Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een jaar geleden schreven we dat 2011 de annalen zou ingaan als het jaar waarin de pc aan zijn onvermijdelijke doodstrijd begon. Vandaag luidt de vraag of de talrijke Windows 8-hybrides en convertibles die dezer dagen gelanceerd worden, de negatieve spiraal waarin de traditionele pc-bouwers terecht zijn gekomen, kunnen ombuigen.

De technologiesector maakt de grootste en snelste omwenteling uit zijn bestaan mee. De snelle transitie naar mobiele toestellen met touch-interface laat traditionele pc-giganten als HP, Acer en Dell verweesd achter. Momenteel zijn het immers vooral Apple en Samsung die de lakens uitdelen in smartphone- en tablet-land.

Tenzij u de voorbije weken op Mars verbleef, zal het u allicht zijn opgevallen dat ook Microsoft eindelijk een besturingssysteem op maat van mobiele toestellen en touchscreens heeft gelanceerd, namelijk Windows 8. Om die lancering kracht bij te zetten, hebben de kornuiten van Steve Ballmer zelfs een eigen tablet gebouwd, de Surface. Het Microsoft-opperhoofd laat zich trouwens voortdurend ontvallen dat er nog hardwareproducten van zijn bedrijf op komst zijn.

Microsoft als hardwareboer? Voorlopig dan toch. Om de traditionele hardware-partners een duwtje in de rug te geven, en omdat er zo veel op het spel staat. In elk geval zullen we in de komende weken en maanden overspoeld worden door tablets, hybrides en convertibles die draaien op Windows 8.

Het valt nog af te wachten of die toestellen (tablets die tegelijk ook laptops zijn en laptops die ook in tabletmodus kunnen gebruikt worden, of waar je het scherm van kan afhalen) de aandacht kunnen afleiden van de populaire iPad en en passant de magere verkoop van de ultrabooks kunnen aanzwengelen. Dat is heus geen eenvoudige opdracht, want de nieuwe Windows 8-toestellen zijn aan de dure kant, terwijl Apple, Amazon, Samsung én Google de consument bestoken met goedkope en goed in de hand liggende 7 inch-tablets.

“De pc-sector krijgt zware klappen van de tablet- en de smartphonebouwers”, zegt vice president Bryan Ma van marktonderzoeker IDC daarover. “En omdat de onderdelen van de ultrabooks en dus van heel wat Windows 8-toestellen voorlopig prijzig blijven, kosten de toestellen nog te veel voor heel wat consumenten.”

Als er één ding vaststaat, dan wel dat de rol van de traditionele desktopcomputer is uitgespeeld. In 2013 zullen smartphones de pc passeren als populairste internetdevice, zo zegt Gartner, terwijl de verkoop van de klassieke ‘dozen’ dramatisch aan het slinken is. In de hoop de finale doodstrijd nog wat te kunnen rekken, worden er nu iMac-lookalikes mét groot touchscreen in de markt gezet, maar specialisten betwijfelen of die toestellen succesvol worden.

Data

Het steeds groeiende aantal mensen en machines dat online gaat, zal dan weer zorgen voor een ware explosie van de hoeveelheid data. Volgens IDC zal die hoeveelheid tegen 2015 toenemen van de huidige 2,5 miljard terabyte tot niet minder dan 8 miljard terabyte of 8 zetabyte!

“Gevestigde spelers zullen snel aan relevantie verliezen als ze niet snel nieuwe cloudproviders inlijven”, klinkt het bij de analist. “Niet alleen Microsoft, maar ook IBM en Oracle moeten volwaardige cloudleveranciers worden. Kleine, onafhankelijke serviceproviders zoals NetSuite en Taleo zullen allemaal opgeslokt worden door de incumbants.”

IDC verwacht dat er in de komende 20 maanden voor 25 miljard dollar zal worden gespendeerd aan overnames en samenwerkingsverbanden, omdat clouddiensten zo belangrijk geworden zijn. Dat IBM, Microsoft en Oracle intussen zelf opereren in de SaaS-markt, scherpt dat de concurrentie met relatieve nieuwkomers zoals Salesforce.com, Amazon en Google nog wat aan.

“Al diegenen die denken dat bedrijven zoals Microsoft hun beste tijd gehad hebben, dwalen”, vertelde ceo Mikael Eriksson van de Zweedse backend leverancier Curvanade vorige week nog aan Data News tijdens LeWeb in Parijs.

“Neem nu nog dat Windows 8 niet doorbreekt, of dat Microsoft nooit een fatsoenlijk marktaandeel kan verwerven op de mobiele markt: eigenlijk maakt dat niet zo veel uit. Reuzen zoals Microsoft en Google planten overal in de wereld gigantische datacenters neer om hun clouddiensten te kunnen herbergen. Hoe langer hoe meer gaan de it-mastodonten geld verdienen met de (veilige) online omgevingen die ze kunnen aanbieden. Dus zelfs als de b2c-strategie mislukt bij de incumbants, zijn er nog andere interessante pistes om te volgen.”

Internet of things

Een heel andere trend in hardwareland is the internet of things. Nu al is meer dan 50 procent van de huidige internetverbindingen tussen devices onderling. Embedded-sensoren en nfc-chips trekken de evolutie die ook in België zichtbaar wordt, denk maar aan een start-up zoals TagTagCity die de fysieke wereld koppelt aan de digitale met behulp van nfc-stickers, of Mastercard dat ook in ons land kaarten gaat introduceren waarmee je contactloos kan betalen.

Met de smartphones is het internet voor de eerste keer uit de pc’s gekropen, en nu gebeurt dat ook volop met de televisie, het laatste toestel dat deel wordt van the internet of things. Daarnaast zijn er al heel wat minder voor de hand liggende toepassingen beschikbaar: sofa’s die geconnecteerd zijn en op het moment dat je gaat zitten een gepersonaliseerd televisieaanbod aanbieden, sleutelloze sloten die je verwittigen op je iPhone wanneer er iemand voor de deur staat, hoofdbanden waarmee je kan gamen met je brein, een ‘zelflerende’ thermostaat, en voorlopig ook heel wat geconnecteerd speelgoed.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content