Kent u de ‘dongle’ nog? Dat was – en is in heel wat landen – het stukje hardware dat, ingeplugd in een van de poorten van de computer, de producent van software moet garanderen dat je geen gepirateerde kopie gebruikt. Vaak verketterd als hinderlijk en een bron van problemen, heeft de dongle bij Wibu Systems echter een rits interessante nieuwe toepassingen gekregen, ook in de industriële wereld.
Opgericht in 1989 is het in Karlsruhe gevestigde Wibu Systems vandaag een koploper in de dongle-markt met oplossingen die “bescherming voor software bieden zonder aan de broncode te raken,” aldus Oliver Winzenried, ceo en mede-oprichter. De WibuKey dongle zag oorspronkelijk het daglicht als een klassieke plug op de parallelle poort, maar is vandaag beschikbaar voor een reeks interfaces (inclusief pcmcia) en besturingssystemen.
Bijkomende functies
In de volgende jaren breidde Wibu Systems de mogelijkheden van dongles uit, wat in 2003 leidde tot de introductie van het CodeMeter systeem, met functies voor het beheer van allerhande digitale rechten. CodeMeter maakt gebruik van de CmStick (met SmartCard chip) en is eveneens beschikbaar voor een rits interfaces (usb, pc card, express card, geheugenkaarten) en besturingssystemen. Het systeem biedt meer opslagruimte voor een variëteit aan data, zodat niet alleen meerdere productsleutels van verschillende producenten in een zelfde stick kunnen worden opgeslagen. Ook gegevens inzake begin- en vervaldatum van de licentie, gelijktijdig gebruik en dies meer kunnen worden bijgehouden.
CodeMeter is ondertussen ook behoorlijk bestendig gebleken tegen hackers, want ondanks vier Wibu ‘hacker contests’ (inclusief een 2007 editie waarin de deelnemers bijkomende informatie kregen) stelt Winzenried dat nog niemand het systeem heeft gekraakt. Een reden hiervoor is dat de betrokken informatie “zich nooit volledig gedecrypteerd in het werkgeheugen van de computer bevindt,” wat bijvoorbeeld bescherming biedt tegen ‘memory dumps’.
Op vraag van de gebruikers werd ondertussen ook CodeMeterAct ontwikkeld – een ‘software only’licentiebeheersysteem – terwijl door middel van de Wibu Universal Protection Interface (WUPI) CodeMeter in toepassingen kan worden geïntegreerd. Recent werd ook CodeMeter Identity geïntroduceerd, voor een beveiligde toegang tot gesloten gebruikersgroepen of websites.
Naast dat alles biedt Wibu Systems ook producten voor de bescherming van en de gecontroleerde toegang tot documenten, video- en audio data.
Ook voor de industrie
Interessant is dat Wibu Systems zijn expertise nu ook naar de industriële wereld overzet. Het misbruik van intellectuele eigendom (Intellectual Property) is vandaag schering en inslag, ook in de wereld van de productie van goederen. Zo is geweten dat in een heleboel landen – en daarbij wordt uitdrukkelijk aan China gedacht – complete ‘schaduwfabrieken’ draaien die soms letterlijk in de nabijheid van legale productieëenheden gepirateerde goederen op basis van de oorspronkelijke en beschermde productiegegevens op de markt spuien. Vandaag wordt daar overwegend ‘reactief’ tegen opgetreden, door dergelijke producten te onderscheppen en te vernietigen, zeker als het namaak van slechte kwaliteit betreft.
Maar hoe kan je ‘productie in het zwart’ voorkomen? Een productie die niet van echt te onderscheiden is en waar de eigenaars van de oorspronkelijke IP geen vergoeding voor ontvangen? Wibu Systems ontwikkelt hiervoor ingebedde systemen, voor integratie in productiesystemen. Met behulp hiervan kan bijvoorbeeld worden gemeten hoeveel kledingstukken volgens een bepaald patroon of design werden geproduceerd aan de hand van de oorspronkelijke data. Of kan het aantal stuks tot een bepaalde hoeveelheid worden gelimiteerd, “zodat een ‘derde shift’ [‘voor eigen zak’ in een legale productieëenheid] kan worden voorkomen”.
Ook kan de werking van een systeem afhankelijk worden gemaakt van de aanwezigheid van een dergelijke ‘machine met dongle’ – zodat deze niet kan worden nagebouwd. Met dergelijke ingebedde systemen kan zo ook meer ‘proactief’ worden opgetreden, onderstreept Winzenried de voordelen van zijn systeem. Dat kan overigens ook worden aangewend voor de productie van kritieke onderdelen, bijvoorbeeld om de handel in vervalste en ondeugdelijke wisselstukken tegen te gaan. Aan dit Wibu-product wordt onder meer gewerkt in de Chinese vestiging in Sjanghai, in samenwerking met lokale universiteiten. “Vandaag zijn reeds meer dan 30 procent van onze klanten afkomstig uit de industriële wereld,” aldus Winzenried.
Met een omzet van ca. 10 miljoen euro in 2007 lijkt Wibu Systems dan ook zeker nog niet aan het eind van zijn groeimogelijkheden.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier