Meerdere wifi-toegangspunten en -routers centraal beheren is niet altijd simpel. Traditioneel worden hiervoor een of meer centrale controllers gebruikt. Aerohive-apparatuur configureert zichzelf in een draadloze mesh zonder centrale controller. Het bedrijf introduceert nu ook draadloze afdelingsrouters.

Door de populariteit van mobiele apparatuur en de trend naar byod (bring your own device(s)) verwachten medewerkers overal online te kunnen gaan, zowel binnen als buiten de bedrijfsgebouwen. En ze willen dat doen via een goed presterende draadloze netwerkverbinding. Het centrale beheer van meer dan een handvol wifi-apparaten is echter moeilijk. Investeren in een oplossing met centrale controller(s) heeft het nadeel van een single point of failure. Dergelijke configuraties zijn ook moeilijker en duurder om uit te rollen op fysiek van elkaar gescheiden locaties. Ten slotte kunnen centrale controllers ook flessenhalsproblemen en dus prestatieverlies veroorzaken.

De draadloze access points van de Amerikaanse wifi-specialist Aerohive Networks werken zonder controller. Ze hebben eigen intelligentie aan boord in de vorm van een heus besturingssysteem, HiveOS. Elk apparaat wisselt voortdurend informatie uit met andere apparaten en met in de cloud draaiende Aerohive Hivemanager beheersoftware volgens het bedrijfseigen cooperative control protocol.

Beheerders kunnen centraal de prestaties van het draadloze netwerk bewaken en de configuratie ervan regelen en wijzigen. Nieuwe apparaten nemen automatisch de configuratie over van hun buren volgens de principes van mesh networking (veelhoekverbindingen). Elk apparaat blijft zelfstandig functioneren, ook wanneer het apparaat de verbinding met de mesh verliest.

Nieuw in het gamma zijn de draadloze Aerohive BR-routers voor bijkantoren en telewerkers. Beheerders kunnen de apparatuur naar het bijkantoor of de telewerker sturen. Het volstaat dat iemand daar het apparaat aansluit op een bestaande internetverbinding om het vervolgens via HiveManager Online van op afstand te kunnen configureren en beheren. Het systeem schaalt volgens Aerohive probleemloos naar honderden tot duizenden devices.

Praktijk

Wij testten een BR-100 en BR-200 router. De BR-100 is een piepklein routertje voor telewerkers met één wifi-radio, één wan-aansluiting en vier fast ethernet-poorten. De iets grotere, maar nog altijd zeer compacte BR-200 is bedoeld voor het aansluiten van een bijkantoor en biedt dual band wifi, vijf gigabit ethernetpoorten die elk geschikt zijn voor een wan-connectie en waarvan er twee poe (power over ethernet) pse-aansluitingen toelaten. Ten slotte is er een usb-poort waarop een 3G/4G-modem kan worden aangesloten als noodverbinding mocht de gewone internetverbinding uitvallen.

De Aerohive router wordt geïnstalleerd achter een bestaande firewall/nat-router of direct aangesloten op een dsl- of kabelmodem. Wij kozen voor de eerste opstelling. Alle Aerohive routers ondersteunen dhcp, statische ip-adressen of pppoe voor de wan-verbinding. In grotere bijkantoren kan het nodig zijn bijkomende draadloze toegangspunten te voorzien. Die extra Aerohive ap’s dient u dan achter de router te plaatsen, of in een mesh-configuratie met de route te integreren. Nadat de router verbonden was met het internet, logden we in op MyHive, een beveiligde website die toegang geeft tot HiveManager Online en Redirector. De laatste optie is bedoeld om niet-geconfigureerde HiveAP’s manueel toe te voegen aan de HiveManager-beheeromgeving. HiveManager is een simpel ogende, maar erg uitgebreide. Aerohive is typisch bedoeld voor grote installaties. Daarom is een topologie-optie voorzien waarmee u visuele kaarten kunt tekenen van uw volledige Aerohive-installatie. Dat is bijvoorbeeld handig om de dekking in te schatten en de ideale plaatsing van ap’s via simulatie te bepalen. Daarnaast is het ook bruikbaar als visueel alternatief voor de reguliere monitoringoptie. Configuraties worden bewaard in netwerk-policy’s. De opties zijn zeer uitgebreid, maar de interface is erg eenvoudig. Men kan eerst de hoofdopties instellen en pas daarna zaken zoals quality of service, beveiliging en aparte toegang voor gasten in detail regelen. Het zijn deze policy’s die naar alle apparaten in het netwerk worden gepusht. Dit kan manueel of volledig automatisch via auto provisoning.

CONCLUSIE

Het sterke punt van Aerohive is de bedrieglijke eenvoud. U kunt u er gecompliceerde, performante draadloze netwerken mee uitrollen en beheren met een minimum aan inspanningen.

INFO

PRODUCT: AEROHIVE BRANCH ROUTERS BR-100 ET BR-200-WP

PRODUCENT: Aerohive, www.aerohive.com

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content