HP lanceert PageWide-printers voor de (klein-)zakelijke markt op basis van zijn page wide array (pwa)-inkjettechnologie. Pwa werkt met één vaste printkop en combineert volgens HP de prestaties van een laserprinter met de kwaliteiten van een inkjetprinter. Van dit nieuwe gamma testen wij de HP PageWide Pro 452dw printer (D3Q16B). Kan die zich echt meten met een vergelijkbare laserprinter ?

HP past zijn tien jaar oude page wide array (pwa)-printtechnologie voortaan toe in zowat het volledige aanbod voor de zakelijke markt, met duidelijke plannen om dit in de toekomst ook te doen voor goedkopere printers voor de consumentenmarkt. Pwa dook in 2006 voor het eerst op in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen. In 2013 lanceerde HP een aantal duurdere printers en multifunctionals (mfp’s) voor de high-end bedrijvenmarkt met een pwa-printkop. Wij testten daarvan in 2014 de HP Officejet Pro X576dw mfp en concludeerden dat deze inkjet zonder bewegende printkop op bijna alle vlakken zoals een high-end laserprinter presteerde. Het belangrijkste minpunt tegenover een echte laserprinter was de iets matigere zwartweergave van de X576dw.

PRODUCTLIJNEN

De pwa-techniek is ondertussen voldoende uitgerijpt om ze ook toe te passen in goedkopere printers, eerst nog voor de bedrijvenmarkt, maar in de toekomst wellicht ook voor de consumentenmarkt. HP zweert de laserprinter overigens niet af. Het introduceerde ook nieuwe laserprinters, zoals de HP LaserJet Pro M501n, die ongeveer hetzelfde kost als de hier geteste PageWide Pro 452dw, maar alleen in zwartwit afdrukt, weliswaar met een iets hogere gemiddelde maandelijkse ‘duty cycle’ van zesduizend pagina’s. Voor wie geen behoefte heeft aan kleurenafdrukken, blijft volgens HP de laserprinter de kostenefficiëntste oplossing. Volgend jaar zal de pwa-technologie voor het eerst ook worden toegepast in een A3-printer.

HP lanceert in één keer vier PageWide-productlijnen, telkens met een printer en een multifunctional met vergelijkbare printeigenschappen. De PageWide Enterprise Color 556 sfp en MFP 586 zijn bedoeld voor maandelijkse gemiddelde printvolumes tot vijftienduizend pagina’s en printen aan vijfenzeventig pagina’s per minuut. De PageWide Managed P55250dw sfp en P57750dw mfp zijn goed voor zesduizend pagina’s per maand en halen snelheden tot zeventig pagina’s per minuut. De door ons geteste PageWide 452dw sfp en equivalente HP PageWide Pro 477dw mfp zijn ontworpen voor kleine ondernemingen, zelfstandigen en werkgroepen die maandelijks gemiddeld 4.500 pagina’s printen. Ze printen aan gemiddelde veertig pagina’s per minuut. Ten slotte is er de goedkoopste 300-serie, met de PageWide 352dw sfp en 377dw mfp met een gemiddeld maandelijks printvolume van drieduizend pagina’s.

HOE WERKT HET ?

Maar wat is pwa nu eigenlijk ? De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 ‘nozzles’ per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt twaalfhonderd spuitmondjes per inch, wat in de praktijk neerkomt op 1200 dpi resolutie. Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken. De cartridges bevatten een speciale, sneldrogende inkt om vlekvrije printresultaten te behalen op gewoon printpapier. De inktcartridges zijn erg compact en produceren dus weinig afval wanneer ze leeg zijn. De HP 913/A en 973X-cartridges voor de door ons geteste 452dw zijn 215 mm lang, 22 à 28 mm breed en 48 mm hoog. Het initialiseren van de inktpatronen duurt ongeveer twintig minuten, wat behoorlijk lang is. U kunt de printer en software ondertussen wel verder configureren, maar uiteraard nog niet printen. Op het lcd-scherm wordt de vooruitgang met een percentage getoond. De printer drukt tijdens dit langdurende configuratieproces verschillende testpagina’s af en verbruikt daarbij al heel wat inkt en papier…

