Met de aankondiging van de 25 genomineerden die in aanmerking komen voor de ‘ICT Personality of the Year’, trappen we de campagne op gang voor de Data News Awards of Excellence 2012. De lijst is gebaseerd op heel wat gesprekken met ict-kenners, professoren en voorzitters van verenigingen. Het gaat om alle duidelijkheid niet om de cio of it-verantwoordelijkheden. Daarvoor hebben we onze ICT Manager Contest en CIO of the Year. Het gaat ook niet noodzakelijk om de bedrijfsleiders van de top-25 bedrijven in België die het snelst groeien. Daarvoor hebben we onze ICT Gazellen. De ICT Personality of the Year wordt trouwens aangeduid door de redactie van Data News. De jury speelt een adviserende rol.

De samenstelling van de lijst is geen sinecure. Dit jaar staan er 4 nieuwe namen op. Het gaat om de jonge entrepreneurs Xavier Damman (Storify) en Lorenz Bogaert (Twoo), Brice Le Blévennec (Emakina) en Ingrid Daubechies (Duke University). Dat er in tegenstelling tot andere jaren zo weinig nieuwe gezichten zijn, heeft vooral te maken met een stabiliteit in de markt in 2011. Slechts een handvol bedrijfsleiders verlieten hun job. De uitzondering is Benoit Scheen, de ceo van Mobistar, die binnen de Orange-groep opklom tot een Europese functie.

Benieuwd wie er dit jaar zal winnen? Kom dan op donderdag 26 april naar onze Data News Awards in Tour & Taxis. Deze keer draait alles rond het thema ‘Garden Party’. Dat belooft.

Alle info op onze website: www.datanews.be/awards.

Lorenz Bogaert

CEO EN MEDEOPRICHTER

MASSIVE MEDIA (NETLOG/TWOO)

6000 euro. Met dat luttele startkapitaal gingen Lorenz Bogaert en Toon Coppens aan de slag om in 2003 het bedrijf Incrowd op te richten in Aalst. Coppens als het technisch vernuft, Bogaert als de verkoper en marketeer van het sociale netwerk avant la lettre. Hun chatsites en profielenwebsites – wie kent nog Redbox, Facebox, Bingbox en asl.to? – bleken een schot in de roos. Tegen 2007 werd het bedrijf al op bijna 20 miljoen euro gewaardeerd en verscheen Incrowd in de prestigieuze ‘Red Herring 100’ lijst van beloftevolle tech start-ups. Het resultaat? Van Aalst ging het naar Gent, durfkapitalisten als Index Ventures deden hun intrede en alle websites gingen onder de Netlog-vlag varen.

Lorenz – geboren in 1976 als zoon van Aalsters advocaat en gewezen parlementslid André-Emiel Bogaert – bouwde het Netlog-platform internationaal verder uit tot zo’n 95 miljoen leden vandaag, goed voor meer dan 2 miljard bekeken pagina’s per maand.

Al gaat het vandaag allemaal niet meer zo makkelijk – met dank aan Facebook & co -, Bogaert blijft wel vernieuwen. Onder de naam ‘Massive Media’ (met zetel in Gent én Londen) werd een soort koepel boven Netlog gecreëerd waarin ook ruimte is voor nieuwe initiatieven. De datingsite Twoo blijkt het alvast goed te doen.

Dries Buytaert

OPRICHTER & CTO

ACQUIA

De hele wereld kent Dries Buytaert, of toch zijn contentmanagementsysteem Drupal. En dat is geen overdrijving, want het ‘open source’ Drupal kende in de voorbije paar jaar een razend snelle groei bij de grootste en bekendste namen in industrie en media – tot het Witte Huis toe. In de slipstream van dat succes boomt ook zijn bedrijf Acquia, dat met 160 personen (of allicht al wat meer) aan meer dan 1.100 klanten professionele ondersteuning voor Drupal biedt. Buytaert is er absoluut van overtuigd dat die aanpak het open source model zal bewijzen, ook als zijn droom/wens om in navolging van RedHat/JBoss het volgende ‘1 miljard dollar omzet’ open source bedrijf te worden nog niet meteen in vervulling gaat. Maar gezien het niet aflatend enthousiasme van de Drupal gemeenschap en de snelle ontwikkeling van de omgeving (“twaalf uur na de introductie van Google+ was er al een integratiemodule in Drupal”) mag Buytaert die droom zeker koesteren. Ook worden afgeleide producten aangeboden, zoals Acquia Managed Cloud (cloud hosting platform) en Drupal Gardens (voor de ontwikkeling van microsites). Kortom, het hoeft niet te verbazen dat deze kandidaat ‘ICT Personality of the Year’ ondertussen al ‘lock, stock & barrel’ is verkast naar de VS.

Jan Callewaert

CEO

OPTION

Je moet het hem nageven. Jan Callewaert mag dan wel koppig zijn, hij is als geen ander een echte doordrijver. Sinds 1987 al trekt hij aan de kar van de specialist in draadloze communicatie. In 2000 kreeg het bedrijf al de Data News Award for Excellence als ‘Innovative company of the year’. Vijf jaar later werd Callewaert Trends Manager van het Jaar. Option kende woelige jaren en de Kortrijkzaan moest zich met hand en tand verdedigen tegen de Chinese inval.

Callewaert kreeg bijval van de Europese Commissie, tot in oktober 2010 Huawei uiteindelijk Option omarmde met een licentie-akkoord van 27 miljoen euro en later nog eens 11 miljoen euro.

Maar Callewaert is naast een doordrijver ook een echte strateeg. Zo kondigde hij in september 2011 nog een samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Autonet Mobile aan met een bijbehorende investering van 1,5 miljoen dollar. Het partnerschap zal de draadloze modules en software van het Leuvense technologiebedrijf aanwenden om de eerste mobiele ip-gebaseerde telematics control unit (tcu) voor auto’s te bouwen.

Ondertussen is filosoof Callewaert overigens ook nog steeds voorzitter en hoofdsponsor van de Leuvense voetbalclub OHL.

Françoise Chombar

CEO

MELEXIS

Françoise Chombar staat al vele jaren aan het hoofd van de halfgeleider- en sensorfabrikant Melexis. Tot februari vorig jaar deed ze dat samen met haar man Rudi De Winter. Nadien is hij co-ceo geworden bij het Duitse X-Fab, waardoor Chombar de organisatie nu alleen leidt. Met succes, want de firma presteerde in 2010 en zelfs in het moeilijke 2011 vrij sterk. Ook voor crisisjaar 2012 verwacht Melexis groei.

Als licentiaat tolk Engels-Spaans belandde Chombar al vroeg in haar carrière bij het Duitse halfgeleiderbedrijf Elmos. Daar werkte ook Roland Dûchatelet, vandaag nog steeds chairman van Melexis, politicus en nu ook eigenaar van voetbalclub Standard Luik. Een groepje Belgen binnen Elmos, Chombar incluis, richtte in 1994 Elex Sensors op, dat later Melexis zou worden. Chombar, ook moeder van 3 kinderen, werd er in 1997 coo en in 2004 uiteindelijk (co-)ceo.

In een krant werd haar onlangs gevraagd wat het recept voor succes was van Melexis. “We willen enerzijds de creativiteit van onze mensen stimuleren en tegelijk een product afleveren dat nul procent uitval heeft”, zei ze daarop. “Dat laatste vergt veel discipline, maar voor de creativiteit heb je een volledig andere omgeving nodig. Die twee werelden verzoenen, is niet makkelijk, maar het is tot nu toe bijzonder goed gelukt. ”

Xavier Damman

OPRICHTER EN CEO

STORIFY

Het grootste informatienetwerk ter wereld bouwen. Dat is de ambitie van Xavier Damman. De jonge ondernemer wil meespelen met de grote jongens, en dat lijkt aardig te lukken. Onder meer Al Jazeera, The New York Times en zelfs het Witte Huis maken al gebruik van Storify, de online tool waarmee je Facebook- en Twitterberichten in een overzichtelijke verhaalvorm kan gieten. Damman (28) woont intussen al bijna drie jaar in San Francisco, en dat zal hij zich nog geen moment beklaagd hebben. “Als je iets wil betekenen in de internetindustrie dan moet je naar Silicon Valley verhuizen”, besefte hij. En dus stapte hij met zijn vriendin op het vliegtuig richting Westkust om het ideetje dat hij in Europa niet verkocht kreeg, met succes verder te gaan uitwerken. “Geluk overvalt je niet, dat dwing je af”, vertelde de sympathieke Waal onlangs nog aan Data News. “Mensen die op hun gat blijven zitten, zullen nooit geluk hebben. Dat je een goed product nodig hebt, ligt voor de hand. Maar dankzij het internet kan je een goed product in de markt zetten zonder veel geld te moeten investeren. Een internetbedrijfje starten is het equivalent geworden van een rockband oprichten. Nu de instrumenten zo goedkoop zijn, kan iedereen het doen.”

Ingrid Daubechies

PROFESSOR

DUKE UNIVERSITY

Ingrid Daubechies (1954) kan al terugblikken op een rijkgevulde carrière. Ze is wellicht het schoolvoorbeeld van een persoon die hoewel allicht onbekend buiten haar werkterrein, toch het ict-gebruik van schier elke man, vrouw en kind in de wereld heeft beïnvloed. Haar fundamenteel onderzoek rond ‘wavelets’ tijdens haar passage bij AT&T Bell Labs in de VS was baanbrekend in de wereld van signaalverwerking, en vindt vandaag brede toepassing in wetenschap, engineering en computerwetenschappen. Zo wordt in de JPG2000-beeldcompressietechnologie uitgebreid gebruik gemaakt van haar werk.

Daubechies studeerde en doctoreerde in fysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceerde onder meer aan de Princeton University, en is momenteel de James B. Duke professor van wiskunde aan de Duke University in Durham (N.C.). In 2010 werd ze verkozen tot president van de Internationale Wiskundige Unie. Haar werk werd internationaal onderscheiden met awards en eredoctoraten, ook in ons land. Zo ontving ze in 2005 de gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Dit jaar werd dit nog extra in de verf gezet met de James Kilby medaille van de IEEE Signal Processing Society.

Ingrid De Latte

MANAGING DIRECTOR

NEXTIRAONE BENELUX

Zeven jaar al staat Ingrid De Latte aan het hoofd van NextiraOne Benelux. Zij leidt de netwerkintegrator en kon eind vorig jaar nog een mooi contract optekenen voor het volledige netwerk van de Raad van de Europese Unie, goed voor 6 miljoen euro. Daarmee richt de 53-jarige Ingrid De Latte zich ook steeds meer naar de grote projecten. Vorig jaar werden nog zo’n 30 medewerkers aangetrokken zodat NextiraOne nu meer dan 300 werknemers telt. In 2010 werd ze bekroond tot de eerste ICT Woman of the Year, een erkenning voor een pittige loopbaan. Na haar studies toegepaste wetenschappen, gaat ze aan de slag bij Xerox, maar een jaar later springt ze over naar Kodak waar ze 16 jaar blijft en doorgroeit tot marketingdirecteur. Bij de liberalisering in ’98 kiest ze voor de telecombiotoop. Eerst bij Belgacom, twee jaar later bij concurrent KPN. In 2001 kon ze een succesvolle herstructurering doorduwen bij Avaya. De paardenliefhebster en moeder van een knappe dochter, kon ook bij NextiraOne het schip op de juiste koers zetten. Ingrid De Latte kan hard onderhandelen, maar weet als managing director ook de medewerkers te stimuleren en klanten te binden.

Els Demeester

MANAGING DIRECTOR

TECH DATA BENELUX

Els Demeester staat al sinds jaar en dag aan de top in de Belgische ict-distributiesector. Ze kan dus ook zeker niet ontbreken in deze lijst. Demeester, die van opleiding industrieel ingenieur micro-elektronica is, werkt al meer dan 20 jaar in de distributiesector.

In 1989 gaat ze aan de slag bij Computer 2000, dat 11 jaar later Tech Data wordt na een overname. Dat jaar wordt ze managing director van België, en in 2001 van de hele Benelux. Het bedrijf doet het ondanks de moeilijke markt goed. Diversificatie is daar het codewoord. Onlangs nog kondigde Tech Data de overname van softwareontwerper Man and Machine aan. En de eerdere overname van Triade creëerde een sterke positie in de markt van consumentenelektronica. Sinds kort denkt Tech Data ook aan een verkoopmodel rond de ‘cloud’.

Demeester is ook immer een voorvechter voor de vrouwelijke kant van haar bedrijf, waar ongeveer 50 procent vrouwen werkt. “Ik was vroeger tegen het principe van positieve discriminatie van vrouwen”, zei ze daar eens over. “Ik ben daar echter van afgestapt omdat ik ontdekt heb dat positieve discriminatie de enige objectieve manier is om tegen al die negatieve krachten in te gaan. Zolang het objectief blijft tenminste.”

Kristof De Spiegeleer

OPRICHTER EN CEO

INCUBAID

De Gentse burgerlijk ingenieur Kristof De Spiegeleer heeft van zijn passie (bedrijven opstarten) zijn beroep gemaakt. Het aantal ‘exits’ op zijn naam staat over een periode van 10 jaar is indrukwekkend. Zo richtte hij onder meer de hostingspecialisten Dedigate en Hostbasket op, en later ook Datacenter Technologies (DCT), Virtualbox en Q-Layer. DCT werd al snel verkocht aan Symantec (Veritas), kort nadien volgde de verkoop van Dedigate aan het Amerikaanse Terramark. In 2008 nam Telenet Hostbasket over. Virtual Box en Q-Layer, tenslotte, kwamen respectievelijk in 2008 en in 2009 in handen van Sun. De Spiegeleers passie voor ondernemen is nu zelf in een bedrijf gegoten, Incubaid heet het. Zijn ‘incubator’ stond zo al aan de wieg van de specialisten in datacentertechnologie Amplidata, Awingu, Racktivity, A-Server en Dacentec. Daarbij mag trouwens ook Boatomatic gerekend worden -veeleer een uit de hand gelopen hobby van De Spiegeleer – dat gespecialiseerd is in niets minder dan bootautomatisering, vaak gebaseerd op de datacentertechnologie van de andere start-ups. Recent nog sloten Dacentec en Awingu partnerships af met Belgacom. Tenslotte werkt Incubaid samen met een Indische partner, en heeft het nu ook een Egyptische poot.

Chantal De Vrieze

BENELUX COUNTRY MANAGER

ECONOCOM

Ruim een jaar geleden werd Chantal De Vrieze bevorderd tot country manager van Econocom Benelux, maar ze is ook voorzitter van Agoria ICT, een functie waarin ze het imago van informaticastudies bij jongeren, vooral dan bij meisjes, maar ook ict-beroepen kan promoten. Als voorbeeld neemt ze haar eigen carrière, want ze heeft zelf geen informaticastudies gedaan. Met haar diploma rechten in Gent richtte ze zich immers eerst tot marketing (bij Agfa), voordat ze de overstap deed naar sales (eerst bij Agfa en daarna bij Leasing Van Breda). In 2001 ging ze aan de slag bij Econocom als sales director voordat ze country manager Belux werd in juni 2008. Sinds 2011 kwam ook Nederland daar bij. Daarnaast is ze managing director van Econocom Lease. En sinds eind 2011 is ze ook executive manager van Econocom Group (ze komt er trouwens openlijk voor uit dat ze voorstander is van de invoering van quota voor vrouwen in raden van bestuur), een groep die in boekjaar 2011 een omzet van 1,5 miljard euro behaald heeft. Deze jonge vijftiger (met als hobby’s haar gezin, lezen en reizen) hecht veel belang aan respect voor medewerkers en integriteit tegenover iedereen en ze wil zich focussen op de essentie en steeds vooruit gaan, want niets is verworven. Ze is ook van mening dat de kracht van een team schuilt in de complementariteit van de individuen.

Pierre Dumont

GENERAL MANAGER

DIMENSION DATA BELUX

Sinds meer dan 20 jaar staat Pierre Dumont aan het hoofd van het Belux-filiaal van Dimension Data. Hij zag hoe Comtech omgedoopt werd tot Dimension Data, en hoe het Zuid-Afrikaanse bedrijf ondertussen op zijn beurt overgenomen is door de Japanse telecomgigant NTT. Of hoe een bescheiden Brussels-Franstalige integrator omgevormd wordt tot een toonaangevende nationale speler. De omzet bedraagt ondertussen meer dan 217 miljoen euro, een toename met ongeveer 5 %, en dat met een team in de grootorde van 550 medewerkers. Een 50-tal aanwervingen wordt dit jaar voorzien, vooral in datacenter, servers en opslag. Vorig jaar werden zo’n 40 mensen aangetrokken.

Het Belux-filiaal haalt 50 % van zijn verkoop uit services, voornamelijk dankzij netwerkoplossingen (Cisco), videoconferentie (Tandberg), storage (EMC), security (Cisco, Fortinet, CheckPoint e.d.) en unified communications (Microsoft Lync). Sinds de overname van OpSource in de zomer van 2011 horen ook ‘cloud solutions’ in dat rijtje thuis. Dimension Data – of Didata zo u wil – werd door Data News al verkozen tot Network Integrator van het jaar. De spontane stijl van Pierre Dumont is ondertussen zowat het handelsmerk geworden van deze Naamse vader van 2 zonen die van piano houdt.

André Knaepen

CEO

CEGEKA

In november zal Cegeka, het kind van André Knaepen, in een ver verleden ooit voorbestemd om piloot te worden, 20 jaar worden. Sinds de managementbuy-out die hij in 1992 deed van de it-servicesactiviteiten van Cegeka Datacenter heeft hij Cegeka zien groeien van een kmo met 30 mensen naar een reus met ruim 1.550 werknemers en een omzet die naar de 200 miljoen euro neigt. Sinds het meerderheidsbelang in NSI zit Cegeka ook ten zuiden van de taalgrens en met de overname van Multidata nu ook in Luxemburg. Met de overname van het Gentse A.N.E. kwam daar ook een vestiging in Roemenië bij. Cegeka haalde het voorbije jaar mooie contracten bij onder meer Aviapartner, Argenta en Infrax. De opening van een nieuw datacenter in Hasselt illustreerde dit jaar nogmaals de ambities op de outsourcingmarkt.

Tongerenaar Knaepen heeft vandaag nog steeds een stevige vinger in de Cegeka-pap. Niet echt meer operationeel, maar wel in de grote strategische beslissingen van de firma. Terecht als je meer dan 70 procent van de aandelen in handen hebt. Al doet dat uiteraard stilaan vragen rijzen voor de opvolging van de zestiger. In zusterblad Trends zei hij daar onlangs over: “Wie de capaciteiten heeft, groeit er automatisch bovenuit.”

Brice Le Blévennec

CHIEF VISIONARY OFFICER

EMAKINA

Op zijn 16de gaf hij zijn eerste informaticalessen, vandaag zet hij de bakens uit bij Emakina, by far het grootste webbedrijf in België. De zelfverklaarde übergeek prutst al van zijn 12 jaar aan computers, en toen hij 16 was gaf hij zijn eerste lessen Basic. Dit gezegd zijnde, ontdekte de goeroe van het Belgische internet alles graag zelf. “Alles samen heb ik 17 bedrijven opgericht, mijn eerste op mijn 23ste (Ex Machina, waaruit in 2001 Emakina zou ontstaan). Dat waren eigenlijk mijn studies.” Le Blévennec is het typevoorbeeld van de self made man, een karikatuur bijna van een autodidact, en hij laat niet na dat te benadrukken. “Bij Emakina werken heel wat autodidacten. Young potentials kunnen bij ons onmiddellijk aan de slag.” Intussen is Emakina ook actief in Frankrijk en in Groot-Brittanië. Het bedrijf ambieert een plaats aan de Europese top. “Om waarde te kunnen creëren voor je klanten moet je op Europees niveau kunnen werken. Strategische beslissingen worden immers genomen in Duitsland, in Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk. België krijgt de kruimels. De dingen met weinig impact, zeg maar. Maar wij willen nog steeds de wereld veranderen. Onze ambitie is een plaats in de top vijf op de Europese web marketing markt.” Waarvan akte.

Pattie Maes

HEAD FLUID INTERFACES GROUP

MIT MEDIA LAB

Pattie Maes is een it-professional met wereldfaam. Nadat ze aan de afdeling computerwetenschappen van de VUB doctoreerde rond artificiële intelligentie, verkaste ze al snel naar het mekka van het onderzoek voor artificiële intelligentie: de MIT AI Labs in Cambridge, Massachusetts.

Het werk dat ze daar verrichtte, was ronduit baanbrekend. Samen met haar mentor Rodney Brooks maakte ze komaf met de theorie dat artificiële intelligentie moet worden opgebouwd als een zorgvuldig en volledig uitgewerkte set van regels, en zonder een centraal en complex overkoepelend programma. Op dat moment vond het idee van de ‘software agents’ – zelflerende, proactieve en gepersonaliseerde programmaatjes die worden ingezet als webservice – ingang bij wetenschappers over de hele wereld.

Maes zag in 1996 de tijd rijp om met een eigen bedrijfje te starten, Firefly Networks. Firefly werd zo populair, dat het nog geen twee jaar later opgekocht werd door Microsoft, waarna Maes zich weer volop op het MIT stortte.

Intussen is ze als hoofd van de Fluid Interfaces-afdeling van het MIT Media Lab niet alleen een referentie maar ook een veelgevraagd spreker. Haar ‘Sixth Sense’-project stelde ze al op de gerenommeerde TED-conferenties voor, maar ook vorig jaar nog op het World Creativity Forum in Hasselt.

Jean Martin

CEO

BSB

Toen Jean Martin in ’95 samen met 2 collega’s het bedrijf BSB oprichtte, had hij er waarschijnlijk geen flauw idee van dat hij een goeie 15 jaar later aan het hoofd zou staan van een vennootschap die duidelijk de ambitie koestert om op te klimmen naar de Europese top-5 van investeringsbeheersoftware voor de financiële wereld. Naast zijn werk als software-uitgever (met Solife voor het beheer van levensverzekeringen en Soliam voor vermogensbeheer) is het bedrijf ook een service provider. De groep telt ongeveer 400 werknemers en is aanwezig in 16 Europese landen met meer dan 100 klanten. Boekjaar 2011 eindigde met een verwachte omzetstijging van 13 % naar 35,1 miljoen euro, ondanks een verlies van 2,8 miljoen euro (zonder afschrijvingen en goodwill). De versterking van de verkoopteams in de 2de helft van 2011 zou moeten helpen om de lat nog hoger te leggen, naast een kostenverlagingsplan, terwijl er wordt gemikt op ASP en SaaS via zijn Solfia-aanbod dat vooral geschikt is voor family offices die zich willen uitrusten met beheertools die beter zijn aangepast aan hun structuur.Jean Martin behoorde tot de top-10 van Trends Managers van het Jaar 2011 terwijl BSB werd verkozen tot ICT Gazelle 2011 in Wallonië bij de ‘Grote Ondernemingen’.

Philippe Rogge

GENERAL MANAGER

MICROSOFT BELUX

Philippe Rogge heeft het duidelijk naar zijn zin bij Microsoft. Onder meer de inspanningen van de softwarereus op de mobiele markt en de oprichting van publiek-private ‘Microsoft Innovation Centers’ weet hij in ons land met verve in the picture te plaatsen. Hij is nochtans nog altijd maar een jaar het opperhoofd van Microsoft in ons land. In 2010 verliet hij Option waar hij de coo – zeg maar de nummer 2 – was. Midden 2010 volgde Rogge Ludo Wijckmans op als verkoopdirecteur voor de grote bedrijven en partners bij Microsoft. Toen Phillip Vandervoort even later Microsoft België en Luxemburg verliet voor de mooie job van coo in Latijns-Amerika, kwam Rogge in beeld.

Hij startte zijn carrière als it-ontwikkelaar en projectmanager bij Esso. Bij CMB werd hij nadien onder andere verantwoordelijk voor it & telecom. Hij werkte ook 8 jaar bij Belgacom in verschillende functies tot hij er vp business development & strategy enterprise werd. Rogge, ‘zoon van’, is ook een fervent zeiler en was de Belgische delegatieleider op de Olympische Spelen van 2008. Die passie voor sport kan hij ook uiten als lid van de Raad van Bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

Benoit Scheen

EVP EUROPE (EXCL. FRANCE)

FRANCE TELECOM

Luikenaar Benoit Scheen schoof vorige zomer door naar een topfunctie bij France Télécom, het moederbedrijf van Mobistar. France Télécom-Orange stelde hem aan tot executive vice president of Europe (exclusief Frankrijk). Hij werd zo meteen verantwoordelijk voor 38.000 werknemers en een omzet van 12,5 miljard euro die gegenereerd wordt door 60 miljoen klanten. In die nieuwe functie wordt hij ook de eerste Belg in het uitvoerend comité van France Télécom.

De ex-ceo van Mobistar vertoeft dus regelmatig in Parijs, maar heeft nog steeds een bureau in het Sirius-gebouw in Evere waar hij toch één keer per week binnenspringt. Sinds 2008 was hij als ceo het gezicht van de gsm-operator die hij na de overname van de b2b-activiteiten van Versatel omvormde tot een it-speler.

De 45-jarige liefhebber van snelle motoren, studeerde computerwetenschappen in Namen, werkte een jaartje bij IBM, maar begon in ’92 bij Compaq waar hij doorgroeide tot sales manager. Bij de overname door HP in 2002 werd hij voor 12 landen verantwoordelijk voor de pc-business. In 2004 was hij het reizen beu en werd hij managing director van HP Belux.

Nu hij bij France Télécom zowat heel Europa onder zijn hoede heeft, moet hij dat reizen er wel weer bij nemen natuurlijk…

Bruno Segers

CEO

REAL DOLMEN

Bruno Segers is een naam als een klok in de Belgische ict-wereld, steeds goed voor een uitgesproken mening of opinie…. Waarbij hij al eens zijn nek durft uitsteken, ook op de fora die de nieuwe elektronische media bieden. Zijn carrière kan je tevens bijzonder rijk heten, met een start bij Hessenatie als analist-programmeur, om vervolgens langs Ebes-Interescaut, Agfa-Gevaert, Digital Equipment en Oracle bij Lotus terecht te komen. En dat in de hoogtijdagen van Lotus 1-2-3, meteen goed voor een eerste orgelpunt. Na de overname door IBM vervult hij in dat bedrijf een aantal functies om vervolgens na een passage bij Merant (als emea-baas) aan het hoofd van Microsoft Belux te komen. Stak hij hier een ietsje te ver zijn nek uit? Bedankt voor bewezen diensten bij MS, pikt hij een klein jaar later de draad weer op bij Real (Software) als coo, om vervolgens na de overname door Dolmen tot ceo van RealDolmen te worden benoemd. Daar boekt hij ondertussen mooie resultaten, met voor boekjaar 2011 (tot eind maart 2011) een omzetgroei van ca. 3 % (tot 244 miljoen euro)en een winst die meer dan vervijfvoudigde. Eind 2011 werd RealDolmen overigens gelauwerd als eerste ‘ICT Gazelle’ voor ‘Grote Ondernemingen’ in Vlaanderen!

Duco Sickinghe

CEO

TELENET

Duco Sickinghe staat 10 jaar aan het hoofd van Telenet, en het waren 10 jaar van innovatie en groei. Met die woorden motiveerde juryvoorzitter Luc Vandewalle nog de keuze voor Duco Sickinghe tot de ‘Manager van het Jaar 2011’.

Doet Sickinghe het nog eens over? Het afgelopen jaar was de Nederlander in ieder geval een Belgisch ‘ICT Personality’. Samen met het Waalse Voo haalde hij de vierde gsm-licentie binnen. De onvermoeibare Sickinghe is ongetwijfeld verlekkerd op de verdere uitbouw van dat mobiele aanbod. Al heeft hij er sinds vorig jaar wel een gesel bij. Het BIPT wil tegen oktober 2012 de kabel definitief openstellen voor andere operatoren. De ceo van Telenet laat geen gelegenheid onbenut om zijn ongenoegen hierover duidelijk te maken. Dat de prijzen door deze regulering net zullen stijgen, dat de content gefragmenteerder wordt en dat innovatie ontmoedigd wordt. Het zou Telenet volgens Sickinghe miljoenen euro’s kosten. In de voorbije 10 jaar slaagde Sickinghe er in om de kabeloperator op de kaart te zetten in Vlaanderen. Hij studeerde rechten en begon zijn loopbaan bij HP in Zwitserland en werkte een tijdje voor NEXT van wijlen Steve Jobs. Mogelijk komt ook daar zijn drang naar innovatie van, wat bijvoorbeeld resulteerde in het Yelo-project.

Eric Van Bael

MANAGING DIRECTOR

HP BELUX

Eric Van Bael, benoemd tot country manager Belux HP in november 2009, begon zijn carrière bij de Kredietbank, voordat hij in ’85 aan de slag ging bij EDS en meewerkte aan grote Europese projecten voor GM. Na een tussenstop bij Opel Belgium in ’94 en daarna opnieuw bij GM Europe, keert hij terug naar EDS, waar hij meer bepaald instaat voor het uitbestedingcontract van de Vlaamse Gemeenschap. Deze vader van 2 kinderen en sportliefhebber (golf, skiën, surfen, joggen) komt aan het hoofd te staan van de Belux dochteronderneming als gevolg van de overname van EDS door HP. Vorig jaar slaagde hij erin om de nummer een- of twee-positie te versterken in de segmenten waar HP aanwezig is, of het nu gaat om printing/beeldvorming, pc of ondernemingen (producten en diensten). Met enkele mooie contracten bij AB Inbev, BNP Paribas Fortis, Alpha Card of de Europese instellingen, en de aanwerving van 200 nieuwe medewerkers (voortaan 2.600 mensen) en 70 geplande aanwervingen in 2012, naast een sterk accent op opleiding. Hij is “voorzichtig optimistisch” voor dit jaar en mikt sterk op cloud computing, veiligheid, e-printing en de nieuwe ultraportables (tablets en ultrabooks), met nadruk op de rol van de partners (de recente Channel Awards bevestigden zijn engagement).

Sophie Vandebroek

CTO & PRESIDENT

XEROX INNOVATION GROUP

Sophie Vandebroek blijft het voorbeeld van hoe vrouwen in bedrijven doorheen het glazen plafond kunnen stoten en vervolgens aan de top blijven. Als hoofd van de Innovation Group, en zo onder meer verantwoordelijk voor de Xerox-researchcentra (zoals het vermaarde PARC in Palo Alto) sinds 2006 is ze een stevige kandidate in deze lijst. Bij Xerox heeft Vandebroek een dubbele opdracht. Enerzijds is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten die de toekomstige omzet van Xerox moeten verzekeren, zowel voor kantoorapparatuur als geïntegreerde printoplossingen en gerelateerde services. Anderzijds blijft Vandebroek zich actief inzetten voor de blijvende stimulering van het talent van alle mogelijke groepen binnen Xerox.

Sophie Vandebroek studeerde aan de KU Leuven en doctoreerde in de VS aan de Cornell University dankzij een Fullbright Fellow studiebeurs. Na een passage bij IBM maakte ze carrière bij Xerox. “Creating change, bending the rules and exploring the unknown” zijn voor haar de elementen die innovatie bij Xerox drijven. In het voorbije jaar werd ze ook opgenomen in de ‘Women In Technology International Hall of Fame’.

Bart Van Den Meersche

EXECUTIVE VICE PRESIDENT EBU

BELGACOM

Het is iets meer dan een jaar geleden dat Bart Van Den Meersche na 28 jaar IBM koos voor een topjob bij Belgacom. Als executive vice president van de enterprise business unit is hij met zo’n 5.000 medewerkers verantwoordelijk voor een omzet van zowat 2,5 miljard euro. En hij heeft meteen z’n borst natgemaakt want hij wil zijn bedrijfsafdeling opnieuw zien groeien. Telecom zelf zit al een tijdje in een neerwaartse spiraal, mede dank zij de ingrijpende regelgeving, maar de nieuwe ‘interconnected world’ moet dat niet alleen compenseren maar tevens overstijgen. “Het gaat om content, toepassingen en toestellen. Wij hebben alles in huis om die met elkaar te connecteren. En de backbone wordt de cloud, mede dankzij onze datacenters. De transformatie wordt zichtbaar,” vertelt Van Den Meersch. De 54-jarige vader van 3 kinderen is een netwerker die zijn troepen kan aansturen. Binnen de Belgacom-omgeving heeft hij zich behoorlijk snel aangepast. Zijn ervaring bij IBM waar hij tien jaar lang country manager was zal hem daarbij zeker helpen.

Geert Van Peteghem

DIRECTOR SERVICES NOORD EUROPA

EMC

Net als vele andere kaderleden van de Belgische dochteronderneming voor opslagspecialist EMC, werd Geert Van Peteghem gepromoveerd naar internationale functies. 10 jaar geleden werd hij aangenomen als partner sales manager voor Noord-Europa van EMC (na een loopbaan bij Parametric Technology en Spector Photo). Deze licentiaat communicatiewetenschappen van de UGent en houder van een master aan de Vlerick Management School werd in 2006 benoemd tot algemeen directeur van de dochteronderneming Belux. Ondanks de economische risico’s is hij erin geslaagd om de omzet met 50 % te doen stijgen, terwijl het klantenbestand, de directe en indirecte distributiekanalen en de Luxemburgse dochteronderneming werden uitgebreid. Het jaar 2011 wordt over het algemeen gezien als een “goed jaar” dat wordt gekenmerkt door de aanwerving van een tiental werknemers (nu 172 mensen), dankzij het big datafenomeen, IT as a Service en convergerende infrastructuren (met Cisco en VMware). In het kader van zijn nieuwe missie moet Van Peteghem binnen de entiteit Global Services klanten helpen om hun opslaginfrastructuur om te vormen naar een convergerende omgeving, verrijkt met cloud en big data. Intussen maakt hij nog tijd vrij voor zijn gezin, fotografie en sport.

Saskia Van Uffelen

CEO

BULL BELUX

Personaliteit? Heeft Saskia Van Uffelen! Om als ceo aan te treden bij een bedrijf met een eerbiedwaardige traditie – ze mocht het 70-jarig bestaan van Bull Belux vieren – moet je een klare kijk op de ict business hebben en die kunnen overbrengen. Het gevolg? Wanneer Bull zijn BullWay 2011-2013 strategie presenteerde met vier kernpunten – groei, ambitie, competitiviteit en agility – hernam het hoofdkwartier in wezen de strategie die Saskia Van Uffelen van bij haar aantreden in België en Luxemburg nastreefde. Daarbij kijkt ze ook radicaal naar marktsegmenten (ondersteund met de nodige investeringen) waar Bull allicht niet traditioneel actief was. Zoals supercomputers! Tegelijk houdt ze ook de ‘traditie’ in eer, zodat ook gebruikers van de GCos legacy-mainframes niet in de kou blijven staan.

Daarnaast heeft Van Uffelen de titel van ‘ICT Woman of the Year’ die ze in 2011 kreeg toegekend, extra glans en diepte gegeven. Niet alleen ijverde ze voor vrouwen in ict-beroepen, maar met haar actie ‘IT is Cool’ mikte ze ook op meer enthousiasme voor ict bij jongeren. Meteen heeft ze haar opvolgsters een sterk voorbeeld gezet.

Eric Van Zele

PRESIDENT & CEO

BARCO

Eric Van Zele (63) als een ‘winner’ omschrijven, is zeer zeker gerechtvaardigd. Toen hij aantrad als president en ceo van Barco in 2009 moest hij optornen tegen een stevige klus, want Barco leek een vogel voor de kat. Begin februari van dit jaar kon hij evenwel een omzet van 1,041 miljard euro aankondigen, goed voor een stijging met 16,1 procent ten opzichte van 2010. Ook de winst steeg, van 43,6 miljoen euro tot 75,9 miljoen euro (haast +74 %).

Toegegeven, in deze cijfers speelt de groei van de ‘entertainment’ divisie een bijzonder grote rol, dank zij de grote populariteit van de Barco digitale cinemaprojectoren. En hoewel het moeilijk zal zijn een groei van deze producten met 31 procent vol te houden, is een exclusief contract om in de volgende zeven jaar projectoren voor de Imax theaters wereldwijd te leveren toch al niet min. Belangrijk is evenwel dat Van Zele alle afdelingen naar een hogere omzet of goede vooruitzichten heeft weten te tillen.

Van Zele kon voor dit alles natuurlijk voortbouwen op zijn ervaring als ceo van Pauwels Trafo (en na de verkoop ervan bij het Indische Compton Greaves Power), en voordien bij Telindus onder de leiding van John Cordier. Na een ingenieursdiploma aan de KaHo in Leuven, werkte hij eerst 27 jaar bij Raychem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content