Het Agentschap voor Technologische Stimulering, gefinancierd door het Marshallplan, heeft als opdracht om een zo groot mogelijke dynamiek op gang te brengen zodat innovatie en nieuwe technologieën een boost kunnen geven aan de ondernemingen in het Waalse Gewest.
Het agentschap speelt dus een rol van koppelaar. Xavier Lepot, adviseur en verantwoordelijke van het project Innovons.be: “De bestaansreden van het AST is innovatie te bevorderen dankzij de ict in het Waalse Gewest. In dat verband werd ons gevraagd om het netwerk van operatoren op het vlak van technologische bemiddeling te coördineren en aan te sturen. Het gaat om onderzoekscentra, universitaire laboratoria, innovatiecentra, innovatieadviseurs. Al wie een interface vormt tussen vraag en aanbod op het domein van ict-innovatie in het Waalse bedrijfsleven.”
“Om dat te bewerkstelligen wordt op drie fronten gewerkt: de verdichting van het netwerk, de implementatie van structurerende instrumenten en de visibiliteit van resources die “duidelijk” zijn voor de ondernemingen. Kmo’s moeten weten op wie ze een beroep kunnen doen in een bepaalde fase van een project. En erg snel is het voor ons duidelijk geworden dat het noodzakelijk is om een performant instrument te creëren dat tegemoetkomt aan twee behoeften: uitstalling van alle technologische expertise die voorhanden is in het Waalse Gewest en de best mogelijke opvolging voor de kmo’s die een begeleidingsplan genieten, waarbij verschillende facilitatoren een rol kunnen spelen.”
Aan de bron
Zo heeft het AST, via een Europese openbare aanbesteding, de ontwikkeling van de website innovons.be toevertrouwd aan NSI. Xavier Lepot: “Om de zoekmotor van de website te voeden, zijn we vertrokken van een reeks authentieke bronnen: de Kruispuntbank van Ondernemingen, de database Vigie van het AWT, de DB Projecten, gefinancierd door het Waalse Gewest, de gegevensbank van de CreF. De logica die werd gevolgd, is die van een ajuin: rond een kern van gegevens, afkomstig van de ondernemingen die verzocht worden om de website te spijzen met hun behoeften en hun aanbod, worden verschillende lagen informatie toegevoegd, afkomstig van andere ‘leveranciers’: de ‘Conseil des Recteurs des universités francophones’ (CreF), het AWT (Waals Agentschap voor Telecommunicatie), de Waalse administratie van het onderzoek en weldra ook Kompass.” Om het risico op verwatering door een overaanbod van informatie te vermijden, werken het AST en NSI aan de verbetering van de efficiëntie van de zoekmotor.
Het tweede deel van de site bevat een workflow van de projecten, contacten en prestaties. “Ongeveer 300 mensen zijn aan de slag in het netwerk van operatoren inzake technologische bemiddeling, dat aangestuurd wordt door het AST. Deze operatoren begeleiden hun klanten-ondernemingen in verschillende stadia van de innovatie. Last but not least kunnen hier ook technologische cheques geactiveerd worden. “De portaalsite maakt het mogelijk om gemakkelijk en snel (binnen 3 dagen), een beroep te doen op de diensten van een erkend onderzoekscentrum of een hogeschool voor een technologische expertise. Elke cheque heeft een nominale waarde van 500 euro. De begunstigde kmo neemt 25% van de waarde op zich en de rest wordt gedekt door het Waalse Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Eenzelfde onderneming kan per jaar maximaal 40 cheques ontvangen, dat is 20.000 euro.” Het jaarlijkse werkingsbudget van het AST bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro.
Jean-Luc Manise
Kmo’s moeten weten op wie ze een beroep kunnen doen in een bepaalde fase van een project.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier