‘WIJ ZIJN GEEN VASTGOEDBOEREN !’

Pieterjan Van Leemputten

De Corda Campus barst uit zijn voegen. Steeds meer bedrijven en starters kloppen aan bij de oude Philips-site. Zo veel dat de campus in sneltempo uitbreidt. Maar algemeen directeur Raf Degens wil niet zomaar kantoorruimte verhuren. “Het moet leuk zijn voor de mensen, de bedrijven volgen wel.”

Ver weg van de files rond Antwerpen, Gent en Brussel is de Hasseltse Corda Campus vandaag vooral bekend als de thuishaven van Mobile Vikings en de Corda Incubator. Het bedrijventerrein telt 100 bedrijven en 91 start-ups. “Het bestaat bijna niet in België, 191 ondernemingen op één campus”, zegt een trotse Raf Degens. Dat de Campus is uitverkocht, is de ideale gelegenheid om even tot rust te komen, maar daar heeft de kersverse algemeen directeur geen zin in. In minder dan acht maanden worden twee oude Philips-productiehallen op het terrein gestript en omgevormd tot wat Degens omschrijft als ‘de werkplek van de toekomst’ : “We gaan niet investeren in een hal, maar in een businessmodel dat uniek is in het Belgische landschap.”

Het succes van een ideale bedrijvencampus ligt volgens Degens in twee zaken. Kruisbestuiving en de community verwennen. “Grote bedrijven kijken al lang niet meer neer op starters, ze gaan er zelf op bezoek om inspiratie te halen. Maar we zien hier ook starters die bij grotere spelers aankloppen om te kijken hoe zij dingen doen.”

“Het tweede aspect zijn de twee communities : die van de drieduizend mensen die hier werken en van de bedrijven zelf.” Het gaat hem daarbij over de details. “Ons bedrijfsrestaurant is niet zomaar een cafetaria, we hebben bewust nagedacht over de cateraar en het aantal warme maaltijden. Overdag is die ruimte ook een meetingruimte, ‘s avonds zijn hier bedrijfsfeesten. Maar er is ook een koffiebar waar de kranten elke ochtend liggen. Je kan hier van 7 uur ‘s morgens tot 23 uur ‘s avonds terecht.” Voor Degens is zo’n omgeving cruciaal voor een kruisbestuiving. “Hier beginnen die 1-on-1’s. Geen afspraken, maar mensen die elkaar spontaan tegenkomen. Ze babbelen over waar ze mee bezig zijn en komen zo soms tot nieuwe samenwerkingen of inzichten.” Degens gaat enthousiast door over de maandelijkse keynotes en events op de campus. Maar die horen allemaal tot een groter plan : bedrijven en mensen aantrekken. Vooral dat laatste is van belang, want technologisch talent kan overal een job vinden. “Mensen willen graag af en toe van job wisselen, maar ze willen vaak niet weg van de campus zelf”, vult communicatie- en eventcoördinator Goele Lemmens aan. Het succes van de campus herkent Degens ook in het feit dat andere bedrijvenzones komen spieken in Limburg. “We zijn momenteel uitverkocht, maar ons concept zal gekopieerd worden in Gent, Leuven of Antwerpen.

MEER DAN LIMBURG

Als LRM-project is de Corda Campus Limburgs in hart en nieren. Maar dat betekent niet dat het enkel Limburgers aantrekt. “Ik wil van dat Limburg-harnas af. Hier zit je in een vijver van 800.000 mensen. Terwijl ons afzetgebied begint onder de ring van Antwerpen. Ook mensen uit Aarschot, Herentals of Luik rijden liever richting Hasselt dan zich door de files te wagen. Dan zit je al in een vijver van rond de 1,4 miljoen mensen. Natuurlijk besef ik dat een Gentenaar niet staat te springen om naar Hasselt te komen. Maar mocht het mobiliteitsprobleem opgelost zijn, dan zouden ze zelfs van daar naar hier komen.” Ook internationaal hoopt Degens meer talenten aan te trekken. “Vandaag zien we nog niet zoveel mensen uit Nederland en Duitsland. Terwijl Aken op amper veertig kilometer ligt en een van de beste technische universiteiten van Duitsland heeft. Dat is een vijver waar we nog niet in zitten.” Maar de ambitie om ook daar afgestudeerden warm te maken voor een job in Hasselt is er ongetwijfeld.

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content