GEBRUIKSKOST

Het (grotere) cartridge met zwarte inkt kost 157 euro en is goed voor tienduizend A4-pagina’s. Elk kleurencartridge kost 149 euro of samen 447 euro. De kleurencartridges zijn elk goed voor zevenduizend geprinte A4-pagina’s. De cartridges printen altijd tot het einde van de pagina. Een chip zorgt ervoor dat er altijd voldoende inkt in de printkop of ‘Print Head Assembly’ aanwezig blijft om uitdroging te vermijden. De elektronica zorgt er ook voor dat een cartridge volledig leeg is vóór de klant gewaarschuwd wordt dat ze moeten worden vervangen. Opvallend is wel dat de prijs van de pwa-inkt tegenover onze vorige test (na te lezen in het abonnee-archief) uit 2014 flink de hoogte inging. Zo kostte het zwarte cartridge voor de OfficeJet Pro X576dw 93,96 euro. Dat cartridge printte wel ‘maar’ 6.600 A4-pagina’s, maar zelfs als je daar rekening mee houdt is de inkt voor de nieuwe PageWide-printers heel wat duurder geworden. Volgens onze berekeningen kost een geprinte kleurenpagina (vijf procent bedekking en met alle kosten rekening gehouden) bij de 452dw gemiddeld 20,7 eurocent (bij de X576dw was dit 13,673). Gebruikt u uitsluitend zwarte inkt, dan daalt de gemiddelde paginakostprijs volgens onze berekeningen tot ca. 1,57 eurocent (was 0,968 eurocent bij de X576dw).

PRESTATIES

De geclaimde printsnelheid van 40 ppm haalden we tijdens onze testen niet. In de ISO 24735 (2009) benchmark noteren we een gemiddelde werksnelheid van 16,4 ppm (tegenover 23,3 ppm voor de eerder geteste X576dw). In de ‘zakelijke brieven’-benchmark (een test met een zakelijke brief in zwartwit met vijf procent bedekking van de pagina’s) noteren we 18,6 ppm, tegenover 38,8 ppm voor de X576dw. Vooral deze snelheid is lager dan verwacht, maar we voerden de test meerdere keren uit met consistente resultaten. Een pdf-document van vier pagina’s in kleur printte de 452dw dubelzijdig gemiddeld aan 7,5 ppm af, tegenover 9,1 ppm voor de X576dw. De A4-kleurenfoto werd afgedrukt aan gemiddeld 5 ppm (tegenover 6 ppm voor de X576dw). Een PowerPoint-presentatie van 82 pagina’s ten slotte werd door de 452dw dubbelzijdig aan gemiddeld 11,2 ppm in kleur afgedrukt (deze test voerden we niet uit op de oudere X576dw). Behalve in de 5 procent-test presteert de 452dw binnen onze verwachtingen. Als we alles doorrekenen krijgen we in onze printerbenchmark een gemiddelde werksnelheid van 6,8 ppm, tegenover 13,8 ppm voor de oudere, hoger in de productlijn gepositioneerde en dus veel duurdere X576dw. In de kwaliteitstesten scoort de 452dw bijna even goed als de X576dw, met een totale kwaliteitsscore van 93/100 tegenover 97/100 voor het duurdere model. De printresolutie in sommige fijne details en de kleurgetrouwheid is hier en daar wat minder, maar de zwartweergave verbeterde wel flink tegenover twee jaar geleden, al doet een typische laserprinter het toch nog altijd iets beter inzake zwartweergave. Volgens onze metingen verbruikt de 452dw maximaal 73 Watt en gemiddeld ongeveer 10,9 Watt.

CONCLUSIE

De HP PageWide Pro 452dw presteert inderdaad op het niveau van een laserprinter uit dezelfde prijsklasse. Printkwaliteit, snelheid en gebruikskost zijn zeker voor een inkjet erg goed. De zwartweergave ging er bij het nieuwe model op vooruit, al doet een laserprinter het op dat vlak nog altijd beter. HP maakt de PageWide-inkt wel duurder, zodat de gebruikskosten hoger liggen dan bij de oudere HP-printers en mfp’s met dezelfde inkjettechnologie.

Jozef Schildermans

De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje. Niet de printkop, maar het papier beweegt in de printer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content