Belgacom maakte in maart vorig jaar een half miljoen euro vrij om jonge softwarebedrijven naar de cloud te begeleiden. Anderhalf jaar later plukt het bedrijf de vruchten van die inspanning.

Met Becloud Accelerate lanceerde Belgacom een project om jonge isv’s (independent software vendors) gedurende 18 maanden steun van Belgacom te geven. De focus ligt daarbij op gratis cloudinfrastructuur van Becloud. maar tegelijk krijgen de isv’s feedback van experts binnen het bedrijf zelf. “Wat ze precies krijgen hangt van het bedrijf zelf. Een isv die bezig is met track & trace zal bijvoorbeeld iemand van onze m2m-afdeling kunnen raadplegen” zegt Walter Van Uytven, cloud director bij Belgacom. Het komt er op neer dat er elke maand wordt overlegd, met het een overstap of instap naar de cloud om zo software te verkopen. Momenteel begeleidt Belgacom zo’n twintig bedrijven, allemaal starters of kleine bedrijven die hun zakenmodel naar de cloud willen brengen. Ook vandaag kan je je nog aanmelden voor het programma laat Van Uytven tijdens het gesprek vallen.

“We zijn tevreden met de aantallen, maar we blijven nieuwe ondernemingen steunen, zo lang ze het maar ernstig nemen.” Want die middelen krijgen jonge bedrijven niet zomaar. “Ze moeten bij ons een businessplan voorleggen en onder meer bereid zijn om inzicht te geven in hun structuur en hun motivatie om voor Belgacom te kiezen”, zegt Van Uytven. Een voorbeeld hiervan is Whitebox, dat software voor de bouwsector verdeelt. Vaak gaat het om software die voor korte tijd veel rekenkracht vraagt, of waarvan een architect het maar voor één bepaald project moet gebruiken en dan biedt een pay-as-you-go model meer flexibiliteit dan een dvd met de software op. “Nadat Belgacom goedkeuring gaf voor ons businessplan hebben we samengezeten met hun cloudexperts en vandaag hebben we een klein stuk van ons aanbod in de cloud staan” licht Jo Gijbels van Whitebox toe. “De bouwsector is een vrij conservatieve markt, we zijn dan ook de eerste om dit in de bouwsector in België te doen.” Van Belgacom krijgt Whitebox voor een bepaald bedrag per maand aan cloudinfrastructuur, in dit geval gaat het om Becloud Vcontainer.

Belgacom is uiteraard geen liefdadigheidsinstelling. “We krijgen zelf enorm veel terug van ondernemers die met de ontwikkeling van hun producten bezig zijn. We leren wat hun noden zijn en we krijgen feedback over ons aanbod” zegt Van Uytven. “Het gaat om releases die worden aangepast op het goede moment, extra functionaliteiten of het voorzien van standaard images. Rond app virtualisatie hebben we bijvoorbeeld een heel eenvoudige functie toegevoegd waarbij je een virtuele desktop eenvoudig kan klonen. Het zijn vaak dingen die we heel snel of makkelijk kunnen toevoegen, maar wel voor een bedrijf de zaken plots een stuk makkelijker maken.”

Na de 18 maanden staat het de startups vrij om Belgacom vaarwel te zeggen. “Ze kunnen altijd hun virtuele machines importeren of exporteren”, zegt Van Uytven. De deal gaat over steun van Belgacom dat in ruil inzicht krijgt in wat jonge bedrijven willen en verwachten van een Belgische cloudaanbieder. Al hoopt het bedrijf uiteraard ook een commerciële staart aan het verhaal. “We hopen natuurlijk dat die start-ups succesvol zijn en dat ze nadien ook klant worden bij Belgacom.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content