Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Als de komst van intelligente ‘home automation’-producten zoals de draadloze luidsprekers van Sonos, de online deursloten van Vision en de slimme ledlampen van Philips iets duidelijk maken, dan wel dat een gemeenschappelijke ‘toestellentaal’ zich stilaan opdringt.

Natuurlijk klinkt het vooruitzicht dat we al onze elektrische apparaten en systemen via één enkele app kunnen bedienen aanlokkelijk. Het licht uitschakelen, de verwarming opzetten, checken of de rookdetector nog werkt tot zelfs de temperatuur van de koelkast aanpassen: in een slim huis kan het allemaal, zo lijkt het wel. In realiteit is dat utopische beeld echter nog ver weg.

De ‘slimme’ toestellen die vandaag al op de markt zijn leggen wel een linkje naar het internet, maar kunnen – tenzij je echt alles van hetzelfde merk in huis haalt – alles behalve met elkaar praten. Het slimme huis van vandaag is behoorlijk dom, en dat zal niet veranderen voordat er een brede standaard komt voor huisautomatisering.

Zoals we elders al schrijven heeft Samsung wel een ‘open’ communicatieprotocol voorgesteld op de Consumer Electronics Show (CES), en ook een consortium rond Cisco en LG werkt aan een toegankelijke ‘toestellentaal’, maar het ziet er niet naar uit dat die initiatieven op de korte termijn potten zullen breken.

Voorts zijn er met Z-Wave en ZigBee wel twee communicatiestandaarden beschikbaar voor de domotica-sector, maar bij die protocollen worden heel wat kanttekeningen geplaatst (achter Z-Wave zit bijvoorbeeld slechts één bedrijf, en niet alle ZigBee-producten kunnen met elkaar praten), waardoor ze vooral door kleinere producenten ondersteund worden.

Toch zijn er intussen al heel wat producten beschikbaar die gebruik maken van Z-Wave (van online lichtschakelaars tot sensoren voor verwarmingselementen en deursloten), en ook het aantal systemen dat ZigBee gebruikt groeit gestaag: onder meer Philips verkoopt ZigBee-gadgets (de ‘slimme’ Hue-led-lampen), en Samsung en HTC hadden laten verstaan dat hun nieuwe telefoons ZigBee zouden ondersteunen.

BELGACOM

“Interoperabiliteit is één van de grote problemen bij home automation“, knikt marketingdirecteur David Vanderwaal van LG. Bij die Koreaanse producent kunnen de apparaten voorlopig enkel met andere LG-toestellen praten, al krijgen nu ook apps van derden toegang tot het ecosysteem. “De gemeenschappelijke standaard komt er hoor, alleen is het nog niet duidelijk wanneer, en op welke manier.”

Het zal dus nog wel even duren eer al onze toestellen en internet of things-gadgets met elkaar kunnen praten, en eer het zo ver is zal onze ‘slimme thuisomgeving’ allicht gedomineerd worden door tussenpersonen die op eigen initiatief een aantal apparaatjes aan elkaar linken. Netwerkprovider Belgacom is zo’n tussenpersoon.

Belgacom heeft met ‘Home View’ en ‘Home Control’ al twee beveiligingspakketten (met tal van online camera’s en sensoren) in de markt gezet waarmee je elke beweging in je woning kan volgen op je mobieltje. Dergelijke pakketten blijken trouwens een internationale trend te zijn bij telco’s, die allemaal een graantje hopen mee te kunnen pikken van de thuisautomatisering-hype.

SMARTTHINGS

Een iets elegantere oplossing is SmartThings, een platform dat kan praten met toestellen en sensoren over Z-Wave, ZigBee én wifi, en waarbij ontwikkelaars zowaar ook zelf apps kunnen bouwen. Tijdens een recente editie van LeWeb demonstreerde cto Jeff Hagins hoe hij met zijn iPhone de lichtjes op een kerstboom aan de andere kant van de wereld aanzette. En wanneer de kids de deur van zijn drankkast openen, krijgt hij meteen een smsje.

“Tot op zekere hoogte zijn standaarden irrelevant voor eindgebruikers”, klonk het toen, al zag Hagins ZigBee toch het voortouw nemen op Z-Wave. “En ook wifi en Blue-tooth Low Energy hebben een rol te spelen in het slimme huis van morgen. Elk van die standaarden heeft zijn eigen kwaliteiten, wat de zaken er niet makkelijker op maakt.”

Frederik Tibau

“Al de standaarden hebben kwaliteiten. Dat maakt de zaken er niet makkelijker op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content