Het project dat de onderwijsinstellingen van het Waalse Gewest en een deel van het Brussels Gewest moet voorzien van nieuw pc-materiaal en netwerkuitrusting blijft aanmodderen. Na een gemiste start verloopt nu ook de roll-out in de scholen bijzonder stroef. Er is nood aan meer verantwoordelijkheidsbesef en … bijlessen.
Na alle technisch-juridische ellende van de twee voorbije jaren had het CyberClasse-project begin dit jaar eindelijk uit de startblokken moeten schieten. Maar in februari van dit jaar bleken welgeteld 50 scholen (op 3.341!) al een dossier te hebben ingediend. Daarop besliste de verantwoordelijke minister, Marc Tarabella, alle scholen aan te schrijven met de waarschuwing dat de installatie zou gebeuren in volgorde van indiening en niet op basis van de leeftijd van de bestaande computerparken zoals het aanvankelijk gepland was. Eerst komt, eerst maalt, dus.
Begin juni werden de enorme achterstand en de resterende obstakels duidelijk (zie kader). Het tempo waartegen de roll-out vordert, ligt nog altijd bedroevend laag: Fabricom werkt nu (met twee toeleveranciers) 25 scholen per maand af. Het bedrijf komt soms terecht in scholen waar ruim een week werk nodig is voor de bekabeling alleen al. Om de installatie op tweeënhalf jaar te klaren, zouden er 7 of 8 scholen per dag gedaan moeten worden!
ComputerLand krijgt maximum één school per dag gedaan.
Hardnekkige problemen
* Workflow: de scholen bestempelen de door ComputerLand ontwikkelde applicatie voor de follow-up online nog altijd als hermetisch, weinig gebruiksvriendelijk, verwarrend, ingewikkeld, … (aan adjectieven geen gebrek.). De applicatie blijkt bovendien nog altijd niet volledig te zijn. Eind mei was ze nog ontoegankelijk voor de leveranciers, en elke schakel in de keten moest zelf de volgende betrokken partij op de hoogte brengen. Dit probleem zou normaal gezien nog voor de vakantie opgelost moeten zijn.
Na die golf van kritiek hebben de dossierverantwoordelijken bij de Service Public de Wallonie uiteindelijk toegegeven dat het proces moet worden herzien en vereenvoudigd. Desnoods zal de applicatie gedeeltelijk of volledig worden herschreven. De vraag is: wie klaart deze klus?
* Gebrek aan begeleiding: de CyberClasse-cel werd dan wel versterkt (drie gegradueerden informatica voor de helpline; 3 nieuwe controleurs) maar de scholen klagen nog altijd over een gebrek aan mensen die kunnen nagaan of de fysieke voorwaarden vervuld zijn (elektrische bekabeling, lokalen, …) en die ook kunnen helpen bij het opstellen van een bekabelingsplan. Er zou eventueel een nieuw iemand worden aangeworven (nog voor de vakantie?).
* Implementatie van de system images. Omdat de Waalse overheid om de haverklap wijzigingen gevraagd heeft en er telkens updates van de geleverde systemen moesten komen, heeft de automatisering van het hele proces eveneens vertraging opgelopen, maar dat zou begin juni opgelost moeten zijn.
* Leveringsschema. Door de mislukkingen en vertragingen bij het afronden van de dossiers, had tot in mei niemand een precies zicht op de agenda van de leveringen. Aan Apple kon geen enkel tijdsschema voorgelegd worden. Er was een tijdlang sprake van om een ‘bufferbestelling’ van MacMini’s te plaatsen, maar dat idee werd meteen weer afgevoerd. De SPW heeft de administratie echter gevraagd om “proactiever te zijn, teneinde vertragingen te vermijden” en Priminfo heeft beloofd de informatie en bestellingen sneller door te geven aan Apple. Wat de servers betreft, zal begin juli een bestelling voor “een maand buffervoorraad” worden geplaatst bij Apple. “Om de continuïteit van de bevoorrading te garanderen”….
Les geleerd?
Marc Tarabella lijkt de les geleerd te hebben. “Het dossier is duidelijk te traag en te log en heeft voor heel wat frustraties gezorgd, ik zal het niet ontkennen. In de toekomst zal ik de voorkeur geven aan een lichtere aanpak via een formule met forfaitaire subsidies per werkstation. De scholen zullen dan met hun eigen leveranciers onderhandelen.”
Maar goed, men kan de klok niet terugdraaien. En als er na de voorbije verkiezingen een nieuwe minister van onderwijs aantreedt of het dossier bij iemand anders terechtkomt, is het onmogelijk te voorspellen wat de man of vrouw in kwestie al dan niet zal wijzigen of aanpassen. Iedereen kijkt nu naar het begin van het schooljaar, met de hoop dat na de rush van de inschrijvingen het CyberClasse-dossier eindelijk op kruissnelheid komt. Een hoop mensen hebben die hoop inmiddels al opgegeven.
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier