Een pan-Europese consolidatie is nog niet voor dit jaar, maar zou weleens binnen de 18 tot 24 maanden kunnen plaatsvinden. Vandaag zijn er in Europa zo’n 25 belangrijke spelers. Dat zou kunnen krimpen tot 17 operatoren, waaronder Belgacom.
Volgens de recente studie ‘In the eye of the telecom-media storm’ van consultancygroep Arthur D. Little en Exane BNP Paribas, zou ook in ons land het aantal belangrijke spelers mogelijk teruggebracht worden van vijf naar drie. Mobistar zou met Telenet kunnen fuseren, een scenario dat eerder al geopperd werd. En KPN zou de kleinere dienstenleveranciers opkopen die nog overblijven. “Er liggen een aantal scenario’s op tafel. Het wordt uitkijken naar de strategie van KPN of van de Waalse kabeloperator Voo. Om hun positie te versterken, kunnen ze met een agressieve ‘disruptive’ commerciële campagne uitpakken, met breedbandtarieven die de helft goedkoper zijn dan vandaag. Dan breekt er een prijzenoorlog uit die invloed kan hebben op de consolidatiescenario’s. Belgacom zal moeten volgen en kan zijn tarieven niet beperken tot een deel van het land”, vertelt directeur en telecomexpert Jean Fisch van Arthur D. Little.
Belgische operatoren niet in het nauw
Omdat België binnen Europa zowat de duurste factuur krijgt op het vlak van zowel gsm als breedband is er een grotere manoeuvreermarge voor concurrerende operatoren. Een gsm-gebruiker betaalt hier gemiddeld 32 euro per maand. Met een gemiddeld maandbedrag van 60 euro voor breedband en telefonie is België op de Spaanse operator Telefonica na, eveneens de duurste van Europa. Mede daarom is de bruto winstmarge van Telenet als alternatieve operator één van de hoogste in vergelijking met gelijkaardige spelers in andere Europese landen. Het mag niet verbazen dat België samen met Spanje en Zwitserland de natie is waar de concurrentie amper aan bod komt (zie ook kader). Anderzijds is er volgens het rapport ook kans dat mobiele breedbandoplossingen terrein kunnen winnen, precies omdat de tarieven voor breedbandinternet zo duur zijn. “Komt men uit met een aanbod van 25 euro per maand voor een dienst met een capaciteit van 1 Mbit/s, dan kan het wel een kans maken. In Oostenrijk koos in de laatste drie maanden van vorig jaar bijna drie vierden van de nieuwe breedbandgebruikers voor een mobiele oplossing.” Arthur D. Little verwacht tegen 2012 dat mobiele data door de helft van de gsm-abonnees zal worden gehanteerd. “Op korte termijn zullen België en Nederland geen voorlopers zijn omdat er al een grote penetratie is van breedbandaansluitingen op het vaste net,” meent Jean Fisch. De bestaande spelers zoals Telenet en Belgacom zullen hun marktaandeel verdedigen met hogere snelheden en het triple play aanbod van breedband, digitale televisie en telefonie.
Alsnog vast/mobiele integratie
Voor het eerst ziet ADL een consensus in de markt dat de integratie van vast en mobiel als businessmodel een grote kans maakt. Er zijn niet alleen besparingsmogelijkheden, maar als de klant er wil op inspelen, zal het makkelijker zijn om nieuwe diensten uit te rollen. Toch blijft de vraag vandaag erg beperkt. France Telecom had eind vorig jaar 700.000 Unik-toestellen verkocht. Dat lijkt veel, maar het is toch nog altijd maar 4,4 procent van alle gsm-klanten. En ook al zouden operatoren in theorie nogal wat kosten kunnen besparen, dan zou dat wel eens gefnuikt kunnen worden door organisatorische en regelgevende problemen. “Zo zijn er inderdaad problemen met de integratie van Proximus en Belgacom.” De vraag is of België de kritische massa heeft voor een verder onafhankelijk bestaan voor Belgacom dat uiteindelijk zelf kan worden opgeslorpt door één van de grote pan-Europese spelers. “Op langere termijn zal er een pan-Europese consolidatie komen, om kostenbesparingen te realiseren, onder andere dank zij betere onderhandelingsposities met de leverancier, en om grotere concurrenten beter aan te kunnen. Momenteel zijn er geen elementen die erop wijzen dat Belgacom zijn positie moet wijzigen. Consolidatie zal gedreven worden door opportuniteiten.”
Luc blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier