Windows 11 komt traag op gang
Vrij onverwacht kondigde Microsoft vorig jaar de opvolger van Windows 10 aan. Een jaar na lancering blijft de grote adoptie uit, al heeft dat zijn redenen.
Vandaag draait het overgrote deel van de Windows-toestellen in België, 77,22% om precies te zijn, nog op Windows 10. Windows 11 komt met 17,22% op een tweede plaats. Het verschil met de oudere systemen (die al even niet meer worden ondersteund) is groot. Windows 8.1 kan nog 3,05% van de gebruikers bekoren, Windows 8 zelfs maar 0,26% en Windows Vista 0,07%. Het lang populaire Windows XP is eindelijk uit de statistieken gevallen.
Daarmee is de adoptie van nieuwere Windows-systemen in België iets hoger dan in de rest van de wereld. Daar schommelt Windows 10 nog op bijna 72% en Windows 11 op 13,56%. Ook ten opzichte van de rest van Europa wordt Windows 11 iets vaker geïnstalleerd in België. De cijfers zijn afkomstig van Statcounter, die ze verzamelt op basis van tracking op verschillende websites. Het gaat dus hoofdzakelijk om pc’s die actief zijn op het internet.
Wil dat nu zeggen dat Windows 11 het goed of slecht doet? Puur cijfermatig gaat het trager dan bij Windows 10. Vergelijken we het wereldwijde marktaandeel bij Statcounter in juli 2016, één jaar na de release van Windows 10, dan haalt dat OS daar al 28,4%, tegenover 48,8% voor Windows 7 (Windows 8 en 8.1 zitten veel lager en zijn nooit populairder geweest dan Windows 7).
Bij de update van Windows 7 naar Windows 10 verkondigde Microsoft dan ook dat er na 10 geen nieuwe Windows-versies meer zouden komen. De versie zou continu updates krijgen en was dus de eindbestemming. Upgraden zou ook tijdelijk gratis zijn, terwijl achteraf een update kopen wel geld zou kosten. Met de release van Windows 11 hebben we geleerd dat dat voornamelijk marketingpraat was.
Die valse beloftes in combinatie met een beperkte meerwaarde fnuiken de opkomst van Windows 11, maar de adoptie gaat wel door. Als we naar de afgelopen maanden kijken, dan valt meteen op dat er deze zomer een kleine inhaalbeweging op gang kwam. Die trend is globaal, maar net iets duidelijker afgetekend in België.
Dat komt vermoedelijk omdat Microsoft haar gebruikers sinds deze zomer actief richting Windows 11 duwt via oproepen tot installatie bij het opstarten. Die berichten deden het marktaandeel van Windows 11 tussen juli en augustus van 12,06% naar 19,24% stijgen. Tegelijk daalde het aandeel van Windows 10 min of meer gelijkaardig. De oplettende lezer merkt misschien op dat het marktaandeel van Windows 11 intussen met twee procent is gezakt, maar dat ligt vermoedelijk aan schommelingen in het aantal toestellen waarmee wordt gemeten.
De andere reden dat adoptie niet sneller gaat is dat een groot deel van de Windows-toestellen bedrijfscomputers zijn. Daarvan is historisch geweten dat ze zelden het eerste jaar upgraden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier