het doel van VMware is it om te vormen om de business om te vormen”, merkt Struye op, die de cio op termijn ziet veranderen in een “makelaar”. “De cio zal de diensten moeten bekijken die hem worden aangeboden en vervolgens besluiten wat intern gebeurt en/of wat buitenshuis wordt aangekocht.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier