Het Wallonie Data Center (WDC) herrijst uit de as – of liever het gewapend beton – van het voormalige datacenter van Cockerill in Villers-le-Bouillet. Dankzij een vernieuwde infrastructuur is het klaar voor hosting en cloud computing.
Het Phoenix Data Center is voorgoed verleden tijd voor het datacenter van Villers-le-Bouillet, een vroegere vestiging van staalreus Cockerill. Met een nieuw aandeelhouderschap (Laurent Minguet, medestichter van het EVS, is nu meerderheidsaandeelhouder) en een volledige gerenoveerde infrastructuur spreekt operations manager Thomas Rulmont zelfs van een doorstart. “Wij beschikken nu over een oppervlakte van 1000 vierkante meter, verspreid over twee zalen. De eerste zaal is nu voor de helft gevuld en de tweede moet nog worden uitgerust,” vertelt Rulmont, die een team van 5 mensen leidt. Functies zoals infrastructuur-exploitatie en het facility management worden uitbesteed. “En wij zijn nu volledig eigenaar van onze lokalen.”
Dankzij de totaal vernieuwde technische infrastructuur is het WDC voortaan gecertificeerd als Tier 3+: “Op hetzelfde niveau als Belgacom”. Omdat het bovendien werk wil maken van groene it, een stokpaardje van Laurent Minguet, zijn er plannen om twee gasturbines te installeren om de elektriciteit voor de servers te produceren. Een chiller zorgt dan voor de koeling. “De plannen liggen op tafel, maar we moeten wachten tot ons elektriciteitsverbruik voldoende hoog is om de investering te rechtvaardigen en rendabel te maken,” legt Thomas Rulmont uit. Hij voegt eraan toe dat een ingangsvermogen van 1 kW volstaat voor de stroomvoorziening en de koeling, met een verhouding van ongeveer 1 tot 1,2. Vandaag is het datacenter berekend op 1 kW per m2, maar het zou 2 kW/m2 aankunnen.
Toekomst
Het WDC mikt op twee soorten klanten: kmo’s uit alle sectoren, die servers of serverkasten kunnen installeren, en grote ondernemingen die een secundair datacenter wensen. Het kan mooie referenties voorleggen: Belgacom, Win (voortaan Tecteo, ook minderheidsaandeelhouder van het WDC), de SWDE (Société Wallonne des Eaux, die haar it vroeger aan NRB uitbesteedde maar die sinds begin jaar via co-sourcing zelf controleert), de Franstalige afdeling van het Belgische Rode Kruis, het Forem (voor de opleidingsactiviteiten), T-Palm, Computerland, Fluxys en Lazer Helmets. Cloud computing op maat wordt een tweede grote groeipijler voor het WDC. In de praktijk zal het WDC de cloud hosten in de vorm van fysieke servers en de capaciteit ter beschikking stellen van de klanten. “We zullen een cloud kunnen ontwikkelen en beheren in samenwerking met integrators en telecomoperatoren.” Voorlopig blijft het bij plannen, “maar als ze concreter worden, starten we een spin-off.” Het WDC overweegt ook samen met Sun te werken aan Startup Essentials (SSE), een programma dat start-ups ondersteunt. Daardoor zou het prille starters hosting kunnen aanbieden.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier