De twintig grootste ict-bedrijven van de provincie Vlaams-Brabant noteerden in 2008 samen een omzetstijging van amper anderhalf procent. De top vijf van de lijst verandert niet.
Wanneer we de cijfers van de voorbije drie jaar naast elkaar leggen, dan lijkt de top vijf van Vlaams-Brabantse ict-bedrijven in steen gehouwen. Opvallend is wel dat alleen de nummer één in 2008 verder bleef groeien. Meer nog, in vergelijking met 2006 realiseerde Avnet in twee jaar tijd bijna de helft meer omzet: van goed een miljard in 2006 naar anderhalf miljard in 2008. De andere bedrijven uit de top vijf – Tech Data, HP, Ingram Micro en Tyco Electronics Raychem – zagen hun omzet in 2008 afnemen. In het geval van Ingram Micro ging er bijna vijftien procent af. Mio Technologies noteerde met meer dan vijftig procent in 2008 de grootste omzetdaling in de top twintig. Het bedrijf tuimelt van de negende naar de twintigste plaats.
Tweede ict-provincie
Bij de winnaars van 2008 springt vooral RealDolmen in het oog. In 2007 moest Dolmen nog genoegen nemen met een plaats buiten de top tien. Door de overname van REAL – voorheen Real Software – klimt het fusiebedrijf in 2008 naar de zevende plaats in de rangschikking. Ook Ricoh kan op een omzetgroei van bijna twintig procent terugkijken. Telindus stijgt van de zevende naar de zesde plek. De cijfers van 2009 zijn straks de laatste van Telindus als aparte onderneming. Sinds januari 2010 vallen de activiteiten van Telindus legaal helemaal onder de Belgacom Groep, met vestigingsplaats in Brussel. Alles samengeteld realiseerde de top twintig van 2008 ongeveer anderhalf procent meer omzet dan de top twintig uit 2007. De provincie Vlaams-Brabant blijft daarmee na Brussel de grootste Belgische ict-provincie, met ongeveer twee miljard euro omzet meer dan Antwerpen. De vraag die we ons vandaag vooral stellen is uiteraard hoe de resultaten en de rangschikking er volgend jaar uit zal zien, na een voor veel ondernemingen bewogen 2009.
In Vlaams-Brabant blijft het overwicht van bedrijven uit de regio Zaventem-Nossegem-Diegem opvallend. Daarnaast huizen ook in Leuven nogal wat ict-bedrijven samen, maar verder is er van ict-kernen in de provincie Vlaams-Brabant weinig sprake. Internationale ondernemingen – met name de soft- en hardwarebedrijven en de dienstverleners – plaatsen hun Belgische vestiging bij voorkeur in de Vlaamse rand, dicht bij Brussel en de Europese instellingen. De regio Leuven oefent dan weer meer aantrekkingskracht uit op ondernemingen die actief zijn rond onderzoek en ontwikkeling. De aanwezigheid van de KULeuven is daar een eenvoudige verklaring voor, naast de links met Eindhoven en Aken.
Dries Van Damme<
Mio Technologies noteerde met meer dan vijftig procent in 2008 de grootste omzetdaling in de top twintig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier