Wie volgt Luc Verbist van de Persgroep op als ‘CIO van het Jaar’? 3.787 lezers brachten hun stem uit voor de top-drie. Paul Danneels (VDAB) en Frank Stockx (ING) werden net zoals vorig jaar in de absolute top gestemd. Voor het eerst en opmerkelijk duikt ook Cécile Gonfroid (RTBF) op in dit kransje van top it-verantwoordelijken. De grand jury krijgt op 24 oktober de aartsmoeilijke taak om de cio van het jaar 2013 te kiezen. Op 21 november vindt de lauwering plaats. Meer info op www.datanews.be/cio

PAUL DANNEELS CIO VDAB

Wie VDAB zegt, zegt Paul Danneels én Google. Voor veel ingewijden in de ict-sector zal hij immers de geschiedenis ingaan als één van de eerste overheids-cio’s die de publieke cloudtoepassingen van Google (Google Apps) inzette in zijn organisatie. Maar Danneels had ook daarvoor al ettelijke grote it-projecten op zijn conto staan. Hij werkte namelijk een groot deel van zijn carrière aan de leverancierszijde, bij onder meer CSC en IBM. Een troef, stelt hij: “Als je elkaars drijfveren kent, is het vlotter samenwerken.” In 2005 ging hij aan de slag bij het Federaal Voedselagentschap als cio. Sinds september 2007 zit hij dus bij VDAB, een organisatie met 5000 medewerkers. Zijn team bestaat uit 70 eigen mensen en 150 externen, waarbij veel uitbesteed wordt omwille van de hogere flexibiliteit. Danneels wil duidelijk met de VDAB vooruit lopen op ict-vlak.

Begin dit jaar werd nog een automatische competentiegerichte matching toegevoegd aan het ‘mijn loopbaan’-platform. Met demo’s hiervan oogst de VDAB geregeld bijval op internationale fora. Regelmatig komen ook buitenlandse delegaties langs om de aanpak te bestuderen. Daarnaast werkt Danneels bij de VDAB intensief rond big data: een project dat vanaf september verder opengetrokken wordt samen met de KU Leuven.

Genoeg professionele uitdagingen dus. Maar om het hoofd af en toe toch vrij te maken, probeert de 55-jarige Danneels – die gehuwd is en 3 kinderen heeft – meermaals per week te gaan fietsen.

CÉCILE GONFROID ALGEMENE DIRECTRICE TECHNOLOGIES ET EXPLOITATION, RTBF

In 2009, voordat er sprake was van een groeiende convergentietrend van de media en een toenadering tussen de audiovisuele technologie en informatica, richtte de RTBF de entiteit “Technologies & Exploitation” op. De leiding ervan werd toevertrouwd aan Cécile Gonfroid vanwege haar organisatorische vaardigheden en omdat ze zo dicht bij het terrein staat. Haar eerste uitdaging was om een structuur uit te werken van de mensen, processen en projecten die de evoluties van de steeds veranderende audiovisuele media kunnen ondersteunen en opvolgen en eraan vooraf gaan. We spreken dan van methodologie, governance, catalogi van hulpmiddelen en diensten. Kort daarop werden er verschillende technologische projecten opgestart: een gecentraliseerd datacenter, stroomlijning van de infrastructuur (architectuur, full ip-netwerk, mediaopslag georganiseerd rond een eigen model van metadata, enz.). In de moeilijke context waarin de media zich bevinden, ligt de nadruk op een strikt beheer van de budgetten, de investeringen en het personeel.

Vandaag de dag evolueert de rol van Cécile Gonfroid van change management en het operationele aspect naar meer strategische opdrachten. Haar positie als referent en sponsor wordt nog sterker binnen het bestuur van de onderneming, die beseft dat “technologie tegenwoordig de belangrijkste drijfveer is van de strategie van een onderneming.”

FRANK STOCKX CIO ING BELGIUM

Meteen na zijn studies Handelsingenieur aan de KU Leuven ging hij in 1994 bij ING aan de slag: en hij ging er niet meer weg. Hij leerde er de verschillende vakgebieden van het bankwezen kennen, zowel op retail- als op wholesaleniveau, en zowel op het vlak van ict als daarbuiten. Niet nodig om te vertellen dat hij in al die jaren verschillende functies in operations & it bekleedde – niet alleen in België trouwens, maar ook in Nederland. In januari 2011 werd hij benoemd tot cio en werd hij lid van het directiecomité van ING Belgium. Een pure bankman dus, die als geen ander weet hoe je de it-uitdagingen in de bankenwereld aanpakt.

Hij staat aan het hoofd van een team van ongeveer 1.950 informatici – een mix van interne en externe medewerkers – die werken voor de Belgische dochteronderneming en dienst doen als expertisecentrum van de groep voor bepaalde activiteiten (SWIFT-berichten, cash management en equity derivates). Naast een jaarlijks budget van ongeveer 400 miljoen euro, is er ook een investeringsprogramma. Dit jaar wordt in het kader daarvan zo’n 150 miljoen euro gepompt in it-vernieuwing, voornamelijk op het vlak van core banking software. Frank Stockx mag dan wel geen informaticus van opleiding zijn, hij ziet daar geen nadeel in “omdat het enerzijds belangrijk is om de juiste vragen te stellen om de experts te begrijpen en anderzijds om te worden omringd door een zeer ervaren team.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content