Nu servervirtualisatie een zekere reputatie heeft opgebouwd, kijkt VMware steeds nadrukkelijker naar opslag, netwerken en beveiliging. Kortom, naar het software-defined datacenter.
Wetende dat tegenwoordig ongeveer 70 procent van de servers gevirtualiseerd is, doet VMware kijkt naar opslagvirtualisatie (door voort te bouwen op moedermaatschappij EMC), netwerken en beveiliging in het kader van zijn software-defined-strategie. “De voordelen van servervirtualisatie zijn al lang duidelijk”, vindt Luc Costers, country manager van VMware Belux, maar sommige bedrijven hebben het wel over de licentiekosten en het beheer dat steeds complexer wordt.
Volgens een interne studie zeggen twee derden van de bedrijven dat ze nieuwe inkomsten genereren dankzij een verder doorgedreven virtualisatie. En 85 procent van de bedrijven die een soort van sddc-architectuur hebben ontplooid, kon tot 22 procent meer omzet boeken.
AANKONDIGINGEN
Tijdens de recente VMworld onthulde VMware zijn NSX-aanbod voor netwerkvirtualisatie, gekoppeld aan functies voor de beveiliging van applicaties. Als resultaat van de overname van Nicira in 2012 zorgt deze nieuwe NSX-baksteen ervoor dat er in een applicatie bepaalde beveiligingsfuncties kunnen worden geïntegreerd (bv. een firewall geïntegreerd in de software), sla’s (met servicekwaliteit), beschikbaarheidcriteria (met back-upfuncties, disaster recovery,…), kortom, een soort catalogus van diensten rond een applicatie. Hierdoor kan een beheerder heel wat configuratietaken van het netwerk uitvoeren en automatiseren.
De andere belangrijke aankondiging op VMworld, die deze keer in het teken van de opslag stond, was de presentatie van de bètaversie van de VSAN-software (Virtual Storage Area Network). Met VSAN kan een beheerder virtuele das-schijven (direct attached storage) gemeenschappelijk maken voor meerdere servers om een virtuele san te creëren. Met op termijn functies zoals provisioning, self-healing en auto-tuning die automatisch geactiveerd worden in functie van de ontwikkeling van de opslag en op te stellen prioriteiten.
We voegen nog toe dat VMware ook een update heeft geïntroduceerd van VSphere, zijn beheersoftware voor virtuele machines die de mogelijkheid biedt om grotere werklasten te beheren en Hadoop- of big datataken te ontplooien.
“Voor heel wat klanten is de applicatie en de beschikbaarheid ervan een prioriteit geworden, want dit is essentieel voor de business”, luidt de analyse van Costers. “Tegenwoordig heeft de gebruiker het over workloads, en niet meer over infrastructuur.”
Naast deze sddc-strategie inzake back-end (waar ook het Pivotal-aanbod van Platform-as-a-service terug te vinden is voor het creëren van geoptimaliseerde applicaties voor NSX en cloud), blijft VMware investeren in end-user computing met zijn virtuele desktop, een aanbod waarmee je ook kunt surfen op de golf van mobiliteit en byod, meer bepaald met een oplossing om professionele en privéprofielen op te splitsen op een mobiel toestel dankzij de portal Horizon.
BELUX
VMware telt 20 werknemers in de Belux en is van mening dat zijn grootste uitdaging er voortaan in bestaat om de technologie te vertalen in businesstaal. “Tegenwoordig wil de klant zijn it vereenvoudigen om beter te kunnen reageren en nieuwe projecten te kunnen lanceren. Onze taak bestaat erin om verschillende technologische componenten te combineren om ze te integreren en zo concrete voordelen te genereren voor de business”, aldus de analyse van Luc Costers. Een andere uitdaging: een end-to-end aanbod voorstellen, in plaats van geïsoleerde producten.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier