Meer dan 100 sportievelingen reden deze maand van Brussel naar Barcelona om de mogelijkheden van mobiele gezondheidsoplossingen te demonstreren.
Van 5 tot 18 september reden ruim 100 fietsamateurs (waaronder een 20-tal diabeten) van Brussel naar Barcelona om publieke belangstelling te wekken voor diabetes, en om te wijzen op het potentieel van mobiele gezondheidsoplossingen.
Tijdens de ‘mHealth Grand Tour’, die in totaal een afstand van 2100 kilometer bestreek, werden de effecten van uithoudingsoefeningen op de bloedsuikerspiegel van de deelnemers gemeten met de hulp van sensoren en monitoringsystemen. Newcastle University hoopt uit de data waardevolle informatie te kunnen distilleren. De observatiestudie zal bijvoorbeeld de gezondheids- en fietsprestatiegegevens van topatleten, professionele atleten met ‘type 1’-diabetes en fietsers zónder diabetes met elkaar vergelijken. De Grand Tour is een initiatief van de internationale GSMA (GSM Association), die er wilde op wijzen dat de Europese industrie klaar is voor het in de markt zetten van mobiele gezondheidsoplossingen. Zo werd er bijvoorbeeld getoond hoe de functies van een traditionele diabetesmeter gemakkelijk kunnen worden overgenomen door een app op een smartphone.
MACHINE 2 MACHINE
Tijdens de 13-dagen durende observatie droegen de deelnemers een glucosemonitoringsysteem van Dexcom en een fietscomputer met hartslagmeter van Garmin. Met behulp van het ANT-protocol werden de gegevens uit de sensoren doorgeseind naar een Sony Xperia Android-smartphone, waardoor de fietsers hun eigen vorderingen konden bijhouden.
Dezelfde data werd in één adem ook naar het datacenter van de Newcastle University gestuurd, en wel via machine-to-machine modules (van de Duitse fabrikant HMM) in de zadels van de fietsen. Zo konden de prestaties, de hartslag en de suikerspiegels van de deelnemers ten alle tijden in real time worden opgevolgd door de onderzoekers. Orange stond in voor het netwerkgedeelte en voor de sim-kaarten in de telefoons en in de m2m-modules.
“Een diabetespatiënt die maandelijks op controle moet gaan zou dat even goed om de drie maanden kunnen doen als hij van op afstand gevolgd wordt door de dokter”, geeft directeur web technology David Pollington van de GSMA een woordje uitleg. “Met de mHealth Grand Tour willen we aantonen dat de technologie voor remote monitoring veilig en betrouwbaar is, en helemaal op punt staat.”
DOKTER
Maar als de feedback over een patiënt rechtstreeks in de mailbox van de dokter terecht komt, dan duikt er een ander probleem op. Niet alle dokters zijn immers gewonnen voor dergelijke praktijken. Artsen worden ook niet betaald om hun patiënten op te volgen met apps. En patiënten kunnen zich afvragen wat er met al die data gebeurt die wordt bijgehouden. Wat als verzekeringsmaatschappijen er lucht van krijgen?”
“Daarom zou het goed zijn dat alle betrokken partijen rond de tafel gaan zitten”, knikt head of unit for health and well being Peteris Zilgalvis van de Europese Commssie. “In de VS zijn er al honderden apps beschikbaar voor het monitoren van suikerzieken, maar in Europa willen we verder gaan en met sterke, veilige en transparante systemen komen, in samenwerking met overheden én met de gezondheidssector.”
“Ook daarom werd de mGrand Tour georganiseerd”, aldus nog Pollington. “Om alle betrokken organisaties eens samen te brengen: farmaceutische bedrijven, mobiele operatoren, zorginstellingen, technologiebedrijven, professionele zorgverleners en overheden.”
“Ongeveer 10 procent van de totale jaarlijkse Europese gezondheidsuitgaven wordt besteed aan diabetes. Als mensen zelf hun glucosewaarden en hun bloeddruk bijhouden, dan kunnen die kosten flink naar omlaag.”
www.mhealthtour.com
Frederik Tibau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier