Windows 8 Enterprise bestaat ook in een meeneembare versie die van een extern geheugen gestart kan worden. De Kingston DataTraveler Workspace usb-stick is gecertificeerd voor deze Windows To Go.

Windows To Go, een onderdeel van Windows 8 Enterprise, laat bedrijven toe om hun medewerkers een volledig werkende, meeneembare Windows 8 op een extern geheugen mee te geven. Windows To Go is alleen in de Enterprise-editie van Windows 8 beschikbaar. Alleen in die bedrijfsmatige versie van Microsofts nieuwe besturingssysteem kunnen systeembeheerders meeneembare Windows-desktops configureren en uitrollen. Hoewel Windows To Go in theorie met alle recente usb-geheugens werkt, heeft Microsoft een beperkt aantal usb-drives officieel gecertificeerd. De Kingston DataTraveler Workspace is er daar een van. Wij testten de 32 GB-versie van die usb-stick, maar ze is ook verkrijgbaar in 64 GB- en 128 GB-versies. Windows To Go zelf neemt ongeveer 15 GB in beslag, dus op de 32 GB-stick is er 15 GB vrij voor gebruikersgegevens en applicaties. Hebt u meer vrije ruimte nodig dan zult u een van de grotere DataTravelers moeten gebruiken. Kingston kan de DataTraveler tegen een meerprijs overigens ook voorzien van een specifiek bedrijfslogo.

Praktijk

U moet zelf uw corporate Windows To Go image op de Kingston DataTraveler Workspace installeren. U kunt hiervoor verschillende Microsoft-tools gebruiken: System Center Configuration Manager 2012 SP1, het nieuwe DSIM (Deployment Image Servicing and Management)-tool of ImageX, een onderdeel van WAIK (Windows Automated Installation Kit). Kleinere organisaties kunnen ook de Windows To Go workspace-wizard gebruiken om een image te creëren. Die wizard is voor beheerders bruikbaar op elke Windows 8 Enter- prise-computer (zoek op ‘windows to go’ in Windows Search om hem te vinden). Via deze weg creëert u een standaardimage met een 90-dagen evaluatieversie van Windows 8 Enterprise. Wij hebben deze methode gebruikt, maar in een echte productie-omgeving gebruikt u wellicht bij voorkeur een van de eerder genoemde beheertools. BitLocker-encryptie wordt ondersteund en het is aan te raden die in te schakelen.

U kunt Windows To Go starten op elke computer die gecertificeerd is voor Windows 7 of Windows 8 en die in staat is van een usb-apparaat te booten. Minimale systeemvereisten zijn een 1 GHz processor, 2 GB RAM, USB 2.0 of hoger en een grafische kaart die voldoet aan de vereisten van WDDM (Windows Display Driver Model) 1.2 en DirectX 9 of hoger. Tijdens de eerste start kan de gebruiker het besturingssysteem instellen. Standaard is administratieve toegang tot de pc beschikbaar. Gebruikt u een van de bedrijfsmatige uitroltools dan is veel van deze informatie uiteraard al vooraf in het image geschreven en kunt u de administratieve toegang eventueel beperken.

Dezelfde Windows To Go image kan op meerdere vreemde computers door elkaar worden gebruikt. Wel zal Windows 8 bij elke eerste start de hardware detecteren en eventuele benodigde drivers op de stick installeren. Die eerste bootprocedure duurt bij elke computer dus langer dan de daaropvolgende starts. Als de gebruiker de stick uit de gestarte computer trekt, zal het systeem zichzelf uitschakelen, tenzij de stick binnen de zestig seconden opnieuw in dezelfde usb-poort wordt gestoken. Dit vermijdt bestandscorruptie.

Wij gebruikten de DataTraveler met verschillende desktops en laptops. De belangrijkste systeemonderdelen (netwerk, wifi, grafische kaart, webcam) werkten telkens probleemloos. De drivers voor gespecialiseerde hardware werden evenwel niet altijd automatisch geïnstalleerd (bijvoorbeeld een tweede, snellere grafische kaart of de drivers voor de geheugenkaartlezer in een laptop). Als het echt nodig is en indien ze gedownload kunnen worden, kan men die wel manueel installeren. Maar in de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn en beschikt de gebruiker over een meer dan voldoende functionele, gepersonaliseerde Windows-desktop.

De Kingston DataTraveler Workspace 32GB presteert voldoende snel voor een normaal gebruik van Windows 8. In de AS SSD benchmark noteerden we een sequentiële doorvoersnelheid van 110,46 MB/s voor lezen en 44,78 MB/s voor schrijven, wat een score oplevert van 121. De leesprestaties in ATTO Disk Benchmark varieerden van 60 MB/s voor erg kleine bestanden tot 107 MB/s voor grotere bestanden. De schrijfprestaties in diezelfde test varieerden van 50 MB/s (kleine bestanden) tot 131 MB/s (grote bestanden). Dergelijke prestaties stemmen overeen met die van een snelle laptop-harde schijf of een trage enterprise-ssd.

CONCLUSIE

Windows To Go is een handige voorziening. De gecertificeerde DataTraveler Workspace-geheugenstaafjes van Kingston presteren goed.

INFO

PRODUCT: DATATRAVELER WORKSPACE WINDOWS TO GO DRIVE

PRODUCENT: Kingston Technology, http://tw.gs/1cT7B

PRIJZEN: 32 GB: € 81; 64 GB: € 138; 128 GB: prijs nog niet bekend

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content